Αρχική Πολιτισμός Βιβλιοπωλείο «Πυξίδα»: παρουσίαση βιβλίου “Αλεξανδρινές Οικογένειες ΧΩΡΕΜΗ-ΜΠΕΝΑΚΗ-ΣΑΛΒΑΓΟΥ”

Βιβλιοπωλείο «Πυξίδα»: παρουσίαση βιβλίου “Αλεξανδρινές Οικογένειες ΧΩΡΕΜΗ-ΜΠΕΝΑΚΗ-ΣΑΛΒΑΓΟΥ”

11

 

Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης της Χίου από τους Τούρκους, την 11η Νοεμβρίου, το βιβλιοπωλείο «Πυξίδα», έχει την χαρά και την τιμή να σας προσκαλέσει στην παρουσίαση του βιβλίου «Αλεξανδρινές Οικογένειες ΧΩΡΕΜΗ-ΜΠΕΝΑΚΗ-ΣΑΛΒΑΓΟΥ της  Ιστορικού, καθηγήτριας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ματούλας Τομαρά-Σιδέρη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην αίθουσα Αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009 στις 19.30.


Το έργο έχει εκδοθεί το 2004 και θα παρουσιαστεί από τη φιλόλογο Ελένη Μπελιγιάννη, το δημοσιογράφο Γιώργο Ξανθάκη και τη συγγραφέα.


 Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με την Δημόσια Ιστορική Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου ΚΟΡΑΗ, τις εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ και με την στήριξη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.).


 


Λίγα λόγια για το βιβλίο.


 


Το βιβλίο της Ματούλας Τομαρά-Σιδέρη αποτελεί μια ειδική θεώρηση του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού υπό το πρίσμα των διαδρομών τριών εξεχουσών-εμβληματικών οικογενειών της αλεξανδρινής παροικίας (και οι τρείς, χιακής καταγωγής): Χωρέμη, Μπενάκη, Σαλβάγου. Καλύπτει την “κυκλική” πορεία τους από το εθνικό κέντρο στην παροικία και την επιστροφή τους, καταγράφει τη δημογραφική εξέλιξη των οικογενειών, ενώ παράλληλα αποτυπώνει συμπεριφορές και νοοτροπίες…


“Όποιος αποφασίσει να διασχίσει σήμερα τους δρόμους και τα σοκάκια της Αλεξάνδρειας, είναι ζήτημα αν θα αναπλάσει κάτι από τη μαγική εικόνα της πολιτείας που ενέπνεε τον ποιητικό λόγο του Καβάφη και τις μυθιστορηματικές αναπολήσεις του Τσίρκα. Ακόμη πιο δύσκολα θα ανακαλέσει την ανθοφορία μιας ξεχασμένης περιόδου… Η Αλεξάνδρεια του δέκατου ένατου αιώνα, και σε μικρότερο βαθμό του πρώιμου εικοστού, ευνόησε με το παραπάνω την ελληνική διασπορά, προσφέροντας απλόχερα το γόνιμο έδαφος που της ήταν απαραίτητο για να αναπτύξει την εντυπωσιακή της δραστηριότητα. Και η ελληνική όμως κοινότητα, ανταποδίδοντας ευγνώμονα τη φιλοξενία, την αγάπησε, την ομόρφυνε, την μπόλιασε με τη δική της ψυχική θέρμη”, επισημαίνει ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβορριάς, προλογίζοντας την έκδοση.


 


Λίγα λόγια για την συγγραφέα.


 Η Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη είναι πτυχιούχος της Παντείου ΑΣΠΕ. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές ιστορίας, ιστορικής δημογραφίας και κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris-I- Σορβόννη και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales.
Ως αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο διδάσκει ιστορική δημογραφία, ιστορία των νοοτροπιών και τοπική αυτοδιοίκηση στο πολιτικό σύστημα. Έχει γράψει πολλά άρθρα και μελέτες. Τα ερευνητικά και συγγραφικά της ενδιαφέροντα προσανατολίζονται στον ελληνισμό της Αιγύπτου, στην ιστορία της ελληνικής διασποράς στην Αφρική και στο φαινόμενο του παροικιακού ευεργετισμού. Για το συγκεκριμένο βιβλίο έχει λάβει το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, το 2006.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤης Μαρίας Αρβανίτη – Σωτηροπούλου: Σαράντα χρόνια Ίντερνετ
Επόμενο άρθρο«Ανοικτά Στρατόπεδα» την 11η Νοεμβρίου