Αρχική Νέα Τοπικά Παγετός στα πορτοκάλια- «Στρώμα» η μισή παραγωγή

Παγετός στα πορτοκάλια- «Στρώμα» η μισή παραγωγή

17

 Το «φαρμακερό» κρύο των πρωινών ωρών χθες το πρωί, με θερμοκρασίες που κυμαίνονταν στην περιοχή του Κάμπου συν πλην ένα, κατάφερε ένα ακόμα πλήγμα στην παραγωγή των εσπεριδοειδών. Η ξαστεριά του ξημερώματος και η άπνοια ήταν οι ιδανικές συνθήκες για τον παγετό. 
 «Στέγες, χόρτα και δέντρα άσπρισαν και τα νερά κρυστάλλιασαν» μας είπε ο Γιώργος Κοκκινάκης, από το Τάλλαρος. «Η ζημιά έχει γίνει, αν και τα αποτελέσματα θα φανούν σε λίγες μέρες. Ήδη από τις παγωνιές της περασμένης βδομάδας  έχουν πέσει οι καρποί σε πολλά περιβόλια».
 Ο Στέφανος Καράβολας, στου Γκιάζου έχει χάσει ήδη ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής  πορτοκαλιών, όπως μας είπε. Περίπου τα μισά από τη φετινή παραγωγή βρίσκονται ήδη στο χώμα, χτυπημένα από τα κρύα των προηγούμενων ημερών. Και «κατινά» το εργοστάσιο χυμών δεν παίρνει πια, θέλοντας και πολύ σωστά να έχει υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες. «Για τα μαντερίνια η κατάσταση ίσως είναι λίγο καλύτερη, αφού μεγάλο μέρος της παραγωγής έχει κοπεί νωρίτερα και πριν τα πρώτα μεγάλα κρύα», σημείωσε.
Το καλό είναι πάντως ότι ήδη έχει κοπεί και μεγάλο μέρος της παραγωγής εσπεριδοειδών, μας είπε ο Βαγγέλης Ξύδας, που σημαίνει ότι η ζημιά αναμένεται μικρότερη.
Αρμόδια υπηρεσία για την καταγραφή των ζημιών είναι ο ΕΛΓΑ, μέσω των ανταποκριτών του που είναι στο Δήμο. Από τον παγετό της προηγούμενης βδομάδας όταν καταγράφηκαν και -3 βαθμοί κάτω από το μηδέν έχει γίνει πρόσκληση για δήλωση ζημιών. Αυτή λήγει στις 8 Φεβρουαρίου (δηλαδή την προσεχή Δευτέρα). Πιθανόν όμως με αφορμή τη νέα κακοκαιρία να υπάρξει παράταση.

 

πηγή: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 5/2/2010

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕΟΑΕΝ: Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας, κ. Αθ. Χριστόπουλο
Επόμενο άρθροΔιήμερο εκδηλώσεων από τον σύλλογο καρκινοπαθών Χίου ΕλπίΖΩ