Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ομιλία Βουλευτή N. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Μουσουρούλη στη Βουλή για...

Ομιλία Βουλευτή N. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Μουσουρούλη στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

6

 Τρίτη, 22.12.2009


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ομιλία Βουλευτή N. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Μουσουρούλη, στη Βουλή, κατά τη χθεσινή συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2010:


«Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
 
Για την προετοιμασία της Κυβέρνησης προεκλογικά, αλλά και για την αξιοπιστία της, μετεκλογικά, έχουμε πλέον, καθαρή εικόνα. Μια εικόνα που διαμορφώθηκε με μηνύματα υπερβολής, όπως η επίκληση κινδύνου χρεοκοπίας ή απώλειας κυριαρχίας, μηνύματα αφερεγγυότητας, όπως η οικονομική, αλλά και περιβαλλοντική αμφισβήτηση διεθνών συμφωνιών, μηνύματα επενδυτικής αβεβαιότητας, όπως η ασάφεια για την τύχη των μεγάλων έργων, αλλά και του Αναπτυξιακού Νόμου, μηνύματα ατολμίας, όπως η ατζέντα του διαλόγου για το ασφαλιστικό, μηνύματα αιφνιδιασμού, όπως το πάγωμα των μισθών, η απόσυρση των ρυπογόνων αυτοκινήτων, η εισφορά μέχρι και για τις εργατικές κατοικίες κλπ.


Χωρίς να αποσείω ευθύνες, τα μηνύματα αυτά έχουν άμεση σχέση με τη μαζική ρευστοποίηση κρατικών τίτλων που οδήγησε στον αποκλεισμό των Ελληνικών Τραπεζών από φτηνή ρευστότητα. Παράλληλα, αυξάνεται η ζήτηση ρευστότητας και από άλλες χώρες που επίσης ψάχνουν κεφάλαια για να καλύψουν τα ελλείμματά τους. Σημειώστε ότι ο παγκόσμιος δανεισμός θα είναι το 2010 κατά 25% μεγαλύτερος σε σχέση με το 2008. Έτσι, ο διπλασιασμός της διαφοράς απόδοσης τίτλων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας (spread) δεν αποτελεί έκπληξη.


Θυμηθείτε ότι το ντόμινο που κατέληξε στη χρεοκοπία της Ιρλανδίας, ξεκίνησε από τους κερδοσκόπους που επένδυσαν στην ψυχολογία πανικού της αγοράς. Τι νόημα έχει να τα βάζεις μαζί τους, εκ των υστέρων, όταν ξέρεις ότι δουλειά τους είναι να ορμούν εκεί όπου βρίσκουν ευκαιρία, ή ακόμα να προσπαθείς να κατευνάσεις τις τράπεζες της Ευρωζώνης (που καλύπτουν τα 2/3 τους δανεισμού μας) με δεσμεύσεις για διαρθρωτικές αλλαγές. Δεσμεύσεις που υποχρέωσαν σε αναθεώρηση του στόχου μείωσης του ελλείμματος στο 8,7% από 9,1%. 


Και πώς να πιστέψει κανείς ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές μπορούν να προωθηθούν από μια Κυβέρνηση που, στη συγκυρία αυτή, άφησε και αφήνει τη διοίκηση σε ακινησία σχεδόν για τρεις μήνες; Και σας ρωτώ, πώς επέτρεψε ο Πρωθυπουργός να εκφυλίζεται με τέτοιο τρόπο, μια σύγχρονη, κατά τα άλλα, πρωτοβουλία του για την επιλογή Γενικών Γραμματέων;


Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,


Πολύ λίγο συζητάμε την ουσία του προβλήματος, που είναι η αδυναμία της οικονομίας μας να παράγει προϊόντα και υπηρεσίες που να βρίσκουν αγορές. Μια οικονομία με τους μικρότερους δείκτες διεθνούς εμπορίου, όπως αποτυπώνεται και στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.


Όσο δανειζόμαστε για να καταναλώνουμε εισαγόμενα προϊόντα, χωρίς να πουλάμε δικά μας, καμία περικοπή κρατικών δαπανών δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, όπως και καμία αύξηση εσόδων, ιδίως όταν το διαθέσιμο φοροεισπρακτικό εργαλείο έχει διαβρωθεί. Η επαναφορά των τεκμήριων διαβίωσης και το πόθεν έσχες για όλους, συνιστούν σιωπηρή αποδοχή της διάβρωσης αυτής, όπως αποτυπώνεται στις εισπράξεις των φορολογικών εσόδων.


