Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή

Προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή

7

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: NAFTEMPORIKI.GR
Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2009 
 
Σε συστράτευση με σκοπό την υπέρβαση της κρίσης, αλλά και σε έναν «οραματικό, ρεαλιστικό», αλλά και «αυτονόητο» δρόμο αλλαγής κάλεσε τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή.


«Ο ελληνικός λαός μας δέσμευσε να γυρίσουμε σελίδα και αυτό είναι που κάνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά το ξεκίνημα της ομιλίας του.


Σημείωσε δε με έμφαση πως «η ειλικρίνεια είναι το πρώτο θεμέλιο μας σχέσης που σφυρηλατούμε με τον πολίτη».


Οικονομία


Ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε πως «η χώρα μας βρίσκεται σε οριακό σημείο», σημειώνοντας πως η κατάσταση της οικονομίας είναι εκρηκτική, η αύξηση της ανεργίας είναι τεράστια, το έλλειμμα πρωτοφανές, ενώ ο προϋπολογισμός έχει πέσει έξω όσο ποτέ άλλοτε.


Τόνισε μάλιστα ότι αναλαμβάνοντας την εξουσία, η κυβέρνησή του βρίσκει μια οικονομία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανάλογη με εκείνη που είχε παραδώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1993, με «μεγάλα κρυφά χρέη και δαπάνες», «πρωτοφανές έλλειμμα ανταγωνιστικότητας», ασφαλιστικά ταμεία σε κατάσταση ανέχειας.


Σημείωσε, ωστόσο, πως τα «δημόσια οικονομικά, ωστόσο, δεν είναι το αίτιο της σημερινής κατάστασης, αλλά ένα από τα βαριά συμπτώματα της κρίσης διακυβέρνησης – το έλλειμμα που έφερε την απαξίωση των πάντων».


Προεδρική εκλογή


Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε πως θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Κάρολου Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, προκαταλαμβάνοντας την θετική ψήφο της ΝΔ τον προσεχή Μάρτιο, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κώστα Καραμανλή.


Πράσινη ανάπτυξη


Στόχος μας να καταστεί η Ελλάδα πρωτοπόρα στην πράσινη ανάπτυξη, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.


Προχωράμε σε ένα νέο εθνικό ενεργειακό σχέδιο, επεσήμανε, ενώ ανέφερε ως στόχο για το 2020 την παραγωγή του 20% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.


Σχετικά την παραγωγή πλούτου καθεαυτή, σημείωσε ότι θα βασιστεί στην «πράσινη ανάπτυξη», υποβοηθούμενη από τις αποφάσεις που θα παρθούν για τις κλιματικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και από την εξέλιξη του τουριστικού τομέα.


Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ενεργειακή αξιοποίηση των βραχονησίδων του Αιγαίου, ενώ υπογράμμισε παράλληλα, πως «δεν πρόκειται να δείξουμε καμία ανοχή στην καταπάτηση των καμένων δασικών εκτάσεων».


Η πράσινη ανάπτυξη θα είναι και η κατεύθυνση για την ανάπτυξη της υπαίθρου, υπογράμμισε, με αλλαγή καλλιεργειών και στροφή στην ποιοτική και βιολογική γεωργία.


Πρόσθεσε δε ότι η πράσινη ανάπτυξη θα φέρει επενδύσεις και δεσμεύθηκε ως πρωθυπουργός να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.


Παιδεία


«Η παιδεία είναι στον πυρήνα αυτού του αναπτυξιακού μοντέλου» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.


Σε ό,τι αφορά το χώρο της παιδείας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την δέσμευσή του για την καταβολή 1 επιπλέον δισ. ευρώ από τον πρώτο προϋπολογισμό, «παρά την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση».


Έθεσε δε ως στόχους «τη διετή προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλους, την καθολική λειτουργία ολοήμερων σχολείων σε κάθε περιοχή της χώρας, νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς την σημερινή πίεση και κόστος για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, σύγχρονο σύστημα ειδικής αγωγής για τα παιδιά με αναπηρία, την εισαγωγή της αξιολόγησης σε κάθε τομέα, την αυτονομία των σχολικών μονάδων στον καθορισμό των αναγκών επιμόρφωσης και μια ανώτατη εκπαίδευση, που θα μπορεί «να προσελκύει ξένους φοιτητές αντί να διώχνει την ελληνική νεολαία στο εξωτερικό».


Κοινωνικό κράτος


«Για να είναι ο πολίτης δημιουργικός, πρέπει να δώσουμε αξία στο αγαθό της ασφάλειας και της σιγουριάς», σημείωσε o πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «το κράτος πρόνοιας δεν είναι για εμάς βάρος αλλά αναπτυξιακό πλεονέκτημα».


Τόνισε δε πως αυτό προϋποθέτει ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, δραστική καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, αλλά και ένα ΕΣΥ «με δημόσιο χαρακτήρα, δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με προσβασιμότητα σε όλους, διαφάνεια και λογοδοσία παντού, διαμόρφωση συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε κάθε Δήμο, ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας και ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς που διασυνδέεται σε ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα, 3000 προσλήψεις νέου προσωπικού κάθε χρόνο, καθιέρωση της λίστας φαρμάκων και αύξηση κατά 1% του ΑΕΠ της δημόσιας χρηματοδότησης του ΕΣΥ εντός της τετραετίας – αλλά και παράλληλη «δραστική καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς».


