Αρχική Απόψεις Aρθρα Θεόδωρος Χαβιάρας: Σχεδιάζοντας το μέλλον

Θεόδωρος Χαβιάρας: Σχεδιάζοντας το μέλλον

10

             ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
      

 Επιχειρώντας στην  πράξη τη δημόσια διαβούλευση,  (ως συνέχεια της πρωτοβουλίας των βουλευτών του Νομού) επιτρέψτε μου  να  θέσω υπ’ όψη των αναγνωστών σας μερικές σκέψεις, σχετικά με το όραμα που θα μπορούσε να ενώσει αλλά και να εμψυχώσει τους χιώτες,  στην προσπάθεια να πετύχουμε τους  στόχους του μέλλοντος .
       Το νησί μας, απ’ τα πιο αξιόλογα   του Αιγαίου, όπως άλλωστε αποδεικνύει η τρισχιλιετής ιστορία του, επιβάλλεται  να σχεδιάσει το αύριο,  με  αυτοπεποίθηση   και διορατικότητα,   αξιοποιώντας τις αδιαμφισβήτητες  αρετές των κατοίκων.
       Εργατικότητα,  ευρύτητα του πνεύματος,   πραότητα του χαρακτήρα,  δίψα για πρόοδο και ανάπτυξη, συνθέτουν μερικά από τα χαρίσματα που πρέπει να δραστηριοποιηθούν ώστε, να  αντιμετωπίσουμε  τις  προκλήσεις  που ανοίγονται εμπρός μας.
       Χρειάζεται  δηλαδή να συμφωνήσουμε για εκείνο το «κάτι»  που  θα  μας καθοδηγεί και θα   μας ενώνει,  σε συνθήκες παγκόσμιου ανταγωνισμού,  υποβάθμισης του περιβάλλοντος, κοινωνικών και εθνικών αναταράξεων και οικονομικής αστάθειας.
       Καλούμαστε να αποφασίσουμε για:
* Μια Χίο που τιμώντας  τους προγόνους,   θα είναι υπερήφανη για  τα παιδιά της ,  έτοιμη να συμβάλλει  στην ευημερία, την κοινωνική συνοχή και την εμπέδωση – διεύρυνση  της δημοκρατίας, κάτω απ’ τη γαλανόλευκη, στην αγκαλιά της Ελλάδας.
* Μια Χίο που θα εργαστεί για να πετύχει την αλληλεγγύη των κατοίκων,   την εξαφάνιση της φτώχειας και της δυστυχίας.
* Μια Χίο που θα τιμά το περιβάλλον και θα προστατεύει την βιοποικιλότητα.
* Μια Χίο που δεν θα σκέφτεται ξιπασμένα και μικρομέγαλα, στοχεύοντας σε φαραωνικά έργα καταστρέφοντας το περιβάλλον  και την ποιότητας ζωής.
* Μια Χίο χωρίς  κοινωνικές ακρότητες και κομματικές  συγκρούσεις.
* Μια Χίο που με πυξίδα τον πολιτισμό, την παράδοση, την ιστορία, και τις ικανότητες των κατοίκων, θα σχεδιάσει ένα δημιουργικό μέλλον  με  την επιλογή της γνώσης, της τεχνολογίας  και της πληροφορίας, ως μοχλών ανάπτυξης, ταυτόχρονα με τις παραδοσιακές νησιώτικες ασχολίες.
* Να ξεφύγουμε  από το φανατικό κομματισμό που τα τελευταία 40 χρόνια  προώθησε  σε νευραλγικές θέσεις εξουσιολάγνους οι οποίοι, όχι μόνο απέτυχαν να διαχειριστούν τα προβλήματα αλλ’  απεναντίας,  δημιούργησαν κι άλλα,  ξοδεύοντας   πακτωλούς χρημάτων.
* Να συμβάλλουμε   στη δημιουργία κλίματος συναίνεσης, δημιουργικής συνεργασίας, και νηφαλιότητας ώστε,  με καθαρό μυαλό, να δούμε αυτά που μας ενώνουν αντί εκείνων που μας χωρίζουν.
* Να σκεφτούμε το μέλλον των παιδιών μας και των γενεών που έρχονται, διαμορφώνοντας τις συνθήκες εκείνες  που θα κάνουν τη ζωή στο νησί καλύτερη,  ισορροπώντας  την ανάπτυξη  της οικονομίας, τις σχέσεις των ανθρώπων  και την ποιότητα της ζωής.
Βάζοντας στην άκρη τις μέχρι σήμερα τετριμμένες συνήθειες ας προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε την επιταγή των καιρών. Να σχεδιάσουμε μεθοδικά ένα στερεό, σύγχρονο, ευέλικτο και ελπιδοφόρο μέλλον.


Θ.Χαβιάρας    
    

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπεμβάσεις Πυροσβεστικής 20&22/11
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη Βουλευτή Χίου Κ. Μουσουρούλη σε έργα του Νομού Χίου