Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Προτάσεις Ελπ. Τσουρή για την τοπική οικονομία των νησιών του Βορείου Αιγαίου

Προτάσεις Ελπ. Τσουρή για την τοπική οικονομία των νησιών του Βορείου Αιγαίου

21

Με επιστολή της, η βουλευτή Χίου Ελπίδας Τσουρή προς:


1. Υπουργό Οικονομικών
2. Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
3. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
4. Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού
5. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
6. Υπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,
καταθέτει τις προτάσεις της, για την τοπική οικονομία των νησιών του Βορείου Αιγαίου και, ειδικότερα, της Χίου, οι οποίες προέκυψαν, μετά από τις επαφές και το διάλογο της βουλευτή με τους τοπικούς φορείς, στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου.

Ακολουθεί η επιστολή:

Χίος, 24 Νοεμβρίου 2009
     
      Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Διανύοντας μια εποχή έντονης οικονομικής κρίσης, -της οποίας τα όρια και η ένταση δεν είναι, ακόμα, γνωστά-, θεωρώ ότι, πέρα από τα μέτρα και τις αποφάσεις, που λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τα κοινωνικά, οικονομικά, αναπτυξιακά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.

Είναι γνωστό ότι οι νησιωτικές περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν πρόσθετα προβλήματα, λόγω, κυρίως, του αυξημένου κόστους μεταφοράς, με αποτέλεσμα η επιχειρηματικότητα να συρρικνώνεται και η ανεργία να εκτοξεύεται. Τα προβλήματα, μάλιστα, αυτά είναι ιδιαίτερα οξυμμένα, στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, όπου όλοι οι δείκτες ευημερίας και ανάπτυξης βρίσκονται σε καθοδική τροχιά.

Η κυβερνητική πολιτική, λοιπόν, προκειμένου να είναι αποτελεσματική, οφείλει να είναι στοχευμένη, να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των Περιφερειών της χώρας, να ενισχύει την κοινωνική συνοχή.

Προς την κατεύθυνση αυτή, σας καταθέτω τις παρακάτω προτάσεις, προϊόν προβληματισμού και διαβούλευσης των τοπικών φορέων της Χίου:

Α΄ Επιχειρηματικότητα:

1. Τριετής παράταση καταβολής τοκοχρεωλυτικών δόσεων δανείων, των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν στις νησιωτικές περιοχές.
2. Χορήγηση φορολογικών κινήτρων. Ενδεικτικά, αναφέρω:
α) την απαλλαγή φορολόγησης εισοδήματος, για επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, με δραστηριοποίηση και έδρα σε χωριά με πληθυσμό μέχρι 1000 κατοίκους (με εξαίρεση τις τουριστικές περιοχές).
β) τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε όλες τις μεταφορικές υπηρεσίες ή, εναλλακτικά, την επιδότηση του κόστους μεταφοράς προσώπων και προϊόντων.
3. Συγκράτηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, στα σημερινά επίπεδα.
4. Χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων, για την τόνωση του τομέα κατασκευής.
5. Εξόφληση εντός διμήνου των βεβαιωμένων χρεών προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από φορείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
6. Επαναφορά σε ισχύ του μέτρου επιδότησης επιτοκίου (3%) στα κεφάλαια κίνησης των επιχειρήσεων της περιοχής.

Β΄ Τουρισμός:

1. Βελτίωση και ενίσχυση της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης του Νομού, με το κέντρο, τη Βόρεια Ελλάδα και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να υπάρξουν κίνητρα, αλλά και κανόνες, προς τις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις.
2. Ενίσχυση των προγραμμάτων για τους δικαιούχους της Εργατικής Εστίας και των σχολικών εκδρομών.

Γ΄ Επενδύσεις:

1. Περιορισμός της γραφειοκρατίας για την άμεση υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων (χρήσεις γης, αδειοδοτήσεις κλπ).
2. Ευνοϊκό καθεστώς για τις ασφαλιστικές εισφορές.
3. Ειδικό φορολογικό καθεστώς για όσες επενδύσεις δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Δ΄ Κατασκευές:

1. Καταβολή οφειλόμενων ποσών, από την Πολιτεία, προς τις τοπικές κατασκευαστικές εταιρίες.
2. Υπαγωγή στο ΤΕΜΠΜΕ εργοληπτικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον τομέα κατασκευής δημόσιων και ιδιωτικών έργων, και εδρεύουν στα νησιά του Β. Αιγαίου.

      Κύριε Υπουργέ,

Συναισθανόμενη την κρισιμότητα της εποχής και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, υποβάλλω ενδεικτικά τις δικές μου προτάσεις, για την περιοχή του Β. Αιγαίου, οι οποίες συμπληρώνουν ή εξειδικεύουν αυτές που προτείνονται, σε κεντρικό επίπεδο, από το ΠΑΣΟΚ.

Δεν υποστηρίζω ότι οι λύσεις είναι εύκολες, θεωρώ, όμως, αναγκαία την παρακολούθηση και αξιολόγηση των ιδιαιτεροτήτων κάθε Περιφέρειας, ώστε τα μέτρα και οι αποφάσεις να προσαρμόζονται ανάλογα.
Είμαι βέβαιη ότι, με αυτό το πρίσμα, η συνολική κυβερνητική πολιτική θα είναι περισσότερο ευέλικτη και, άρα, άμεσα αποτελεσματική, για όλους τους πολίτες και, πολύ περισσότερο, για αυτούς που έχουν αυξημένες ανάγκες.

Παραμένω στη διάθεσή σας για κάθε δυνατή συνεργασία και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας.
Με εκτίμηση,
Ελπίδα Τσουρή

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚωστής Μουσουρούλης: χαιρετισμός στo 9ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Ένωσης Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκών Νησιών
Επόμενο άρθροΠαγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση με δρώμενα στην Απλωταριά