Ασφαλιστικό


«Προτεραιότητά μας είναι να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητα στα ασφαλιστικά ταμεία για να εξασφαλιστούν οι συντάξεις», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.


Δεσμεύθηκε δε ότι «η σύνταξη θα απονέμεται το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες μετά το 2010».


Αγορά εργασίας


Αναφερόμενος στην αγορά εργασίας ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μια «επιθετική πολιτική για την προστασία των εργαζομένων», δεσμευόμενος για καταπολέμηση των καταχρηστικών πρακτικών μείωσης της απασχόλησης με πρόσχημα την κρίση, ριζική αναθεώρηση του καθεστώτος «ενοικίασης» των εργαζομένων, ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, και κατάργηση των stage στο δημόσιο τομέα.


Υπογράμμισε επίσης πως το επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί σταδιακά, ώστε να φθάσει στο 70% του βασικού μισθού, επανασυνδέονται τα κίνητρα του επενδυτικού νόμου με την δημιουργία θέσεων απασχόλησης και επανέρχεται μια παλαιότερη εξαγγελία του κ. Παπανδρέου για «γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζομένων για τέσσερα χρόνια».


Αστυνομία


«Κτίζουμε από την αρχή δυνάμεις ασφαλείας που σέβονται αλλά και προστατεύουν αποτελεσματικά τους πολίτες», ανέφερε ο πρωθυπουργός και υποσχέθηκε να τεθεί «τέρμα στην κομματοκρατία και στους αστυνομικούς – οικιακούς βοηθούς και τις αποσπάσεις σε μη μάχιμες υπηρεσίες. Δίνουμε το παράδειγμα με τη μείωση της φρουράς του Μεγάρου Μαξίμου κατά 50% και μειώνουμε δραστικά τους αστυνομικούς που διατίθενται για φύλαξη υπουργών και άλλων επισήμων». Επανέλαβε δε την κατάργηση της αγροφυλακής.


Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε για «αποφασιστικά μέτρα κατά της αστυνομικής βίας» και «καμία ανοχή σε περιστατικά κατάχρησης της εξουσίας». Από την άλλη, θα επιβραβεύονται οι πολλοί αστυνομικοί που τιμούν το λειτούργημά τους και θα προωθηθεί η «απογκετοποίηση» περιοχών στον αστικό ιστό – «καμία περιοχή δεν θα αποτελεί άβατο από εδώ και στο εξής».


Μετανάστευση


«Βάζουμε τέλος στην αστυνομικοκεντρική προσέγγιση της λαθρομετανάστευσης που μας κληροδότησε η ΝΔ, με αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του Ασύλου και υποδοχής των προσφύγων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.


Στο ίδιο πλαίσιο, η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλία στην ΕΕ «για να επιτευχθεί η ισότιμη ανάληψη ευθύνης από όλα τα κράτη μέλη σχετικά με την φύλαξη των συνόρων», αλλά παράλληλα, «σταματάμε τις απελάσεις μεταναστών 2ης γενιάς μέχρι να εξορθολογιστεί πλήρως το καθεστώς κτήσης ελληνικής ιθαγένειας», επεσήμανε.


Δημόσια Διοίκηση


«Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι το κράτος δικαίου», επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που θα άρουν την κρίση των σχέσεων κράτους και πολίτη.


Δεσμεύθηκε ακόμη πως «κάθε πρόταση της αντιπολίτευσης που οδηγεί στην ενίσχυση της διαφάνειας θα υιοθετηθεί, απ’ όπου κι αν προέρχεται» και υποσχέθηκε, σε ό,τι αφορά τη δημόσια διοίκηση, «προσλήψεις από το ΑΣΕΠ και μόνον από το ΑΣΕΠ, με ετήσιο διαγωνισμό για την πρόσληψη όλων των μόνιμων στελεχών του Δημοσίου».


Εξήγγειλε επίσης «αλλαγή στη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων στο Δημόσιο, ώστε ελέγχοντες και ελεγχόμενοι να μην προέρχονται από την ίδια υπηρεσία».


«Ξεκαθαρίζουμε οριστικά τις σχέσεις της πολιτικής με την επικοινωνιακή εξουσία. Θεσμοθετούμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού, για να σπάσουν η γραφειοκρατία και τα φέουδα. Αναμορφώνεται ο θεσμός του «πόθεν έσχες» των βουλευτών και αναρτώνται υποχρεωτικά στο διαδίκτυο, όλες οι υπογραφές υπουργών και όλες οι πράξεις του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.


Δικαιοσύνη


Σχετικά με το χώρο της δικαιοσύνης, ο κ Παπανδρέου υποσχέθηκε αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της, με ουσιαστική συμμετοχή της Βουλής σ’ αυτήν, κατάργηση κάθε περιορισμού στο θεσμό του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων και «δραστική επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης που είναι ζήτημα ποιότητας της δημοκρατίας».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροActionAid για την Παγκόσμια Μέρα Διατροφής: Φτάνει πια η σιωπή! Καιρός για φασαρία!
Επόμενο άρθροΦιλοζωϊκός Σύλλογος: αγνή, ελληνική ύπαιθρος…