Αρχική Νέα Τοπικά Φίλος του πεζού: παρατηρήσεις για πεζοδρόμια προκυμαίας

Φίλος του πεζού: παρατηρήσεις για πεζοδρόμια προκυμαίας

15

 Σύμφωνος  με την ανάπλαση και διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της Προκυμαίας,  δηλώνει ο «Φίλος του Πεζού» αρκεί όμως όπως αναφέρει να τηρηθούν οι κατά το Νόμο προδιαγραφές.
     Συγκεκριμένα ζητά να παραμείνει η κυκλοφορία των πεζών πλησίον της οικοδομικής γραμμής καθώς και οι διαβάσεις πεζών «ώστε να μην εκτίθενται στα στοιχεία της φύσης, ανέμους, βροχές αλλά και σε σοβαρούς κινδύνους».
Χαρακτηρίζοντας ελλιπή τη μελέτη του έργου, αν και ο προϋπολογισμός του έργου είναι 510.000 ευρώ (αφού δεν έχει τις υποστηρικτικές μελέτες- κυκλοφοριακή, περιβαλλοντική, αρχιτεκτονική) αναφέρει:


   
1. Ο «Φίλος του Πεζού» είναι   σύμφωνος  στην ανάπλαση – διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της Προκυμαίας,  αρκεί να τηρηθούν οι κατά το Νόμο   προδιαγραφές.
1.1. Να παραμείνει η κυκλοφορία των πεζών πλησίον της οικοδομικής γραμμής καθώς και οι διαβάσεις πεζών ώστε να μην εκτίθενται στα στοιχεία της φύσης, ανέμους, βροχές αλλά και σε   σοβαρούς κινδύνους.
1.2. Να συμπληρωθεί η ελλιπής μελέτη του έργου (προϋπολογισμού 510.000 ευρώ)  με τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία υποστηρικτικές μελέτες (κυκλοφοριακή, περιβαλλοντική, αρχιτεκτονική κλπ)  ώστε  να αντιμετωπισθούν έγκαιρα τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με την κατασκευή του έργου  και  να βελτιωθεί πραγματικά η εικόνα στην είσοδο της πόλης.
1.3. Να ενημερωθεί το Δημοτικό συμβούλιο Χίου   (τι πρόκειται να γίνει)  όπως   το έχει ζητήσει  ,  αφού το έργο βρίσκεται μέσα στο όρια του Δήμου και θα επηρεάσει υποχρεωτικά τον γειτονικό ιστό της πόλης.
1.4. Να ληφθούν οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις.
1.5. Να αξιοποιηθούν οι κυβόλιθοι (μπαβέδες) που έχουν καλυφθεί από άσφαλτο και να τοποθετηθούν  στο οδόστρωμα ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλες ταχύτητες και να βελτιωθεί η αισθητική εικόνα αλλά και η ασφάλεια των ανθρώπων
1.6. Να αναρτηθούν οι τελικές μελέτες στο Ομήρειο για να ενημερωθεί η κοινωνία, να αναπτυχθεί γόνιμος διάλογος και όχι ν’ αποφασίζουν κάποιοι στερούμενοι ειδικών γνώσεων για λογαριασμό μας,  χωρίς να μας ενημερώνουν.
2. Παρά τα διαδιδόμενα (από τον κ. Νομάρχη και τον πρόεδρο της Λιμενικής Επιτροπής) και παρά τις ενστάσεις του Φίλου του Πεζού,  αποδείχθηκε ότι : η μελέτη του έργου  δεν διαθέτει τις απαιτούμενες υποστηρικτικές μελέτες, εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, όπως αναφέρουν έγγραφα του Δήμου Χίου, της 3ης ΕΒΑ και της Εφορίας Νεοτέρων Μνημείων (σχετικά έγγραφα στη διάθεση οποιουδήποτε)
3. Παρά τις ατέλειες της μελέτης, την έλλειψη αδειοδοτήσεων  και τις ενστάσεις του «Φίλου του Πεζού»,  με ευθύνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της Λιμενικής Επιτροπής,  το αυθαίρετο (σ.σ αυθαίρετο είναι κάθε έργο που στερείται σχετικών αδειοδοτήσεων)  έργο δημοπρατήθηκε μη νόμιμα και αναλήφθηκαν υποχρεώσεις αποζημίωσης του αναδόχου.

Αυτή είναι η κατάσταση για να γνωρίζουν οι πολίτες και να σταματήσει επιτέλους η κατασκευή αυθαίρετων έργων που υποβαθμίζουν τον τεχνικό μας πολιτισμό, αλλοιώνουν την αισθητική εικόνα του λιμανιού και διδάσκουν τους νεότερους ότι η   αυθαιρεσία εκπορεύεται    από τους θεσμικούς φορείς που είναι ταγμένοι να τηρούν τους Νόμους

Για το Φίλο του Πεζού

Δήμης Μυλωνάδης      

 

Προστασία πεζού
     Ο «Φίλος του Πεζού» χαιρετίζει εξάλλου, με άλλη ανακοίνωσή του, το γεγονός ότι προσκλήθηκε ο πρώην οδηγός ταχύτητας και δάσκαλος σε σχολή ασφαλούς οδήγησης Τάσος Ιαβέρης για να μιλήσει για την ασφαλή οδήγηση από το ΝΟΣΑΜΑΧ και άλλους τοπικούς φορείς.
     «Στη Χίο όπως πιθανά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, οι πεζοί βρίσκονται σε διωγμό και εξωθούνται στην απομόνωση και την περιθωριοποίηση. Ζούμε μία σχεδόν ρατσιστική, βάρβαρη πραγματικότητα όπου ο οδηγός του μεγάλου οχήματος  απειλεί το μικρό, ο νεαρός λοιδορεί τον ηλικιωμένο, ο κακός δικυκλιστής χρησιμοποιεί το θόρυβο της εξάτμισης για να προβληθεί και άλλα αντικοινωνικά.
     Η ζούγκλα της ασφάλτου και των πεζοδρομίων γίνεται διαρκώς πιο άγρια υπό τα ήρεμα έως και αδιάφορα βλέμματα των αστυνομικών, των δημοτικών αρχόντων αλλά και των τρομοκρατημένων πολιτών που δεν γνωρίζουν πλέον που πρέπει να αποταθούν για να ζητήσουν προστασία.
     Ο «Φίλος του Πεζού» ως ομάδα Ενεργών Πολιτών, παρά τις απειλές που δέχεται, και παρά τις λοιδορίες από πλευράς θεσμικών δυστυχώς φορέων, δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε πρωτοβουλία εξανθρωπισμού των συνθηκών κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, θα διεκδικεί την εφαρμογή της νομοθεσίας κατασκευής οδών και πεζοδρομίων και θα καταγγέλλει τους ατελείς, και πολλές φορές επικίνδυνους σχεδιασμούς που προκαλούν τον υπερβολικό αριθμό θυμάτων στους δρόμους», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροEπιστολή αναγνώστη για τις μαθητικές εκδρομές: Αποφασίζομεν και διατάσομεν
Επόμενο άρθροΗ Παπανικολάου στη 2η ΥΠΕ