Αρχική Νέα Οικονομία Αύξηση 20% των ακάλυπτων επιταγών, σε «έξαρση» και στη Χίο

Αύξηση 20% των ακάλυπτων επιταγών, σε «έξαρση» και στη Χίο

12

 Η έκρηξη των ακάλυπτων επιταγών πανελλαδικά και συγκεκριμένα ο υπερδιπλασιασμός τους το 2009 είναι γεγονός. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συστήματος Αθέτησης Υποχρεώσεων (ΣΑΥ) της Τειρεσίας ΑΕ, το συνολικό ποσό των ακάλυπτων επιταγών το 2009 ξεπέρασε τα 3 δις ευρώ, έναντι 1,3 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2008.
Συνολικά στο 12μηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2009 σφραγίστηκαν 304.377 ακάλυπτες επιταγές, όταν στο 12μηνο 2008 ο αριθμός των σφραγισμένων επιταγών ήταν 118.036.
Αλλά και σε τοπικό επίπεδο παρατηρείται αύξηση των ακάλυπτων επιταγών, που φτάνει μάλιστα και στο 20%. Και αυτό παρά του ότι έπαψε να ισχύει το παλιό σύστημα της άμεσης σφράγισης, αφού από τις ίδιες τις τράπεζες καλούνται οι εμπλεκόμενοι να προχωρήσουν σε μεταξύ τους διακανονισμό μέσα σε ένα ορισμένο διάστημα. Και αυτό ώστε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια και να μην μπει στον «Τειρεσία» η εταιρεία ή ο πολίτης που έχουν κόψει την επιταγή.
Από τραπεζικούς κύκλους χαρακτηρίζεται ιδιαίτερη κρίσιμη αυτή η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών αφού δεδομένης της κρίσης, αυξάνεται η πίεση που ήδη νιώθουν κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 18/1/2010 (DIMOKRATIKI.ORG)

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠαράταση στην ψηφιοποίηση αγροτεμαχίων
Επόμενο άρθροΕρώτηση Οικολόγων Πρασίνων στο ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ για τα δικαιώματα των πεζών