Αρχική Πολιτισμός Πρώτη παρουσίαση της «Χιακής Ραψωδίας» του Youssef Khasho,Προσφορά του Pandely Lorenzo Argenti

Πρώτη παρουσίαση της «Χιακής Ραψωδίας» του Youssef Khasho,Προσφορά του Pandely Lorenzo Argenti

186

  Για πρώτη φορά στη Χίο παρουσιάστηκε η ειδική έκδοση της Ραψωδίας της Χίου, το έργο του συνθέτη Youssef Khasho, από τον υπεύθυνο παραγωγής του Pandely Lorenzo Argenti.
   Το συμφωνικό έργο «The Chian Rhapsody» ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1978 και αυτή η εδική έκδοση έγινε στη μνήμη των 12 χρόνων από το θάνατο του Ιορδανού συνθέτη. Παρουσιάζονται αυτές οι πρωτότυπες ηχογραφήσεις του 1978 σε ψηφιακή επεξεργασία που ολοκληρώθηκε το 2009.
   Γόνος της ιστορικής οικογένειας των Αργέντηδων της Χίου, ο Pandely Lorenzo Argenti είχε την έμπνευση για τη δημιουργία ενός συμφωνικού έργου που θα παρουσίαζε παραδοσιακά μοτίβα της Χίου, αναδεικνύοντας το νησί.
   Έτσι όπως είπε ο Pandely Lorenzo Argenti κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου είχε γνωρίσει τον Youssef Khasho το 1967 στη Ρώμη.
   «Τον ρώτησα αν ενδιαφέρεται να φτιάξει αυτό το έργο για τη Χίο και δέχθηκε ευχαρίστως. Ήρθε στη Χίο και έμεινε πολύ καιρό, διαβάζοντας ιστορικά βιβλία ώστε να μπει μέσα στο νόημα , στην παράδοση του νησιού ενώ χρειάστηκε ένα χρόνο για να ετοιμάσει αυτή την ξεχωριστή δουλειά η οποία και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1978 από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνο», τόνισε.
  
   Εξάλλου η Λίτσα Λύκου, δίνοντας ορισμένα στοιχεία για το έργο σημείωσε:
   «Η Ραψωδία του συνθέτη Youssef Khasho είναι ένα ξεχωριστό παράδειγμα αναπαραστατικής μουσικής, που περιγράφει γεγονότα από την ιστορία της Χίου μέχρι την ένωσή της με τον κορμό του Ελληνικού κράτους, το 1912.
   Ο kasho πίστευε ότι οι τέχνες δεν έχουν σύνορα, άρα και η μουσική ως τέχνη δεν έχει σύνορα. Αυτή ακριβώς την αίσθηση έχει και ο ακροατής από τις πρώτες κιόλας αρμονικές και πλούσιες μελωδίες που ακούει.
   Στόχος του συνθέτη ήταν να μεταφέρει, μέσω της χρήσης πρωτότυπων μουσικών μοτίβων την εικόνα του ελληνικού νησιού, ενός από τα «Μαργαριτάρια της Μεσογείου» καθιστώντας την έτσι παγκοσμίως γνωστή.
  
   Οι συμφωνίες
   Το έργο αποτελείται από 3 συνολικά συμφωνίες. Την 8η, την 9η και τη 10η.
   Σ’ αυτή την ειδική έκδοση περιέχονται σε δύο cd οι δύο πρώτες συμφωνίες.  Μάλιστα τις επόμενες ημέρες θα πωλείται από τα καταστήματα του mastic spa καταρχήν στη Χίο και σε δεύτερη φάση στην Αθήνα στην τιμή των 14 ΕΥΡΩ.
   Η συμφωνία αρ.8 (Scio), σε Ρε Ελάσσονα, καταπιάνεται με την ιστορική πορεία του νησιού από τους Βυζαντινούς χρόνους και στο εξής και με τις πολιτισμικές επιρροές που ήταν αποτέλεσμα της εκεί παρουσίας των Ενετών, Γενοβέζων (1346-1566) και Φλωρεντίνων.
   Η συμφωνία αρ. 9 (Scio Liberata) σε Σολ Μείζονα, αναφέρεται στην περίοδο του Οθωμανικού ζυγού (1566-1912), στο σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε κατά την περίοδο αυτή η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και τέλος στην απελευθέρωση από τους Οθωμανούς το 1912.
   Σε ότι αφορά την 10 συμφωνία που φέρει τον τίτλο Ο περιπλανώμενος Ναύτης του Αιγαίου, είναι μια ωδή στη ναυτική Χίο.
   Η μουσική του Khasho αναπαριστά με γλαφυρό τρόπο την ατμόσφαιρα της περιόδου που ακολούθησε την απελευθέρωση του νησιού, καθώς και το πνεύμα της αισιοδοξίας που επικράτησε στους χρόνους της ανοικοδόμησης μετά το τέλος του Δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.
  
