Αρχική Νέα Τοπικά Έλιξ και Δ. Καμποχώρων: Συνεργασία για τη διαχείριση αποβλήτων λιπαντικών ελαίων

Έλιξ και Δ. Καμποχώρων: Συνεργασία για τη διαχείριση αποβλήτων λιπαντικών ελαίων

8

Ένα μεγάλο βήμα πάει να γίνει στον τομέα της ανακύκλωσης, με απώτερο στόχο να γίνει η Χίος Κέντρο ανακύκλωσης λιπαντικών ελαίων Βορείου Αιγαίου.
Ο Δήμος Καμποχώρων και η ΕΛ.ΤΕ. ΠΕ. Α.Ε. (Ελληνική Τεχνολογία Περιβάλλοντος) με την υποστήριξη του Συλλόγου Έλιξ, προχώρησαν στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να ξεκινήσει η συλλογή και ανακύκλωση των ρυπογόνων αυτών ουσιών για το περιβάλλον.
Ο Δήμαρχος Καμποχώρων, Μανώλης Κράκαρης, βλέποντας από την αρχή θετικά την όλη προσπάθεια βρίσκεται σε αναζήτηση χώρου όπου θα συλλέγονται τα λιπαντικά έλαια στον Δήμο του.
Όπως μας ενημέρωσε η ΕΛ.ΤΕ.ΠΕ ζήτησε χώρο εγκατάστασης δεξαμενής συλλογής λιπαντικών, ενώ από την πλευρά της η εταιρία θα διαθέσει βυτιοφόρο όχημα που θα μαζεύει τις ριπογόνες ουσίες και στη συνέχεια θα τις μεταφέρει Αθήνα, όπου θα γίνεται η επεξεργασία τους.
«Το αν θα προχωρήσουμε είναι θέμα Δημοτικού Συμβουλίου», είπε ο κ. Κράκατης, ενώ τόνισε: «Είμαστε θετικοί. Θεωρώ ότι πρέπει όλοι όπως μπορούμε να συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και να τονώνουμε την περιβαλλοντική συνείδηση τόσο των παιδιών, όσο και του συνόλου των πολιτών του νησιού μας. Αυτός είναι και ένας λόγος που στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που γίνεται από πλευράς Έλικα».
Τι γίνονται όμως τα λιπαντικά έλαια που δεν ανακυκλώνονται; Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα παράγονται άνω των 90.000 τόνων χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων, εκ των οποίων λιγότεροι από 30.000 τόνοι οδηγούνται για αναγέννηση. Έτσι οι υπόλοιποι 60.000 τόνοι είτε καταλήγουν στο έδαφος και στην θάλασσα, με συνέπεια την μόλυνση των υδάτινων πόρων, είτε χρησιμοποιούνται παράνομα σαν καύσιμο με συνέπεια την ρύπανση της ατμόσφαιρας (με διοξίνες, βαρέα και τοξικά μέταλλα κ.α.).
Στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας, έδωσε στη «Δ» η Πρόεδρος του Συλλόγου Έλικα, Γιούλα Αργυρούδη, που ήταν και σε αυτή την περίπτωση αρωγός της προσπάθειας στο να έρθει σε επαφή η εταιρία ΕΛΤΕΠΕ με τους τοπικούς φορείς και συμβάλει στο να ξεκινήσει η περαιτέρω συνεργασία. Συγκεκριμένα όπως είπε από τα 130 σημεία που έχει ορίσει η Νομαρχία ότι πρέπει να συνεργαστούν με την εταιρία ανακύκλωσης για την συλλογή των λιπαντικών ελαίων, συνεργάζονται μόνο τα 30! Που σημαίνει ότι η υπάρχει η πιθανότητα τα υπόλοιπα 100 να δημιουργούν ανεπανόρθωτες συνέπειες για το περιβάλλον.
Σύμφωνα με την κ. Αργυρούδη, μέχρι στιγμής υπάρχει διάθεση συνεργασίας και από τον Δήμο Καμποχώρων και από τον Δήμο Χίου. Σε συνεργασία με τους φορείς ο Έλικας, σκοπεύει να ενημερώσει τις τοπικές αρχές και εν συνεχεία τον κόσμο, ώστε να ευαισθητοποιηθεί και να έχει αποτέλεσμα η προσπάθεια. «Ο κόσμος είναι προβληματισμένος. Δεν θέλουμε να χάσει την ευαισθητοποίησή του. Από την πλευρά μας έχουμε πολύ σοβαρές σχετικές με την ανακύκλωση να καταθέσουμε», ανέφερε συμπληρώνοντας: «Είναι ευχάριστο ότι μέσω της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης τα παιδιά είναι πλήρως ενημερωμένα. Αν εντείνει τις προσπάθειες και τους ρυθμούς η τοπική αυτοδιοίκηση, θα δούμε αποτελέσματα και θα μπορούμε να πούμε ότι πάμε καλά».
Όπως η ίδια είπε, σκοπός του Συλλόγου Έλιξ μεταξύ άλλων είναι άλλωστε η προτροπή της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο έλεγχος και η ευαισθητοποίηση του κόσμου.

της Κλαίρης Κάβουρα
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 28 Σεπτεμβρίου 2009

Διαφήμιση