Αρχική Απόψεις Aρθρα Γιώργος Αμπαζής: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΕΡΑΣΑΝ Η ΘΥΕΛΛΑ ΕΡΧΕΤΑΙ: ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ.

Γιώργος Αμπαζής: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΕΡΑΣΑΝ Η ΘΥΕΛΛΑ ΕΡΧΕΤΑΙ: ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ.

10

 ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΕΡΑΣΑΝ  Η ΘΥΕΛΛΑ  ΕΡΧΕΤΑΙ: ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ.


 


Η επάνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία μετά την επικράτηση στις εκλογές, θα σηματοδοτήσει  μια νέα σφοδρή επέλαση σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού.


   Το «πράσινο» πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών που έχει εξαγγείλει ο Γ. Παπανδρέου και θα μπει σε εφαρμογή , με την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, αποτελεί το κεντρικό πυλώνα πάνω στον οποίο το ΠΑΣΟΚ θα υλοποιήσει τις επιταγές΄της Ευρωπαϊκής Ενωσησ  σε τρεις άξονες:


  α) Να ισοπεδώσει όλες τις κατακτήσεις των εργαζόμενων.


 


  β) Να συνεχίσει με ακόμα σκληρότερους όρους τη λιτότητα και τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες


 


 γ) Να ενισχύει με νέες επιδοτήσεις τους επιχειρηματικούς ομίλους.


 


Τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, όπως τα είχε περιγράψει ο Γ. Παπανδρέου από τη ΔΕΘ, έρχονται να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες απαιτήσεις του κεφαλαίου που θα του εξασφαλίσουν την  συνέχιση της κερδοφορίας του.


  Η ακόμα μεγαλύτερη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, η απαλλαγή των εργοδοτών από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, η προώθηση νέων ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση και την παροχή νέων «οικονομικών πακέτων» στήριξης προς τους μεγάλους επιχειρηματίες, αποτελούν σαφέστατες δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.


    Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική περίοδο σημείωναν πως οι θέσεις τους είναι απόλυτα εναρμονισμένες  με τις αποφάσεις της ΕΕ. Ηδη ο Χ. Αλμούνια ζήτησε από τα κράτη – μέλη περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και άμεση μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος στην κατεύθυνση της αύξησης των ορίων ηλικίας και της μείωσης των συντάξεων.


  Το ΠΑΣΟΚ τις συγκεκριμένες θέσεις τις έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του και στις 24 Οκτωβρίου μαζί με τις προτάσεις που θα στείλει στην ΕΕ για «τριετές σταθεροποιητικό πρόγραμμα» που θα ακολουθήσει για τη «μείωση των ελλειμμάτων», θα παρουσιάσει και τις αναδιαρθρώσεις που θα προωθήσει για την τόνωση της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση.


Συγκεκριμένα:


— Στις εργασιακές σχέσεις»:


  Θα επιδιώξει ακόμα πιο ελαστικές μορφές, με την επέκταση στον ιδιωτικό τομέα των ανασφάλιστων προγραμμάτων «Stage» με αμοιβές μέχρι 500 ευρώ. Με τη δημιουργία προγραμμάτων «κοινωνικής εργασίας στους τομείς της πράσινης ανάπτυξη και των κοινωνικών υπηρεσιών», επεκτείνοντας το καθεστώς της μερικής απασχόλησης τόσο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις όσο και στο δημόσιο τομέα και μάλιστα σε κοινωνικές υπηρεσίες (Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια), με αμοιβές που δε θα έχουν καμμιιά σχέση με τις Γενικές  Συλλογικές  Συμβάσεις .


— Στην Κοινωνική Ασφάλιση: 


  1) Θα προτείνει «οικειοθελή παράταση του εργάσιμου βίου» κάτι πουτο ΠΑΣΟΚ  έκρυψε στην προεκλογική περίοδο, αλλά θα τη χρησιμοποιήσει σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ.


   2) Επίσης,  θα εφαρμόσει «το διαχωρισμό των υπηρεσιών υγείας και σύνταξης», επιδιώκοντας να φορτώσει στην πλάτη των εργαζομένων τις παροχές Υγείας.


  3) Θα προωθήσει το μοντέλο της «βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις συντάξεις»μ επιδιώκοντας να χτυπήσει τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, μετατρέποντάς τον σε ανταποδοτικό.


–Στο λαϊκό εισόδημα:


  Οι αυξήσεις μέχρι 30 λεπτά του ευρώ στους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου που εξήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου από τη ΔΕΘ που θα κινούνται στα όρια του πληθωρισμού θα αποτελέσουν και τη βάση για τη διαπραγμάτευση στον ιδιωτικό τομέα, με την «πράσινη» ΓΣΕΕ να αναλαμβάνει το γνωστό της ρόλο για να καθηλώσει το λαϊκό εισόδημα.


Παροχές στους επιχειρηματίες:


Θα δώσει άμεσα, μέσω των δημοσίων επενδύσεων, 4% του ΑΕΠ που θα κατευθυνθεί στους επιχειρηματικούς ομίλους. Εχει δεσμευτεί για μείωση των συντελεστών φορολόγησης στα κέρδη των επιχειρήσεων που επανεπενδύονται, νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στην πράσινη ανάπτυξη.


Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι ο πρώτος που συνεχάρη το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του για την εκλογή του ήταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, εύκολα αντιλαμβάνεται τα αυξημένα καθήκοντα που προκύπτουν για το εργατικό και το λαϊκό κίνημα από σήμερα κιόλας.


              ΓΙΩΡΓΗΣ ΑΠΑΖΗΣ


         ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΝΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜπάσκετ: πρωτάθλημα παίδων, 1η αγωνιστική
Επόμενο άρθροΠυργί: Πυρκαγιά σε ΙΧ