Αρχική Απόψεις Aρθρα Γιάννης Χαλλιορής: ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΙΙ, Με σχέδιο και όραμα

Γιάννης Χαλλιορής: ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΙΙ, Με σχέδιο και όραμα

10

 ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΙΙ
 Με σχέδιο και όραμα


του Γιάννη Χαλλιορή
Δημοτικού Συμβούλου Χίου
Επικεφαλής της ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ


Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη, εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, να δρομολογήσει τη διοικητική μεταρρύθμιση στοχεύοντας σε αιρετές Περιφέρειες και λιγότερους, αλλά ισχυρότερους Δήμους.  Η απόφαση του Πρωθυπουργού να αναθέσει στο Γιάννη Ραγκούση-υ Υπουργείου Εσωτερικών                                                                                                       άνθρωπο της αυτοδιοίκησης-την ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών είναι καταρχήν θετική. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου πρέπει να βοηθηθεί στις τομές που επιχειρεί, αρκεί του εγχειρήματος να:
* προηγηθεί ευρύς κοινωνικός διάλογος, που θα διατρέχει το τοπικό επίπεδο. Καμία μεταρρύθμιση-και η αρτιότερα σχεδιασμένη-δεν πρόκειται να  πετύχει, εφόσον δεν θα στηρίζεται στους δημότες. 
* να αποκλειστούν «προκατασκευασμένες» λύσεις-που διαμορφώνονται ερήμην των τοπικών κοινωνιών-ζυμωμένες σε ύποπτης σκοπιμότητας εργαστήρια.
Κατά τη διαδικασία του διαλόγου χρειάζεται-με νηφαλιότητα και χρονική άνεση-να τεθούν σε διαβούλευση :
α) ο ρόλος που καλείται να αναλάβει ο νέος Δήμος, ως έκφραση της κοινωνίας των πολιτών, με ζητούμενα τη συμμετοχή, τη διαφάνεια, τον έλεγχο, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα. Στη Χίο η εμπειρία στους παραπάνω τομείς καταγράφεται από αρνητική έως τραυματική!
β) το πλαίσιο αρμοδιοτήτων των  νέων οργανισμών, καθώς και η σχέση τους με την κεντρική εξουσία και τα επίπεδά της 
γ) οι πόροι-ανθρώπινοι και οικονομικοί-που θα τεθούν στη διάθεση των νέων Δήμων, προκειμένου να ανταποκριθούν στο ρόλο τους και στις προσδοκίες των πολιτών
δ) ο απογαλακτισμός των τοπικών αρχόντων από τα «χρίσματα», πρακτική που εξέθρεψε-πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων-ένα μοντέλο αιρετών, μακριά από τις σύγχρονες απαιτήσεις. Δεν χρειάζεται να κοπούν-στο όνομα του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΙΙ-κουστούμια στα μέτρα «κομματανθρώπων» που θεωρούν πως η τοπική αυτοδιοίκηση στη Χίο υπάρχει για να υπηρετεί προσωπικές επιδιώξεις και συμφέροντα.
ε) τα κριτήρια στα οποία θα υπακούει η γεωγραφία των συνενώσεων, προκειμένου να  οδηγηθούμε στη δημιουργία βιώσιμων και λειτουργικών Δήμων, με κοινά χαρακτηριστικά και διακριτή ταυτότητα.
Η ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ θα συμβάλλει στην ανάπτυξη υγιούς διαλόγου, σε τοπικό επίπεδο. Η χιακή κοινωνία έζησε τις σκοπιμότητες-και πλήρωσε τα λάθη των κρατούντων-στον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ Ι. Ας μην τους επιτρέψουμε-και σήμερα-να οδηγήσουν σε μαρασμό τον τόπο, με τις υπερβολές του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΙΙ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕρώτηση Κ. Μουσουρούλη για την καταβολή κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεων σε ελαιοπαραγωγούς ορισμένων Νομών
Επόμενο άρθροΣτο ΟΜΗΡΕΙΟ Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών