Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ευρωεκλογές Ιουνίου 2009 και Ευρωπαϊκά Θέματα

Ευρωεκλογές Ιουνίου 2009 και Ευρωπαϊκά Θέματα

4

 ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
EUROPE DIRECT
ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Σάμος 13 Απριλίου 2009


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Βορείου Αιγαίου (Europe Direct) σε συνεργασία με την  Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου και με την υποστήριξη και συμμετοχή του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα διοργάνωσαν  το Σάββατο, 11 Απριλίου 2009 εκδήλωση-συζήτηση με τους πολίτες (Φόρουμ πολιτών) καθώς και Ημερίδα για τον Περιφερειακό Τύπο και τα Μ.Μ.Ε, στη Σάμο με θέμα:


“Ευρωεκλογές Ιουνίου 2009 και Ευρωπαϊκά Θέματα”


Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας κήρυξε ο Νομάρχης Σάμου κ. Κάρλας Μανώλης αναφερόμενος στην ανάγκη ύπαρξης συντεταγμένης πληροφόρησης γύρω από ευρωπαϊκά ζητήματα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η γνώση είναι δύναμη».  Στη σημασία διοργάνωσης τέτοιου είδους εκδηλώσεων αναφέρθηκε σε χαιρετισμό που απέστειλε ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Γιάννης Λέκκας τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «σε λίγο καιρό οι πολίτες των 27 χωρών της Ε.Ε., συμμετέχοντας στην μεγαλύτερη γιορτή δημοκρατικής έκφρασης στην Ευρώπη, θα κληθούν να ψηφίσουν για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η σημερινή εκδήλωση» σημείωσε στον χαιρετισμό του ο κ. Λέκκας «είναι πολύ σημαντική και για έναν επιπλέον λόγο, καθώς οι συμπολίτες μας στη Σάμο αλλά και οι εκπρόσωποι των φορέων, θα ενημερωθούν από τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, πάνω σε διάφορα ζητήματα που αφορούν την Ε.Ε. αλλά και για την υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και προγραμμάτων στη χώρα μας και ειδικότερα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».


Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης συμμετείχαν ο Ειδικός Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος που αναφέρθηκε στην Διοικητική Μεταρρύθμιση στα πλαίσια της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου. Στην πολιτική Συνοχής της Ε.Ε. με έμφαση στην αναπτυξιακή πορεία των Περιφερειών αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Σάρλης Γιώργος, μέλος της «Τeam Europe» ενώ από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Γιάννης Μυλωνάς παρουσίασε το πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας για την Δ΄ Προγραμματική Περίοδο αλλά και τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που θα προκύψουν στο Βόρειο Αιγαίο. Στον ρόλο των Γραφείων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct αναφέρθηκε στην εισήγησή της η κα Κατερίνα Σοκόλη, εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και υπεύθυνη του Δικτύου των 17 γραφείων της χώρας μας.  Για το κοινοτικό πλαίσιο προστασίας του Τουρίστα – Καταναλωτή και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που η Ε.Ε. έχει μέχρι στιγμής λάβει προς αυτή την κατεύθυνση μίλησε ο κ. Σταύρος Μιχαλόπουλος, υπ. Διδάκτορας Νομικής Σχολής του ΑΠΘ κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην λήψη μέτρων για τον τουρισμό που αφορά άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και στα μέτρα αντιμετώπισης του παιδεραστικού τουρισμού.


Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης συμμετείχαν οι Ευρωβουλευτές:
* Ρόδη Κράτσα, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΝΔ
* Μαριλένα Κοππά, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ
* Γιώργος Τούσσας, Ευρωβουλευτής ΚΚΕ
* Ψαριανός Γρηγόρης, Βουλευτής Β΄Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ


Οι Ευρωβουλευτές αλλά και ο εκπρόσωπος – βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκαν, στις εισηγήσεις τους, τόσο στην μεγάλη σημασία των επερχόμενων Ευρωεκλογών όσο και στις πολιτικές προτεραιότητες και προτάσεις των κομμάτων τους. Κοινή συνισταμένη των εισηγήσεών τους υπήρξε η σημασία των αποφάσεων της Ε.Ε. και ο αντίκτυπός τους στην καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων.


Από πλευράς του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο κ. Γιάννης Κοκκάλας, Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου, παρουσίασε την θεσμική προεκλογική εκστρατεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με κεντρικό πολιτικό σύνθημα «Έχεις το λόγο – Ψήφισε»


Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε ενημερωτικό σεμινάριο στους εκπροσώπους των ΜΜΕ του Νομού Σάμου με στόχο την διευκόλυνση του έργου τους για την κάλυψη της ευρωπαϊκής επικαιρότητας και συγκεκριμένα των δράσεων και πολιτικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ιδιαίτερα εν όψει των Ευρωπαϊκών εκλογών του Ιουνίου 2009. Στο σεμινάριο μετείχαν ο κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος Ειδικός Γραμματέας του ΥΠ.ΕΣ. που αναφέρθηκε σε έρευνα που καταγράφει την χαμηλή αναγνωρισιμότητα των χρηματοδοτικών πηγών της ΕΕ.. από τους Έλληνες πολίτες σε ό,τι αφορά κυρίως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Η κα Κράτσα και ο κ. Ψαριανός αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα των επικείμενων ευρωεκλογών ενώ ο κ. Αντωνακόπουλος Λεωνίδας, Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα αναφέρθηκε στην Στρατηγική Επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009. Από την πλευρά του ο κ. Carlos Martin Ruiz de Gordejuela, Προϊστάμενος του Τμήματος Τύπου και Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα έκανα μια αναλυτική παρουσίαση των εργαλείων που έχουν στην διάθεσή τους τα ΜΜΕ στην Ελλάδα προκειμένου να ενημερώνονται για την ευρωπαϊκή επικαιρότητα και ειδικότερα την δραστηριότητα της ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΝηρέας: τι μέλλει γενέσθαι- συνέντευξη Αρ. Μπελλέ
Επόμενο άρθροΚαταδίκη για τους ρουκετατζήδες