Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κ. Μουσουρούλης για περιφερειακή ανάπτυξη- δήλωση

Κ. Μουσουρούλης για περιφερειακή ανάπτυξη- δήλωση

12

 
Δευτέρα, 19.10.2009


 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, σχετικά με τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης, για θέματα περιφερειακής ανάπτυξης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


« Θέλω να ευχηθώ στην Κυβέρνηση να επιτύχει στο ένα και μοναδικό της μέλημα: Την πρόοδο και την ευημερία του τόπου και του λαού μας. Πρέπει όμως άμεσα, να γίνει πιο συγκεκριμένη. Δυστυχώς, κατά τη συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης, με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις, δεν διαγνώσαμε κάποια εξειδίκευση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, πλην των αόριστων και αδιαβάθμητων προγραμματικών διατυπώσεων.


Διατυπώσεις, όπως: Αναμόρφωση του ΕΣΠΑ, ενίσχυση της περιφερειακής του διάστασης, κατάργηση γραφειοκρατικών διατάξεων, αύξηση των ποσοστών ενίσχυσης των επιχειρήσεων, βελτίωση του Συστήματος Παραγωγής Δημοσίων Έργων (ΣΠΔΕ), προώθηση παραγωγικού εξοπλισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα, δεν δείχνουν μόνο κοντή μνήμη, αλλά και ασταθές γνωστικό έδαφος. Και αυτό προκαλεί αγωνία για την τύχη των κρίσιμων αυτών ζητημάτων.


Σε ό,τι αφορά την περιφερειακή ανάπτυξη και ειδικότερα τα δημόσια έργα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετώπισε κραυγαλέες εκκρεμότητες δεκαετιών, οι οποίες οδήγησαν σε περικοπές δαπανών και πρόστιμα που επιβάρυναν τον κρατικό Προϋπολογισμό.


Αναφέρω, χαρακτηριστικά, την καθυστερημένη και επιπλέον εσφαλμένη εναρμόνιση του Εθνικού με το Κοινοτικό δίκαιο, με αποτέλεσμα να τίθενται σε αμφισβήτηση από την Ε.Ε. όλες οι διαδικασίες ανάθεσης και υλοποίησης μελετών και δημοσίων έργων, ήτοι τεράστιο ποσοστό των έργων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ΄ΚΠΣ 2000-2006). Ενδεικτικά αναφέρω τον προβληματικό “Μαθηματικός Τύπος” (Νόμος 2576/1998) για την ανάθεση των έργων, το παρωχημένο θεσμικό πλαίσιο περί Μελετών (Νόμος 716/77), καθώς και τις τροπολογίες και τα διάφορα ‘παραθυράκια’ που επέτρεψαν φαινόμενα που επανειλημμένα στηλίτευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως:


­ τις υπερβάσεις των προϋπολογισμών των έργων, μέσω συμπληρωματικών συμβάσεων που υπογράφονταν από την πρώτη κιόλας μέρα της ανάθεσης ενός έργου και όχι προφανώς, όταν ανέκυπταν οι (αυστηρά λίγοι) λόγοι, σύμφωνα με τους οποίους επιτρέπονταν οι συμπληρωματικές συμβάσεις από το Κοινοτικό δίκαιο.


­ την αλλαγή του σχεδιασμού των έργων κατά την κατασκευή τους.


­ τη λογιστική διαχείριση των συμβάσεων σε βάρος του φυσικού αντικειμένου (άνευ περιορισμού χρήση των “επί έλασσον δαπανών” κ.ο.κ).


­ την έλλειψη διαφανούς αποτύπωσης του φυσικού αντικειμένου του έργου που υλοποιήθηκε, σε σχέση με αυτό που μελετήθηκε, προκηρύχθηκε, ή ανατέθηκε.


Εκτός από τα θεσμικά αυτά ζητήματα, αντιμετωπίσαμε όλα τα οργανωτικά, επιχειρησιακά και δημοσιονομικά αδιέξοδα του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, απορροφώντας το σύνολο των πόρων, χωρίς την παραμικρή απώλεια.


Διασφαλίσαμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο εταίρο μας, Κοινοτικούς αναπτυξιακούς πόρους έως το 2013 και ευνοϊκές ρυθμίσεις απορρόφησης για όλες τις Περιφέρειες, ανεξάρτητα από το καθεστώς στο οποίο εντάχθηκαν, λόγω διεύρυνσης της Ε.Ε. ή οικονομικής τους ανάπτυξης.


Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013) που σχεδιάσαμε, εγκρίθηκε δεύτερο στην Ε.Ε. και μετ’ επαίνων. Κατευθύνεται δε στην ελληνική περιφέρεια, με άνω του 80% των πόρων εκτός Αττικής.


Ο Ελληνικός Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων που διαπραγματευτήκαμε, εγκρίθηκε πρώτος στην Ε.Ε. με τα υψηλότερα δυνατά ποσοστά ενίσχυσης των επιχειρήσεων για όλες τις Περιφέρειες.


Η νέα Κυβέρνηση ανέφερε ότι θα “εξορθολογίσει” το Χάρτη αυτόν. Την πληροφορώ ότι δεν χρειάζεται να το κάνει. Μπορεί, αν θέλει, να αλλάξει τα ποσοστά ενισχύσεων τροποποιώντας τον Επενδυτικό Νόμο. Προσωπικά, θα περιμένω με ενδιαφέρον μια τέτοια τροποποίηση ».
Πολιτικό Γραφείο Κωστή Μουσουρούλη                                          Βουλευτή Χίου – Νέα Δημοκρατία


 


press@moussouroulis.gr                                              1



 

Διαφήμιση