   Χιώτικο μοτίβο
   Στην 8η συμφωνία και στο 1ο μέρος ο συνθέτης χρησιμοποιεί το «ένα καράβι από τη Χιο», ενώ στο 2ο μέρος το «ετίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά». Αν και γράφει σε κλασσική φόρμα, ο ήχος περιλαμβάνει πολλά πολιτισμικά στοιχεία.
   Στο 4ο μέρος της 8ης συμφωνίας όπως στη συνέχεια στην 9η χρησιμοποιεί και πάλι το «ένα καράβι από τη Χιο»
   Η άψογη εκτέλεση της Ραψωδίας της Χίου από την ορχήστρα Φιλαρμόνικα του Λονδίνου (London Philarmonia Orchestra), με Α’ βιολί τον Carl Pini, υπό τη διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη πραγματοποιήθηκε το 1978 στα Στούντιο CBS  του Λονδίνου.
   Από τη στιγμή της κυκλοφορίας του άλμπουμ, τον Ιανουάριο του 2010, σημείωσε ο κ Argenti έχει δεχτεί ενθουσιώδεις κριτικές διεθνώς, από πολλούς διακεκριμένους μουσικολόγους και δημοσιογράφους ειδικούς σε θέματα μουσικής.
   Το λιμπρέτο προλογίζει ο Daniele Cassamagnaghi, Α΄ φλάουτο στην ορχήστρα Μουσικής Δωματίου του Μιλάνου και φιλοξενούμενος σολίστ στο φλάουτο στη ν Ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου όπως και στη Συμφωνική Ορχήστρα της RAI (Ιταλική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση)
   Να σημειώσουμε ότι το CD κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Για παραγγελίες αλλά και για να προμηθευτείτε αντίγραφα του διαφημιστικού φυλλαδίου μπορείτε να απευθύνεστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση chianrhapsody.2009@hotmail.com.
  
   Ο συνθέτης
   Ο Youssef  Khasho γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ στις 24 Μαίου 1927 και έζησε πολλά δύσκολα χρόνια ως Παλαιστίνιος στην πόλη αυτή.
   Το 1960 έφυγε για την Ιορδανία και μετά για τη Συρία.
   Ως μουσικός, το μεγαλύτερό του ταλέντο υπήρξε η μαεστρία με την οποία συνδύασε διαφορετικά στυλ μουσικής, δαφορετικές κουλτούρες, αρμονίες και δομές με τρόπο τέτοιο ώστε να εκμοντερνίσει τη Αραβική μουσική μέσα από τη Δυτική κλασσική μουσική.
   Ίδρυσε στην Ιταλία το Κέντρο μουσικών ερευνών για τη μελέτη της σχέσης της μουσικής της Μέσης Ανατολής και της ευρωπαϊκής. Έτσι θα λέγαμε ότι η πρόταση του Pandely Lorenzo Argenti ήρθε σε μια καλή στιγμή, αφού η Χίος βρίσκεται στα μέσα αυτής της διαδρομής.
   Πέθανε στις 8 ΜΑρτίου 1997.
   Άφησε πίσω του 12 συμφωνικά έργα, με πιο γνωστό τη Συμφωνία της Ιερουσαλήμ, πολλά έργα για πιάνο και μια παιδική οπερέτα.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚοπή πίτας από το Σύλλογο Πελοποννησίων “Ο ΠΕΛΟΠΑΣ”
Επόμενο άρθροΧωρίς δεξαμενές νερού στα Αυγώνυμα