Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ερώτηση βουλευτων ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με καταγγελίες για κακοποίηση στο κέντρο κράτησης αλλοδαπών...

Ερώτηση βουλευτων ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με καταγγελίες για κακοποίηση στο κέντρο κράτησης αλλοδαπών Παγανής Λέσβου

11

 Μετά από καταγγελίες για τον άγριο ξυλοδαρμό αλλοδαπών στο κέντρο κράτησης  στη Παγανή Λέσβου οι  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκης, Θ. Δρίτσας Ν. Τσούκαλης και Ηρώ Διώτη κατέθεσαν ερώτηση  προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με την οποία  ζητούν να  διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση ώστε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες συμπεριφορές. Επίσης ρωτούν τον υπουργό αν θα προβεί  άμεσα στο  οριστικό κλείσιμο του κέντρου κράτησης αλλοδαπών Παγανής και αν θα αναθεωρήσει την πολιτική αντιμετώπισης των μικτών μεταναστευτικών ρευμάτων στα σημεία εισόδου με κατάλληλες δομές υποδοχής και ειδική μέριμνα για όσους χρήζουν διεθνούς ή ανθρωπιστικής προστασίας.
Οι βουλευτές εκφράζουν το φόβο τους για προσπάθεια συγκάλυψης της αστυνομικής αυθαιρεσίας και βαρβαρότητας σε βάρος ανυπεράσπιστων ανθρώπων.
Οι βουλευτές με κοινή δήλωσή τους επισημαίνουν : «Αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό μας η ύπαρξη του κέντρου κράτησης στη Παγανή Λέσβου. Αποτελεί όμως εξίσου ντροπή στην  «ανθρώπινη τραγωδία» και στις «απάνθρωπες συνθήκες που θίγουν τον πυρήνα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», όπως διαπιστώνει μετά από την επίσκεψή του  ο υφυπουργός, η πολιτεία να απαντά με αστυνομική αυθαιρεσία και βαρβαρότητα».
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Θέμα: Καταγγελίες για κακοποίηση στο κέντρο κράτησης  αλλοδαπών Παγανής Λέσβου
Το πρωί της 22 Οκτωβρίου, κλιμάκιο της  Ύπατης Αρμοστείας μαζί με τον υφυπουργό για την Προστασία του Πολίτη, Σπύρο Βούγια, επισκέφθηκε το κέντρο διοικητικής κράτησης αλλοδαπών Παγανής, στη Λέσβο. Πάνω από 700 άτομα, μεταξύ των οποίων πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές, ασυνόδευτα παιδιά, γυναίκες με μωρά και άλλες ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες κρατούνταν σε άθλιες συνθήκες που προσβάλλουν κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ο υφυπουργός μίλησε για «ανθρώπινη τραγωδία» και «απάνθρωπες συνθήκες που θίγουν τον πυρήνα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», ενώ υποσχέθηκε συντονισμό με τα συναρμόδια υπουργεία για αντικατάσταση της υπάρχουσας κατάστασης με δομές υποδοχής και φιλοξενίας των ανθρώπων «που φτάνουν κάτω από δραματικές συνθήκες στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με καταγγελίες το απόγευμα της 22 Οκτωβρίου αστυνομικά όργανα υπεύθυνα για τη φύλαξη του κέντρου προέβησαν σε κακοποίηση και ξυλοδαρμό κρατουμένων, μεταξύ των οποίων ενός 17χρονου ανηλίκου, ο οποίος διακομίστηκε στο Βοστάνειο Νοσοκομείο, όπου και του διαγνώσθηκαν κακώσεις στην κεφαλή, πλάτη, μέση και χέρια. Τα γεγονότα προκλήθηκαν  σε ορισμένους θαλάμους, όταν ομάδες κρατουμένων διαμαρτύρονταν για την παρατεταμένη τους κράτηση.
Ήδη αναφέρεται επιχείρηση συγκάλυψης από αστυνομικά όργανα. Ο 17χρονος αναφέρεται πλέον στα αστυνομικά έγγραφα ως 18χρονος, και επομένως ενήλικος, και δεν είναι στην διάθεση των ανακριτικών αρχών και πρέπει να αναζητηθεί πλέον σε άγνωστη διαύθυνση.
Ερωτάται ο κ. υπουργός:
1.Θα διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση ώστε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες συμπεριφορές;
2.Θα προβείτε  άμεσα σε οριστικό κλείσιμο του κέντρου κράτησης αλλοδαπών Παγανής και αντικατάστασή του με διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα Ανοικτά Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας κατά το πρότυπο του «Κέντρου Ασυνόδευτων Ανηλίκων Μεταναστών», που λειτουργεί με επιτυχία στην Αγιάσο της Λέσβου;
3.Θα αναθεωρήσετε την πολιτική αντιμετώπισης των μικτών μεταναστευτικών ρευμάτων στα σημεία εισόδου με κατάλληλες δομές υποδοχής και ειδική μέριμνα για όσους χρήζουν διεθνούς ή ανθρωπιστικής προστασίας;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ηρώ Διώτη
Θοδωρής Δρίτσας
Τάσος Κουράκης
Νικόλαος Τσούκαλης

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚωστής Μουσουρούλης- Μήνυμα για την 28η Οκτωβρίου
Επόμενο άρθροΒασίλης Αργυριάδης: κριτική για τη “δεξιά τσέπη του ράσου”