Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κ. Μουσουρούλης: για τη νησιωτική πολιτική της Κυβέρνησης Παπανδρέου

Κ. Μουσουρούλης: για τη νησιωτική πολιτική της Κυβέρνησης Παπανδρέου

7

 
Δευτέρα, 19.10.2009


 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΟ Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, σχετικά με τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης, για θέματα Νησιωτικής και Ναυτιλιακής πολιτικής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Είναι γνωστό ότι τα νησιά, λόγω της περιφερειακότητάς τους, λειτουργούν ως κλειστές οικονομίες με αποτέλεσμα οι αναπτυξιακές διαφοροποιήσεις να είναι έντονες. Επιπλέον, οι ατελείς υπηρεσίες, η ευάλωτη περιβαλλοντική ισορροπία και το υψηλό κόστος σε πολλούς τομείς της οικονομικής ζωής περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη και προκαλούν δημογραφική αναιμία.


Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, για τον οποίο ο σχεδιασμός και η εφαρμογή Ολοκληρωμένης Νησιωτικής Πολιτικής αποτέλεσε πάγιο αίτημα των νησιωτών όλης της χώρας, αλλά και Συνταγματική επιταγή, μετά την τελευταία αναθεώρηση (άρθρο 101).


Βεβαίως, προϋπόθεση για μια επιτυχημένη Νησιωτική Πολιτική αποτελεί ο αποτελεσματικός συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.


Γι’ αυτό και οι αρμοδιότητες του πρώην Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είχαν συγκεντρωθεί σε ενιαίο χαρτοφυλάκιο.


Παράλληλα, η Ναυτιλιακή Πολιτική, η οποία σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται από το πρώην Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, συμβάλει καθοριστικά στη στήριξη της Εθνικής Οικονομίας, αλλά και την ενίσχυση του διεθνούς κύρους της χώρας.


Ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος κατέχει, σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, μια ιδιαίτερα σημαντική θέση σε όλους σχεδόν τους δείκτες, η δε Ελληνική σημαία είναι πρώτη στην Ε.Ε.27 και πέμπτη στη διεθνή κατάταξη.  Ως εκ τούτου, η διατήρηση και ενίσχυση της ισχύος αυτής συνιστά μεγάλη εθνική πρόκληση.


Όταν, λοιπόν, δεν έχει προηγηθεί καμία σε βάθος οργανωτική μελέτη ή κάποια άλλη σχετική προετοιμασία, ο διαμελισμός του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είναι τουλάχιστον επιπόλαιος.


Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά στο Λιμενικό Σώμα, το οποίο με την ενενηντάχρονη προσφορά του αναδείχθηκε σε ένα ισχυρό βραχίονα της Ναυτιλιακής Πολιτικής της χώρας, αδυνατώ να κατανοήσω τις αποφάσεις της Κυβέρνησης.


Δεδομένου ότι η Ναυτιλία, σε ένα άκρως ανταγωνιστικό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, λειτουργεί σε “μηδενικό χρόνο”, η πρόχειρη “απαλλαγή” του Λιμενικού Σώματος, από τις, μέχρι σήμερα, ευθύνες του, για το εθνικό και διεθνές νομοθετικό πλαίσιο της ναυτιλιακής βιομηχανίας, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.


Καλούμε την Κυβέρνηση να μας απαντήσει, ποια υπηρεσία και με ποια εμπειρία θα αναλάβει την εκπροσώπηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) και σε άλλα σημαντικά διεθνή fora, για τα θέματα της ναυτιλιακής βιομηχανίας.


Απαιτείται κόπος και σωστός σχεδιασμός, ώστε να οργανωθεί η πρόοδος. Για το πρώτο, δηλαδή ότι η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει είμαι βέβαιος. Για το δεύτερο, φοβάμαι ότι θα περιμένουμε πολύ ».


 Πολιτικό Γραφείο Κωστή Μουσουρούλη                                          Βουλευτή Χίου – Νέα Δημοκρατία


 


press@moussouroulis.gr                                              1 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης: βράβευση μαθητών που διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς ζωγραφικής & έκθεσης
Επόμενο άρθρο«Ο Καραγκιόζης στη ζούγκλα», στο ΟΜΗΡΕΙΟ