Αρχική Νέα Τοπικά ActionAid για την Παγκόσμια Μέρα Διατροφής: Φτάνει πια η σιωπή! Καιρός για...

ActionAid για την Παγκόσμια Μέρα Διατροφής: Φτάνει πια η σιωπή! Καιρός για φασαρία!

17

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ActionAid: Φτάνει πια η σιωπή! Καιρός για φασαρία!


 Σήμερα, (Παρασκευή 16/10) Παγκόσμια Ημέρα Τροφής, νέοι της ομάδας activista θα κάνουν ένα λεπτό φασαρία για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην αδράνεια των ηγετών του κόσμου μπροστά στην εξάπλωση της πείνας. Νέοι στην Ελλάδα και σε 11 άλλες χώρες φωνάζουν για να κινητοποιήσουν κυβερνήσεις όπως την ελληνική ώστε να πραγματοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους.


 Κάθε 6’’ ένα παιδί στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου πεθαίνει από την πείνα όταν στον κόσμο υπάρχει άφθονη τροφή για όλους μας. Σήμερα, 1,02 δισ. άνθρωποι δεν έχουν αρκετή τροφή. Δηλαδή περισσότεροι άνθρωποι από τον πληθυσμό της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Καναδά μαζί, πεινούν. Από το 2008 ο αριθμός των χρόνια πεινασμένων αυξάνεται κατά 275.000 άτομα κάθε μέρα.


 Οπλισμένοι με κατσαρόλες, κουτάλια και σφυρίχτρες νέοι της διεθνούς εθελοντικής ομάδας activista από την Ελλάδα, τη Δανία, την Ουγκάντα, τη Βραζιλία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Γαλλία, την Γκάμπια, τη Νιγηρία, τη Βρετανία, το Νεπάλ, τη Νότια Αφρική και την Κένυα κάνουν θόρυβο για να ξυπνήσουν οι ηγέτες του κόσμου και να απελευθερώσουν το 1 δισ. ανθρώπων από τα δεσμά της πείνας.


 «Η Ελλάδα όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις διεθνείς δεσμεύσεις της, αλλά μείωσε και τον ίδιο της το στόχο για αναπτυξιακή βοήθεια από 0,5% το 2008 σε 0,35% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος το 2009. Η ActionAid ζητά να εκπληρώσει τον αναθεωρημένο στόχο της συντάσσοντας ετήσιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και να αυξήσει το ποσοστό στο 0,7% από το 2015» δήλωσε ο Γεράσιμος Κουβαράς, Γενικός Διευθυντής της ActionAid Ελλάς. «Επίσης, η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρωθεί στα θύματα της πείνας στην Υποσαχάρια Αφρική και η βοήθειά της να στοχεύει στη βελτίωση της ζωής των φτωχών αγροτών και κυρίως των γυναικών με πραγματική ενίσχυση της ανάπτυξης των χωρών αυτών» συμπλήρωσε.


 Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της ActionAid «Ποιος πραγματικά πολεμάει την πείνα;», η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση ανάμεσα σε 22 αναπτυγμένες χώρες με βαθμό 18 στα 100. Η Ελλάδα δεν ενισχύει τη γεωργία των αναπτυσσόμενων χωρών, δεν στηρίζει το κράτος πρόνοιας τους και δεν κάνει αρκετά για τις κλιματικές αλλαγές.


 Η ActionAid μελέτησε τι κάνουν 51 κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν την πείνα. Η έρευνα δείχνει για παράδειγμα ότι η Βραζιλία, έχοντας και τη βούληση και τα οικονομικά μέσα, έθεσε ως στόχο την εξαφάνιση της πείνας στη χώρα. Μέσα σε έξι χρόνια, κατασκευάστηκαν τράπεζες τροφής, κοινοτικές κουζίνες και εισήχθηκαν ζεστά γεύματα από τοπικά προϊόντα στα σχολεία. Ταυτόχρονα, ενισχυθήκαν οι μικρές οικογενειακές αγροτικές επιχειρήσεις και οι γεωργοί που μόλις είχαν αποκτήσει γη μέσω μεταρρύθμισης. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: ο υποσιτισμός μειώθηκε κατά 73% και η παιδική θνησιμότητα κατά 45%.


 Από την άλλη, η Ινδία που έχει εντυπωσιακή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και που ακολουθεί τις επιταγές των διεθνών οργανισμών, αύξησε τον αριθμό των πεινασμένων κατοίκων της κατά 30 εκατομμύρια από τα μέσα της δεκαετίας του ’90.


 Όταν υπάρχει πολιτική βούληση ακόμα και πολύ φτωχές χώρες μπορεί να κάνουν σημαντικά βήματα στην καταπολέμηση της πείνας. Το Μαλάουι ενώ ήταν μια χώρα με επαναλαμβανόμενους λιμούς, απέκτησε πλεόνασμα τροφής ενισχύοντας τη γεωργία του.


 «Είναι σκάνδαλο ότι ένας στους δέκα Κενυάτες χρειάζεται έκτακτη βοήθεια σε τροφή, ενώ η χώρα εξάγει φρούτα και λαχανικά στην Ευρώπη. Οι κυβερνήσεις τόσο των αναπτυγμένων όσο και των αναπτυσσόμενων χωρών πρέπει να επενδύσουν στους φτωχούς αγρότες που καλλιεργούν για τις τοπικές αγορές. Πρέπει να υπάρξει ένα μόνιμο δίχτυ ασφάλειας ώστε κανείς να μην πεινάει» δήλωσε ο Νίξον Οτιένο, Υπεύθυνος για τη δράση της ActionAid για το Δικαίωμα στην Τροφή.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜπάσκετ: παμπαίδων- κορασίδων, 1η αγωνιστική- αποτελέσματα
Επόμενο άρθροΛαϊκός Αγώνας Δρόμου από τους συλλόγος Θυμιανών & Νεοχωρίου