Αξιοποιείστε εσείς την εμπειρία άλλων χωρών που δεν δίστασαν ακόμα και να εξωτερικεύσουν το φορολογικό έλεγχο.


Εν τω μεταξύ, βρείτε άλλους τρόπους π.χ. δώστε κίνητρα σε όσους χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες που δεν επιτρέπουν σε κανένα να κρύβει τις εισπράξεις του.


Σε μια οικονομία σε ύφεση με προϋπολογισμό που προβλέπει συρρίκνωση της ανάπτυξης κατά 0,3% και ανεργία στο 9,7%, ούτε η αύξηση των εσόδων από έμμεσους φόρους, ούτε από άμεσους, αρκεί για να μειωθεί το έλλειμμα.


Τι θα μπορούσε να κάνει η Κυβέρνηση για να βγούμε από την ύφεση, εκτός, βέβαια, από το να είχε δανεισθεί γενναία προτού επιδεινωθούν οι όροι;


Να αλλάξει την ψυχολογία που η ίδια διαμόρφωσε, δίνοντας προτεραιότητα στην αναπτυξιακή διάσταση της οικονομικής πολιτικής, ανακοινώνοντας μεγάλα έργα υποδομών, προωθώντας την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, στηρίζοντας την αγορά με τον Αναπτυξιακό Νόμο και με επενδύσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στις κατασκευές, εξαγγέλλοντας επιθετική αξιοποίηση του ρευστού και πάγιου κεφαλαίου που κατέχει το δημόσιο, συμφωνώντας ακόμα και με την Εκκλησία της Ελλάδος ένα πρόγραμμα που θα αξιοποιεί το κοινωνικό της έργο και την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά που κατέχει και διαχειρίζεται.
 
Και κάτι ακόμα: σχεδιάζοντας ένα μεγάλο πρόγραμμα διαρθρωτικών παρεμβάσεων στις οικονομίες των νησιών μας, ώστε να γίνουν τόποι έλξης και εγκατάστασης επιχειρήσεων, επιλύοντας ταυτόχρονα μέσω του Μεταφορικού Ισοδυνάμου και το πρόβλημα της γεωγραφικής ασυνέχειας. Και δεν μπορώ εδώ παρά να στηλιτεύσω τη μείωση στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού της πίστωσης για τις άγονες γραμμές.


Η μόνη αξιόλογη πρωτοβουλία που πήρατε είναι το Σχέδιο Νόμου για τις ΑΠΕ, το οποίο  σας παραδώσαμε και το παρουσιάσατε αυτούσιο. Και για τη δουλειά μας αυτή δεν άκουσα ούτε λέξη από την αρμόδια Υπουργό.


Στον αντίποδα όλων αυτών, ακούμε ότι το σχέδιο εξόδου από την κρίση, είναι ο περιορισμός του ελλείμματος με άλλα εργαλεία, όπως η πάταξη της σπατάλης, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Τίποτα για την ανάπτυξη, παρά μόνο κάποιες εξαγγελίες περί αναδιάρθρωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας, περί στοχευμένης αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, αλλαγής του αναπτυξιακού νόμου κλπ.


Την αναπτυξιακή ορμή που έχει ανάγκη η χώρα δεν μπορεί να τη δώσει η τόνωση της ρευστότητας, όπως την εννοείτε, δηλαδή παρέκκλιση ακόμη και των πιο χαλαρών πιστωτικών κανόνων, ή οι αιρετοί περιφερειάρχες ή ο νέος εκλογικός νόμος. Ούτε, βεβαίως, η αποδόμηση του έργου της Νέας Δημοκρατίας την οποία επιχειρείτε συστηματικά.


Και επειδή έγινε αναφορά στο ΚΠΣ, θυμίζω ότι παρά το κακό θεσμικό, διαχειριστικό και επιχειρησιακό χάλι που μας αφήσατε, διασώσαμε τους πόρους, κατασκευάσαμε μεγάλα δημόσια έργα, στηρίξαμε τις ΜμΕ, εξασφαλίσαμε 25 δις Ευρώ σε σημερινές τιμές για το ΕΣΠΑ και άλλα πολλά.


