Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ε.Ε.: Τη γοργή κύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας θέλει το ΕΚ- θέση...

Ε.Ε.: Τη γοργή κύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας θέλει το ΕΚ- θέση ευρωβουλευτή ΚΚΕ

11

 Η Συνθήκη της Λισαβόνας θα πρέπει να κυρωθεί σύντομα, ενώ η ΕΕ θα πρέπει να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τόνισαν οι ευρωβουλευτές στο πλαίσιο μιας συζήτησης για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.


Η εκπρόσωπος της σουηδικής προεδρίας, Cecilia MALMSTR?M, ανέφερε ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η κύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, θέμα για το οποίο η προεδρία θα υποβάλει ειδική έκθεση. Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, η ΕΕ θα πρέπει να διαμορφώσει μια σαφή θέση ενόψει της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης.Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jos? Manuel BARROSO ζήτησε να μην υπάρξουν τεχνητές καθυστερήσεις στη διαδικασία κύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας: “Για την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών και για μια αποτελεσματική ΕΕ, η Συνθήκη της Λισαβόνας θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ”. Για την κλιματική αλλαγή είπε: “Δεν έχουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο για την Κοπεγχάγη γιατί δεν έχουμε έναν εναλλακτικό πλανήτη.”

Σύμφωνα με τον Γιώργο ΤΟΥΣΣΑ (ΚΚΕ), οι δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής σηματοδοτούν ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης  με νέα σφοδρή επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Κατά την άποψη του Έλληνα πολιτικού, στο επίκεντρο της αντεργατικής επίθεσης βρίσκεται η κατάργηση του οκτάωρου, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η γενικευμένη εφαρμογή της ευελισφάλειας, της προσωρινής ελαστικής και κακοπληρωμένης απασχόλησης με την ενίσχυση του θεσμού των τοπικών συμφώνων απασχόλησης και των stage.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, ο καθηγητής Γιώργος ΠΑΠΑΣΤΑΜΚΟΣ (ΝΔ) υπογράμμισε την ανάγκη μεγαλύτερου ρυθμιστικού εξευρωπαϊσμού της οικονομικής πολιτικής. Για την κλιματική αλλαγή συμφώνησε με την άποψη του Προέδρου της Επιτροπής ότι ενόψει της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης δεν υπάρχει σχέδιο Β. Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε την ιδέα της δημιουργίας μιας παγκόσμιας τράπεζας κλίματος.  

Αναφερόμενος στην μετανάστευση, ο Έλληνας ευρωβουλευτής τόνισε: “Πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτερους ρυθμούς στην καθιέρωση μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής” αλλά και “στην εγκαθίδρυση αποτελεσματικών εξωτερικών σχέσεων με τρίτες χώρες γιατί η πίεση προς τις χώρες -ειδικά του ευρωπαϊκού νότου- είναι μεγάλη. Θέλω να πω ξεκάθαρα ότι η στάση της Τουρκίας είναι προκλητική”.


 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚωστής Μουσουρούλης- Μήνυμα για την 28η Οκτωβρίου
Επόμενο άρθροΒασίλης Αργυριάδης: κριτική για τη “δεξιά τσέπη του ράσου”