Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ερώτηση Γρ. Ψαριανού για ακτοπλοΐα- Εφαρμογή μεταφορικού ισοδύναμου

Ερώτηση Γρ. Ψαριανού για ακτοπλοΐα- Εφαρμογή μεταφορικού ισοδύναμου

4

  Τις θέσεις των υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας ζητά ο βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός σχετικά με την «αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων και επιλογών μετακίνησης για όλους τους πολίτες».
  Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει στην ερώτηση του ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των πλοιοκτητών με την Υπουργό Οικονομίας, ζήτησαν, μεταξύ άλλων, πλήρη απελευθέρωση της ακτοπλοϊκής αγοράς, ελεύθερη τιμολόγηση των εισιτηρίων και  κατάργηση της υποχρεωτικής ελληνομάθειας του πληρώματος.
  «Αιτήματα που πυροδοτούν αντιδράσεις τόσο από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, όσο και από τους κατοίκους των νησιών μας, που έχουν ήδη πληγεί οικονομικά από την πολιτική της μερικής «απελευθέρωσης» της ακτοπλοϊκής  αγοράς που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση και είχε αποτέλεσμα την ανυπαρξία ελέγχου και εποπτείας, τις αυξήσεις των τιμών των εισιτηρίων και τα ισχνά δρομολόγια», σημειώνει ο Γρ. Ψαριανός.
  «3.500 νησιά στολίζουν τη θάλασσά μας, εκ των οποίων τα 112 κατοικούνται, καλύπτοντας το 13% του συνολικού πληθυσμού και έχοντας μεγάλη μερίδα στο ΑΕΠ της χώρας λόγω τουρισμού. Και όμως, όταν τελειώνει η τουριστική περίοδος, οι κάτοικοί τους πρέπει να κάνουν αγώνα για απρόσκοπτη και αξιόπιστη συγκοινωνία, κάτι αυτονόητο και δεδομένο για τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας», προσθέτει.
  Σημειώνεται επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «…παρέχει πολλές ευκαιρίες για εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων και επιλογών μετακίνησης για όλους τους πολίτες», τονίζοντας ότι «το δικό μας κράτος δεν εφαρμόζει καν το μέτρο για το «μεταφορικό ισοδύναμο» που στην Ευρώπη εφαρμόζεται από το 1976 και προβλέπει εξίσωση του χιλιομετρικού κόστους των εισιτηρίων τρένων και πλοίων για την ίδια απόσταση…».
  «Δεδομένου ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός δικτύου, όπου σε καθημερινή βάση και ο τελευταίος κάτοικος ακόμα και από το πιο απομακρυσμένο νησί θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα Κέντρα(εθνικό, περιφερειακό, τοπικό) μέσα από ένα σύστημα συνδυασμένων μεταφορών ο κ. Ψαριανός ρωτά αν τα υπουργεία:
  * προχωρήσουν στη θεσμική κατοχύρωση με νομοθετική ρύθμιση ενός ελάχιστου δημόσιου συγκοινωνιακού δικτύου στο θαλάσσιο χώρο της πατρίδας μας;
  * Έχει αξιοποιηθεί το πρόγραμμα ESPON που προσφέρει τη δυνατότητα να διαμορφωθούν οι καλύτερες δυνατές μελέτες που θα υποστηρίξουν νέες πολιτικές για τα νησιά μας και πώς;
  * θα αξιοποιηθεί η διασφάλιση πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία (2007-2013) για αγορά πλοίων, για χρηματοδότηση λιμένων και για τον εν γένει εκσυγχρονισμό των θαλάσσιων συγκοινωνιών και τέλος
  * Γιατί δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα το μεταφορικό ισοδύναμο;

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚοπή πίτας από το Σύλλογο Πελοποννησίων “Ο ΠΕΛΟΠΑΣ”
Επόμενο άρθροΧωρίς δεξαμενές νερού στα Αυγώνυμα