Αρχική Απόψεις Aρθρα Κυριάκος Τσιπούρας: ένταξη της ιδιωτικής Θηροφυλάκης στην Δασική υπηρεσία

Κυριάκος Τσιπούρας: ένταξη της ιδιωτικής Θηροφυλάκης στην Δασική υπηρεσία

11

Η ένταξη της ιδιωτικής Θηροφυλάκης στην Δασική υπηρεσία είναι η μόνη νόμιμη λύση.
Απάντηση σε σχόλια αναγνώστηΔιαβάζοντας το σχόλιο της κυρίας Γεωργίας(1) θα ήθελα αρχικά να την ευχαριστήσω που έδωσε σημασία στο άρθρο μου και θα προσπαθήσω να επιχειρηματολογήσω πάνω στα θέματα που έθεσε καθώς και να δείξω πόσο λανθασμένα ερμήνευσε αυτά που έγραψα με επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που ασχολούνται με το κυνήγι. Ο στόχος μου στο παρακάτω άρθρο δεν είναι να υπερασπιστώ τις οικολογικές οργανώσεις σε ζητήματα που τους αφορούν αλλά να μιλήσουμε για την πολιτική που έχει ασκηθεί μέχρι τώρα για την  Θηροφυλακή.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι αντιταχθήκαμε από τη πρώτη στιγμή στην απόφαση(3) που υπογράφηκε στις 09/07/2009 μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής  Ανάπτυξης και  Τροφίμων και της Κυνηγετικής ομοσπονδίας για την δημιουργία ιδιωτικής θηροφυλακής χαρακτηρίζοντας την παράνομη, παράλογη ενέργεια που υποβαθμίζει περαιτέρω τον ρόλο της αρμόδιας για την φύλαξη και προστασία της θήρας Δασικής υπηρεσίας. Το ότι είναι ψηφοθηρική η απόφαση αυτή δεν το λέμε μόνο εμείς αλλά και οι ίδιοι οι ιδωτικοί Θηροφύλακες στο δελτίο τύπου της πανελλήνιας ομοσπονδίας τους  που δόθηκε στην δημοσιότητα στην Θεσσαλονίκη 28/7/2009 με Αριθ. πρωτ.: 42 και χαρακτηριστικά λέει «ίδρυσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία ανεξάρτητη Ιδιωτική Θηροφυλακή – Δασοφυλακή η οποία θα διοικείται από ιδιώτες και θα αποτελείται από ιδιώτες εργαζόμενους με αρμοδιότητες όμως δημοσίων Δασικών Υπαλλήλων….. Η απόφαση αυτή δεν έχει ούτε προηγούμενο ούτε υπάρχει παρόμοια της στον κόσμο και δεν στηρίζεται σε καμία λογική παρά μόνο υπηρετεί έναν σκοπό, αυτόν των πολιτικών σκοπιμοτήτων». Όσο αφορά για τα εργασιακά δικαιώματα των Θηροφυλάκων αφού μιλάνε για δικαιώματα που εύκολα μπορούν να αμφισβητηθούν όπως τα ανακριτικά καθήκοντα (απόφαση του Αρείου πάγου τον Φλεβάρη του 2008) αναφέρουν σε άλλο σημείο της «είναι δυνατό θηροφύλακες να εργάζονται, εποπτεύοντας για την εφαρμογή και τήρηση του νόμου τους εργοδότες τους – κυνηγούς, με το φόβο μην τυχόν έρθουν σε «σύγκρουση, με αυτούς, για μηνύσεις, ελέγχους κλπ και δημιουργηθεί τεταμένο κλίμα- ένταση αφού μπορεί να οδηγήσει στην εύκολη απόλυση τους με συνοπτικές διαδικασίες ή στη δυσμενή μεταχείρισή τους.».
Είναι λάθος λοιπόν ότι υπάρχει καλύτερη προστασία της θήρας με την νέα υπουργική απόφαση αφού υποβαθμίζεται ο ρόλος του θηροφύλακα καθιστώντας τον έρμαιο των εργοδοτών του. Εδώ συνίσταται η κριτική μου  στο άρθρο(2) μου με αφορμή το βίαιο περιστατικό μεταξύ κυνηγών και ενός θηροφύλακα και αγροφύλακα. Τέλος να πω ότι η χρηματοδότηση των θηροφυλάκων γίνεται και από το κράτος, από τον Αύγουστο του 2007,  μάλιστα από το Ειδικό ταμείο Δασών το ταμείο δηλαδή για την προστασία του δάσους. Επειδή όμως όταν μιλάμε για δάσος εννοούμε δημόσια περιουσία που εμπεριέχει μέσα της φαγώσιμα και μη ζώα πουλιά και άλλα, ας δώσουμε λοιπόν την δυνατότητα της φύλαξης του σε αρμόδια άτομα υπό την επίβλεψη μίας άλλης υπηρεσίας που δεν μπορεί να είναι άλλη από την Δασική. Ζητείται λοιπόν μία αναβάθμιση και ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας ώστε να υπάρχουν ελεγκτές και ελεγχόμενοι.

Κυριάκος Τσιπούρας
Τεχνολόγος Τροφίμων
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων


1) http://www.chiosnews.com/cn211120091031280.asp
2) http://www.chiosnews.com/cn1992009139080.asp
3) http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=437:2009-07-27-12-43-11&catid=3:environment&Itemid=4

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜπάσκετ τοπικό: αποτελέσματα 20-22/11
Επόμενο άρθροΠροτάσεις Ελπ. Τσουρή για την τοπική οικονομία των νησιών του Βορείου Αιγαίου