Ξεχάσατε τις κατατμήσεις, τις συμπληρωματικές συμβάσεις, τις κακοτεχνίες, τις παραβιάσεις των κανόνων ανταγωνισμού με κλασικό παράδειγμα το μαθηματικό τύπο και τις επί έλασσον δαπάνες. Ξεχάσατε το απίστευτο πάρτι που είχε στηθεί και που παραλίγο να οδηγήσει σε αναστολή πληρωμών από πλευράς ΕΕ. Και να μην αναφερθώ στο Νόμο περί μελετών, τον περίφημο 716/77. 


Και έρχεστε και μας λέτε να ζητήσουμε συγνώμη;


Για το ΚΠΣ δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα Ευρώ. Καταθέτω και την απάντηση που έλαβα από την κυρία Κατσέλη για το ΕΣΠΑ, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απώλειας πόρων από τον κανόνα Ν+3.


Τις εγγυήσεις σταθερότητας που σας παραδώσαμε θα είμαστε εδώ να σας τις θυμίζουμε.


Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,


Η αναπτυξιακή ορμή θα έρθει από την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης των αγορών, την προώθηση της επιχειρηματικής εξωστρέφειας, την ανάπτυξη συνέργειας και συμπληρωματικότητας στους τομείς, όπου ως χώρα έχουμε υψηλές επιδόσεις, όπως η ναυτιλία, την κατεύθυνση των επενδύσεων, εκεί, όπου υπάρχει η υψηλότερη παραγωγικότητα. Αυτές είναι οι επιλογές που θα μας βγάλουν από την κρίση. 


Μόνο που απαιτούν αποφασιστικότητα και ολοκληρωμένη δράση σε ένα ευρύ πεδίο πολιτικής και όχι ατέρμονη διαβούλευση. Και όπως πολύ εύστοχα είπε ο Μίμης Ανδρουλάκης, η διαβούλευση δεν είναι ένδειξη δημοκρατίας αλλά αμηχανίας πολιτικής να πάρεις αποφάσεις.


Δια του λόγου το αληθές, ιδού η απάντηση που πήρα από τον Κύριο Μαγκριώτη για τα δημόσια έργα, σύμφωνα με την οποία για τη διαφάνεια του νέου θεσμικού πλαισίου για τα δημόσια έργα θα διαβουλευθεί με τις εργοληπτικές οργανώσεις. Ιδού και η άποψη που εξέφρασε η κυρία Μπιρμπίλη, ότι τις τιμές, με τις οποίες θα αμείβει την κιλοβατώρα ΑΠΕ θα τις διαμορφώσει σε διαβούλευση με τους παραγωγούς. Τα καταθέτω στα πρακτικά.


Κλείνω διαβάζοντας ένα απόσπασμα από την ομιλία που έκανε ο κύριος Παπανδρέου στις 22/12/2004 κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2005:


“Ο εργαζόμενος, σήμερα, βλέπει ότι, οι αυξήσεις μετά τους φόρους, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, μειώνουν την αγοραστική δύναμη. Ο συμβασιούχος βλέπει να συνεχίζεται ο εμπαιγμός. Καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται να προσληφθεί, για έναν απλούστατο λόγο. Δεν προβλέπετε τίποτα γι’ αυτόν στον προϋπολογισμό.


Σας πίστεψαν οι πολίτες γιατί νόμιζαν ότι λέγατε την αλήθεια. Καλλιεργήσατε προσδοκίες. Δημιουργήσατε εντυπώσεις, αλλά ο προϋπολογισμός σας είναι η πλήρης απόδειξη της εκλογικής εξαπάτησης του λαού. Δώσατε υποσχέσεις και αναλάβατε δεσμεύσεις, που γνωρίζατε ότι δεν θα τηρήσετε. Αυτό καταλαβαίνει ο ελληνικός λαός και γι’ αυτό όλο και λιγότεροι σήμερα σας πιστεύουν, και αύριο κανείς δεν θα μπορεί να σας πιστεύει’’.


Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές.


Για τους ίδιους ακριβώς λόγους, ο προϋπολογισμός του 2010 είναι για εμάς καταψηφιστέος.


Σας ευχαριστώ πολύ ».


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


 Κωστής Μουσουρούλης

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕρώτηση Κ. Μουσουρούλη για την καταβολή κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεων σε ελαιοπαραγωγούς ορισμένων Νομών
Επόμενο άρθροΣτο ΟΜΗΡΕΙΟ Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών