Αρχική Απόψεις Aρθρα Πέτρος Μανταίος: Το θλιβερό «αντάρτικο» των τρακτέρ

Πέτρος Μανταίος: Το θλιβερό «αντάρτικο» των τρακτέρ

42

 Ποτέ δεν είναι αργά να καταλάβει κανείς ότι από το κακό υπάρχει και το χειρότερο. Από τα μπλόκα των τρακτέρ που παραλύουν την -ήδη «ανάπηρη» από τις κατολισθήσεις στα Τέμπη- χώρα, υπάρχει το χειρότερο: η ανήκουστη πρόσκληση για «διαπραγματεύσεις» στον πρωθυπουργό… της Βουλγαρίας!
«Με καλέσατε και ήρθα», είπε ο κ. Μπορίσοφ -μόλις έφτασε στα σύνορα του Προμαχώνα με ελικόπτερο- σε αντιπροσωπεία αγροτών, οι οποίοι του ζήτησαν συγγνώμη για την ταλαιπωρία και του εξήγησαν τους λόγους που έκλεισαν τα σύνορα. Εν συνεχεία, οι «δύο πλευρές» έκαναν «συμφωνία κυρίων», βάσει της οποίας επετράπη η διέλευση από τα σύνορα βουλγαρικών φορτηγών επί πεντάωρο!


Απίστευτο! Δεν ξέρεις, αν διαβάζεις ρεπορτάζ για αγροτικές κινητοποιήσεις ή… διπλωματικό «παρασκήνιο». Οπου διακρατικό ζήτημα «διευθετείται» -προσωρινά- κατόπιν συνεννοήσεως μεταξύ… αγροτοσυνδικαλιστών/διπλωματών και πρωθυπουργού ενδιαφερόμενης χώρας. Από κει και πέρα, τα μπλόκα -στην εθνική αρτηρία και τις παρακαμπτήριες. Καθένα με τη δική του «παντιέρα», σ’ ένα θλιβερό «αντάρτικο» των τρακτέρ, για διαπράττοντες και αυτούς που τους εξώθησαν. Οπου περισσεύουν σχέδια, προθέσεις, αγωνιστικές ρητορείες και απουσιάζει η λογική: Μια σοβαρή καταγραφή του αγροτικού ζητήματος στην Ελλάδα σήμερα. Από τι πάσχει ο αγροτικός κόσμος, ποιες μπορεί να είναι οι «πρώτες βοήθειες», ποια η προοπτική.


Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα: Η άγνοια. Αυτή προκαλεί παραμορφώσεις, εντάσεις, «δαιμονοποιήσεις». Κυρίως, συντηρεί «στον αφρό» όσους έχουν λόγους -και συμφέροντα!- να αντιμάχονται τη γνώση. Από βουλευτές -όλων των κομμάτων!- μέχρι αγροτοσυνδικαλιστές και «αγροτοπατέρες». Χρόνιο βόλεμα -συνενοχής και συνυπαιτιότητας- που κλιμακώθηκε από αποσύρσεις και «χωματερές» μέχρι επιδοτήσεις και αποζημιώσεις για ανύπαρκτες καλλιέργειες που βεβαίωναν… φανταστικοί συνεταιρισμοί. Αυτά οδήγησαν τα πράγματα στο «χείλος» του τραγικού. «Γκρεμός» είναι η πτώση στη γελοιότητα.


Του ΠΕΤΡΟΥ ΜΑΝΤΑΙΟΥ, από τη στήλη «Στα πεταχτά» της Ελευθεροτυπίας 25/1/2010

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟι ελλείψεις κατάλληλων υποδομών στα λιμάνια φέρνει “Καλλικράτη” και στα Λιμενικά Ταμεία
Επόμενο άρθροΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ: Η ευτυχία μεταδίδεται υπό τη μορφή κυμάτων