Αρχική Νέα Τοπικά Υπεράριθμες οι Φυλακές της Χίου-Στα πατώματα οι φυλακισμένοι

Υπεράριθμες οι Φυλακές της Χίου-Στα πατώματα οι φυλακισμένοι

9

της Κλαίρης Κάβουρα

 


Ανυπόφορη είναι η κατάσταση στις φυλακές της Χίου, τόσο για τους κρατούμενους, όσο και τους εργαζόμενους. 16 από τους 161 κρατούμενους κοιμούνται στο πάτωμα, ενώ 55 είναι συνολικά οι υπεράριθμοι, με αποτέλεσμα το στρίμωγμα, την ταλαιπωρία και τις απαράδεχτες συνθήκες διαβίωσης.

«Υπάρχει συμπίεση στο θάλαμο», ανέφερε στη «Δ» το Διοικητικό Στέλεχος και μέλος των Συμβουλίων, Μαρία Ντίλη, ενημερώνοντας ότι μέχρι και στους διαδρόμους του θαλάμου έχουν τοποθετηθεί κρεβάτια. Οι κρατούμενοι υπομένοντας όλη αυτή την κατάσταση δυσανασχετούν έντονα. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να τελέσουν το έργο τους.


Στο μεταξύ, όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα κτίριο ήδη επιβαρυμένο, λόγω παλαιότητας, δεδομένου ότι κατασκευάστηκε το 1957 και δεν πληρεί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. «Δεν υπάρχει αξιοπρεπές ιατρείο, δεν υπάρχει χώρος επισκεπτηρίου, δεν υπάρχει κοινωνική λειτουργός, δεν υπάρχουν νοσηλευτές», ανέφερε η Διευθύντρια, θίγοντας ταυτόχρονα και τη θέση του εν λόγω κτηρίου που βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή. «Με τα δύο αυτά δεδομένα, υπάρχει περίπτωση να κλείσουν οι φυλακές της Χίου και να μεταφερθούν στη Μυτιλήνη», τόνισε, επισημαίνοντας ότι αν συμβεί τελικά κάτι τέτοιο, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές για την χϊακή κοινωνία, αλλά και για τις 65 οικογένειες των εργαζομένων που θα βρεθούν στον αέρα. Τα αιτήματα λοιπόν είναι δύο: Αρχικά η αποσυμφόρηση των φυλακών και έπειτα η εξεύρεση χώρου για την κατασκευή νέου σωφρονιστικού καταστήματος σε μη κατοικημένη περιοχή.


Την ανάγκη να γίνουν βαθιές τομές στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας μας, τόνισε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, ενώ απαρίθμησε τα κύρια προβλήματα που χρήζουν άμεση αντιμετώπιση, μεταξύ των οποίων ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι ελλείψεις σε προσωπικό και η καθυστέρηση εκδίκασης των υποθέσεων. Ο ίδιος μίλησε για δυνατότητα εξαγοράς ποινών προς 3 ευρώ ημερησίως, σε όσους εκτίουν ποινές φυλάκισης ή κάθειρξης 5 ετών, ενώ τόνισε ότι όσοι έχουν οικονομική αδυναμία θα μπορούν να μετατρέψουν την ποινή σε κοινωφελή εργασία. «Οι εργαζόμενοι περιμένουν με αγωνία να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα, το ίδιο και εμείς», κατέληξε η Διευθύντρια, συμφωνώντας απόλυτα με τις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς Κυβέρνησης.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 18 Νοεμβρίου 2009 (DIMOKRATIKI.ORG) 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕΣΗΕΠΗΝ: Οι δημοσιογράφοι συμπαρίστανται στον αγώνα της Αγγελικής Χατζηδημητρίου
Επόμενο άρθροΣύνταξη νέου κατηγορητηρίου για την υπόθεση της Αγγελικής