Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κωστής Μουσουρούλης: χαιρετισμός στo 9ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Ένωσης Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκών Νησιών

Κωστής Μουσουρούλης: χαιρετισμός στo 9ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Ένωσης Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκών Νησιών

10

Δευτέρα, 23.11.2009


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Βουλευτής N. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, συμμετείχε στo 9ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Ένωσης Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκών Νησιών (9ο FORUM INSULEUR), το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (21/11), στον Πειραιά, με θέμα: « Νησιά της Ευρώπης – Ο Ρόλος τους στο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα ».


Ο Κ. Μουσουρούλης, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών, υπογραμμίζοντας πως οι νησιωτικές περιοχές, εκτός από τις γνωστές ενδογενείς προκλήσεις, οι οποίες απειλούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, απειλούνται πολύ πιο έντονα σε σχέση με τις ηπειρωτικές περιοχές, από την παγκόσμια αλληλεξάρτηση των οικονομικών συστημάτων και των αγορών.


« Ο μεγάλος κίνδυνος προέρχεται από την αδυναμία των νησιωτικών επιχειρήσεων να ανταγωνιστούν παρόμοια προϊόντα που παράγονται στην ηπειρωτική χώρα », είπε ο Κ. Μουσουρούλης και σημείωσε πως οι αλλαγές που σημειώθηκαν στις μεταφορές (μείωση του ρόλου των θαλάσσιων μεταφορών και διαφοροποίηση των θαλάσσιων δρόμων) μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω περιθωριοποίηση των νησιών και, συνακόλουθα, σε συρρίκνωση της παραγωγικής τους βάσης.


Όπως υπογράμμισε ο Βουλευτής, ένας παράγοντας που θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στις δυνατότητες ανάπτυξης των νησιών, είναι οι τεχνολογικές αλλαγές, οι οποίες μπορούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις από το μικρό μέγεθος και την απομόνωση.


« Η ενίσχυση του ρόλου των υπηρεσιών μπορεί να αποδεσμεύσει τα νησιά από τους περιορισμούς, που επιβάλλει η έλλειψη επαρκών πόρων, η μικρή φέρουσα ικανότητα τους ή η μικρή τοπική αγορά. Η στροφή στην ποιότητα διαβίωσης μπορεί να δημιουργήσει νέα ζήτηση για προϊόντα μη μαζικής παραγωγής, αλλά και για εγκατάσταση σε περιοχές με καλύτερο φυσικό και δομημένο περιβάλλον », είπε ο Κ. Μουσουρούλης, ενώ, σημείωσε:


« Η ανάπτυξη του νησιωτικού χώρου απαιτεί μια συγκροτημένη νησιωτική πολιτική που δεν εντάσσεται μόνο στο πλαίσιο μιας προσπάθειας σύγκλισης μέσω οικονομικών μεταβιβάσεων, αλλά που δημιουργεί και με θεσμικά μέσα, συνθήκες πραγματικής σύγκλισης και επανένταξης των νησιών στην αναπτυξιακή διαδικασία της ΕΕ. Στο πνεύμα αυτό, πιστεύω ακράδαντα ότι είναι αναγκαία η εφαρμογή διαφοροποιημένων κανόνων στις Κοινοτικές πολιτικές (όπως π.χ. περιφερειακή, ενεργειακή, μεταφορών, ανταγωνισμού, γεωργίας κλπ) που θα εξασφαλίζουν σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο τις ίδιες προϋποθέσεις πρόσβασης στην αναπτυξιακή διαδικασία, όπως για παράδειγμα, μια πιο ευέλικτη προσέγγιση σε ζητήματα νομοθεσίας που θα λαμβάνει υπόψη ότι το κόστος επενδύσεων στα νησιά επιβαρύνεται από τη φυσική απομόνωση, θα επέτρεπε τη δυνατότητα ενίσχυσης των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων, ιδίως για τους παράγοντες που επιδρούν στην ανταγωνιστικότητά τους, όπως πχ το κόστος της ενέργειας ».


Καταλήγοντας, ο Βουλευτής Ν. Χίου, είπε:


« Η διαδικασία αναθεώρησης του προϋπολογισμού της Ε.Ε. αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη δημιουργία μας πολιτικής δυναμικής που, εκτός των άλλων, θα μπορούσε να συμπεριλάβει και τη δημιουργία, ενός νέου διαρθρωτικού ταμείου – εργαλείου για τα νησιά. Όραμα όλων μας αποτελεί, η ύπαρξη ενός νησιωτικού χώρου που δεν πρέπει να υστερεί σε τίποτε στην ανάπτυξη ή στην ποιότητα ζωής, πλήρως ενταγμένου στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Με τις προκλήσεις να βρίσκονται μπροστά μας απαιτείται συντονισμένη δράση σε όλα τα επίπεδα ».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜπάσκετ τοπικό: αποτελέσματα 20-22/11
Επόμενο άρθροΠροτάσεις Ελπ. Τσουρή για την τοπική οικονομία των νησιών του Βορείου Αιγαίου