Αρχική Νέα Τοπικά Τα προβλήματα των μηχανικών στο Σηφουνάκη: Καθυστέρηση ΕΣΠΑ και Παραδοσιακοί οικισμοί στο...

Τα προβλήματα των μηχανικών στο Σηφουνάκη: Καθυστέρηση ΕΣΠΑ και Παραδοσιακοί οικισμοί στο επίκεντρο

15

  

 

 Τα προβλήματα των κατασκευών των Δημοσίων Έργων, η εφαρμογή του Ν.3316/05 περί μελετών, η καθυστέρηση υλοποίησης του ΕΣΠΑ και οι απευθείας αναθέσεις μελετών από τις Διαχειριστικές Αρχές και από τους Δήμους σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, τέθηκαν υπόψη του υφυπουργού Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων Νίκου Σηφουνάκη από τη διοίκηση του ΤΕΕ- Τμήματος ΒΑ Αιγαίου.
   Η συνάντηση με τον υφυπουργό έγινε το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, στο Γραφείο του στη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου στη Μυτιλήνη, και παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Δ.Ε. Παναγιώτης Πιττός και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ, κ.κ. Μάντζαρης, Τεντόμας, Προκοπίου, Δεληογλάνης και Φραντζέσκος καθώς και ο πρόεδρος Παναγιώτης Θεοδωρίδης και το μέλος του Δ.Σ. του  Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λέσβου, Γ. Σωσονίδης.
    «Η επίσκεψη», όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ, κ. Πιττός, «δεν έχει χαρακτήρα εθιμοτυπικό, αλλά ουσιαστικό  εξαιτίας των πολύ σοβαρών προβλημάτων που βιώνουν σήμερα στο σύνολό τους οι διπλωματούχοι μηχανικοί, στην άσκηση του επαγγέλματός τους, στην Περιφέρεια μας, είτε είναι Ιδιώτες Μηχανικοί, είτε Εργολήπτες Δημοσίων Έργων».
   Μετά από πρόταση του Νίκου Σηφουνάκη ικανοποιείται ένα σημαντικό αίτημα σε ότι αφορά την έκδοση των νέων Π.Δ. για την προστασία των Οικισμών. Όπως τόνισε, ο αρμόδιος Υφυπουργός η εκπόνηση των νέων Π.Δ. για τους παραδοσιακούς οικισμούς μπορεί να γίνει με προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΤΕΕ, Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και Υπουργείου Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων και όχι με ανάθεση όπως έγινε παλαιότερα σε Πολυτεχνικές Σχολές. Πρόταση που έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση και την οποία το Περιφερειακό Τμήμα του ΤΕΕ θα επεξεργαστεί πιλοτικά για κάποιους οικισμούς.
      
   Ειδική αναφορά έγινε και στα προβλήματα που προκύπτουν κατά την εφαρμογή του ενεργειακού σχεδιασμού στα παραδοσιακά κτήρια και τους προστατευόμενους οικισμούς.
   Σε ότι αφορά επίσης την εκπόνηση των ΣΧΟΟΑΠ, το ΤΕΕ εξέφρασε την πάγια θέση του να εκπονηθεί ένα ΣΧΟΟΑΠ για κάθε νησί και όχι ένα ανά Δήμο. Πρόταση η οποία όπως είπε ο κ. Πιττός θεωρείται επιβεβλημένη και επίκαιρη μετά τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο του Καποδίστρια 2.
   Επίσης συζητήθηκε η λειτουργία των ΣΧΟΠ και ζητήθηκε να τεθούν κανόνες δεοντολογίας στη λειτουργία του  Οργάνου, αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό από τον κ. Σηφουνάκη.
   Έγινε ενημέρωση για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Περιφέρειας μας, όπως η κατασκευή νέων Λιμανιών στη Μυτιλήνη και τη Χίο, το Λιμάνι Σιγρίου, η νότια παράκαμψη, οι μεγάλοι οδικοί άξονες και μια σειρά άλλα έργα που το ΤΕΕ θεωρεί αναγκαίο να γίνουν.
   Ένα άλλο θέμα που τέθηκε υπόψη του κ. Υφυπουργού, ήταν ο τρόπος φορολόγησης των Μηχανικών και το ασφαλιστικό και ζητήθηκε η στήριξη του στην συζήτηση του νομοσχεδίου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤώρα FORTHnet και στο Δήμο Καμποχώρων
Επόμενο άρθροΠρόσκληση – επιστολή Κ. Μουσουρούλη προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Χίου για οργανωμένη συμμετοχή στον κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας