Αρχική Νέα Τοπικά Καταρχήν «ναι» στον «Καλλικράτη» από ΕΝΑΕ, ΚΕΔΚΕ

Καταρχήν «ναι» στον «Καλλικράτη» από ΕΝΑΕ, ΚΕΔΚΕ

5

  Καταρχήν «ναι» είπαν και επίσημα στον «Καλλικράτη» από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ οι πρόεδροι της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης και της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος.
     Και οι δύο αν και ζήτησαν να διευκρινιστούν τα θέματα των πόρων και των αρμοδιοτήτων, μίλησαν για «ιστορική στιγμή και μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη».
     Όπως μάλιστα είπε ο κ. Κακλαμάνης είναι σημαντικό ότι τα ίδια τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης δέχονται να αυτοκαταργηθούν. «Οφείλουμε να συνεννοηθούμε και συνεργαστούμε κυβέρνηση, κόμματα, Αυτοδιοίκηση και κοινωνία για να μπορέσουμε να φτιάξουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση που οραματιζόμαστε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης.
    
     Παπανδρέου: Υπόσχεση για διασφάλιση πόρων
     Αναγκαία τομή για την αλλαγή στη λειτουργία του κράτους αλλά και για την δημοσιονομική ανάταξη της χώρας χαρακτήρισε το σχέδιο «Καλλικράτης» από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
     «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές. Δεν δικαιούμαστε να χάσουμε ούτε μία στιγμή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και κάλεσε όλους τους αιρετούς, τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση και όλους τους πολίτες να λάβουν ενεργό μέρος σε αυτές τις, «αποφασιστικής σημασίας», αλλαγές.
     Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου «είναι υπόθεση όλης της χώρας» και θα προχωρήσουν με «τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ενσωματώνοντας κάθε χρήσιμη πρόταση.»  Πρόσθεσε δε ότι ο «Καλλικράτης» είναι «στόχος Εθνικής σημασίας» και η κυβέρνηση θα τον στηρίξει με όλα τα μέσα και όλους του πόρους, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη συνεισφορά του ΕΣΠΑ.
     Άλλωστε, υπενθύμισε ότι είναι τα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ που έβαλαν τα θεμέλια για τις αλλαγές αυτές, ενώ αξιοποιήθηκαν και οι μελέτες του ΙΤΑ. Πρόσθεσε, δε με έμφαση απαντώντας κυρίως σε διάφορες φωνές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «κομματική κοπτοραπτική» στις συνενώσεις των δήμων, τόνισε ότι στην κρίσιμη καμπή που βρισκόμαστε οι μικροκομματικές σκοπιμότητες δεν χωράνε, «είναι πολυτέλειες». Κάλεσε δε όλους τους δημάρχους να δείξουν ότι δεν ενδιαφέρονται για την καρέκλα.
    
     Συμμετοχή και των μεταναστών
     Κατά τον πρωθυπουργό η αλλαγή στην αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της δημόσιας διοίκησης είναι το τρίτο αναγκαίο βήμα αλλαγών στο πιο συγκεντρωτικό κράτος στην Ευρώπη μετά τις αλλαγές στις προσλήψεις που πλέον θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και την προϋπόθεση να δημοσιευθεί στο Διαδίκτυο μια απόφαση, προκειμένου να είναι εκτελεστή.
     Μάλιστα, όπως είπε, οι νέοι ισχυροί δήμοι και οι αιρετές περιφέρειες θα λειτουργούν από την πρώτη στιγμή μέσα σ’ αυτό το καθεστώς διαφάνειας και λογοδοσίας απαλλαγμένοι έστω και από καχυποψία διαφθοράς. Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θεσμό του Συνήγορου του δημότη αλλά και τη συμμετοχή ομογενών και νόμιμων μεταναστών «που είναι πλήρως ενταγμένοι και θα συμβάλουν στην επίλυση τοπικών θεμάτων».
    
     Σαμαράς: ενστάσεις για πόρους και συνενώσεις δήμων
     Ενστάσεις τόσο όσον αφορά το ζήτημα των πόρων αλλά και στο θέμα της καθυστέρησης, όπως είπε, δημοσιοποίησης της κυβερνητικής θέσης για τις συνενώσεις των δήμων, εξέφρασε κατά την ομιλία του στην εναρκτήρια συνεδρίαση του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
    
     Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αισιοδοξία για οικονομικό μέλλον όταν οι πόροι μειώνονται το 2010 και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει 331 εκ. ευρώ που οφείλει στην Αυτοδιοίκηση από το 2009.
     Παράλληλα αναρωτήθηκε γιατί αργεί να δώσει την πρόταση για τις συνενώσεις: Μήπως, είπε, η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει και επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένες καταστάσεις;
     Παράλληλα δήλωσε ότι η ΝΔ προτείνει ένα ολοκληρωμένο και όχι αποσπασματικό πρόγραμμα μεταρρύθμισης με αιρετό πρόεδρο και αιρετό περιφερειακό συμβούλιο, νομαρχιακά διαμερίσματα και ισχυρούς δήμους. Πρόσθεσε δε με το σχέδιο της κυβέρνησης η Αυτοδιοίκηση αντί να ενδυναμώνεται αποδυναμώνεται και γίνεται απρόσωπη και αναρωτήθηκε αν με το σχέδιο της κυβέρνησης λιγοστεύει η γραφειοκρατία ή αυξάνεται, ενισχύεται ή αποδυναμώνεται η κοινωνική συνοχή. Μίλησε δε για τον κίνδυνο να οδηγηθούμε σε δήμους – «ακυβέρνητες πολιτείες». Παράλληλα εξέφρασε ενστάσεις για τη συμμετοχή «σχεδόν όλων», όπως είπε, των μεταναστών στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση.
    
     ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠαράταση στην ψηφιοποίηση αγροτεμαχίων
Επόμενο άρθροΕρώτηση Οικολόγων Πρασίνων στο ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ για τα δικαιώματα των πεζών