Αρχική Νέα Τοπικά ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ “ΚΑΡΛΟΜΑΓΝΟΣ”:προώθηση της κατανόησης μεταξύ των ανθρώπων

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ “ΚΑΡΛΟΜΑΓΝΟΣ”:προώθηση της κατανόησης μεταξύ των ανθρώπων

8

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ “ΚΑΡΛΟΜΑΓΝΟΣ”


Ο τρίτος στη σειρά διαγωνισμός για το Ευρωπαϊκό Βραβείο  Νεότητας “Καρλομάγνος”. Απευθύνεται σε νέους που έχουν λάβει μέρος σε δράσεις που βοηθούν στην  προώθηση της κατανόησης μεταξύ των ανθρώπων από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες καθώς και της ενιαίας ευρωπαϊκής ταυτότητας.


Η προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων λήγει στις 22 Ιανουαρίου 2010.Πρότυπα για τους νέους Ευρωπαίους


Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεότητας “Καρλομάγνος”, που οργανώνεται από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ίδρυμα του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνος του Άαχεν, απονέμεται σε νέους μεταξύ 16 και 30 ετών. Οι δράσεις που θα αναδειχθούν πρέπει να αποτελούν πρότυπο για τους νέους που ζουν στην Ευρώπη και να συνιστούν πρακτικά παραδείγματα Ευρωπαίων που ζουν μαζί ως μια κοινότητα. Τα προγράμματα ανταλλαγών νέων, οι καλλιτεχνικές και οι διαδικτυακές δράσεις με ευρωπαϊκή διάσταση συγκαταλέγονται μεταξύ των επιλέξιμων δράσεων.


Χρηματικό έπαθλο :


Οι τρεις πρώτες δράσεις που θα βραβευτούν θα συνοδευτούν με τα χρηματικά έπαθλα των €5.000, των €3.000, και των €2.000 αντίστοιχα και οι εκπρόσωποί τους θα προσκληθούν να επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Οι βραβευμένοι του 2009
 
Πέρυσι, το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην πολωνική δράση του Φόρουμ Ευρωπαίων Φοιτητών “Η Ευρώπη σε χρειάζεται”. Η δράση αυτή μέσω μιας σειράς εργαστηρίων που οργανώθηκαν από φοιτητές χρησιμοποίησε άτυπες μεθόδους εκπαίδευσης ώστε να βελτιωθούν οι γνώσεις των νέων για την Ευρώπη. Το δεύτερο και το τρίτο βραβείο απονεμήθηκαν στη γαλλικά δράση “Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ του Πανεπιστημιακού Θεάτρου του Αλμπί” και στη γερμανική δράση”Διπλωματία της Γαλότσας” αντίστοιχα.Οι αιτήσεις υποψηφιότητας είναι διαθέσιμες στην παρακάτω ηλεκτρονική σελίδα:


www.charlemagneyouthprize.euΓια περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με:Nikos Salliarelis, nikos.salliarelis@europarl.europa.eu Tel: 0032-498-983326


 


Η επιλογή των προς βράβευση υποψηφίων


Προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων: 22 Ιανουαρίου 2010


Οι τρεις καλύτερες δράσεις θα επιλεγούν σε δύο στάδια.


Πρώτη φάση: οι εθνικές κριτικές επιτροπές, αποτελούμενες από τουλάχιστον δύο ευρωβουλευτές και έναν αντιπρόσωπο μιας οργάνωσης νεολαίας, θα επιλέξουν έναν υποψήφιο από κάθε κράτος μέλος της ΕΕ μέχρι τις 5 Μαρτίου 2010.


Δεύτερη φάση: Μια ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τρεις ευρωβουλευτές, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τέσσερις αντιπροσώπους του Ιδρύματος του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνος του Άαχεν, θα επιλέξει το πρώτο βραβείο ανάμεσα στις 27 δράσεις που θα έχουν προκρίνει οι εθνικές κριτικές επιτροπές μέχρι τις 8 Απριλίου 2010.


Τα βραβεία


Τα βραβεία για τις τρεις καλύτερες δράσεις θα ανακοινωθούν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έναν εκπρόσωπο του Ιδρύματος του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνος του Άαχεν. Οι τρεις βραβευμένοι θα προσκληθούν επίσης να επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο.


Οι εκπρόσωποι των 27 εθνικών δράσεων θα προσκληθούν στην τελετή βράβευσης στο Άαχεν της Γερμανίας, στις 11 Μαΐου 2010.


 


Για περισσότερες πληροφορίες:  
ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Λεωνίδας  (+30) 210 32 78 911 (Αθήνα)
Εκπρόσωπος Τύπου     (+30) 6943 100 303 (κινητό)
       (+33-3) 881 74356 (Στρασβούργο)


e-mail: leonidas.antonakopoulos@europarl.europa.eu


Επισκεφθείτε την ανανεωμένη ιστοσελίδα του Γραφείου μας:  http://www.europarl.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤης Μαρίας Αρβανίτη – Σωτηροπούλου: Σαράντα χρόνια Ίντερνετ
Επόμενο άρθρο«Ανοικτά Στρατόπεδα» την 11η Νοεμβρίου