Αρχική Απόψεις Aρθρα Γιώργος Χάμπας- Μαθητής της Γ΄ Λυκείου: Αποφάσεις που θυμίζουν… «αποφασίζομεν και διατάσομεν»

Γιώργος Χάμπας- Μαθητής της Γ΄ Λυκείου: Αποφάσεις που θυμίζουν… «αποφασίζομεν και διατάσομεν»

35

 Τις τελευταίες ήμερες όλη η χιώτικη κοινωνία βλέπει να επικρατεί ένας αναβρασμός στα σχολειά της  Χίου (1,2,3 Λύκειο ΕΠΑΛ Χίου, Λύκειο Καλλιμασιάς) εξαιτίας της απόφασης του κ. Καλογεράκη να μην υπογράψει τις αιτήσεις για τις εκδρομές της Β’ & Γ’ λυκείου. Σε αυτήν την απόφαση βρήκε συμπαραστάτες τους διευθυντές των σχολείων και ορισμένους δημοσιογράφους, ένας εκ των όποιων χαρακτήρισε τα σχολειά ως μπορδέλα… Είναι νομίζω  ντροπή και αίσχος να λέγονται τέτοια πράγματα για τα σχολειά μας και νομίζω ότι θα συμφωνήσουν όλοι με αυτό. Δεν θεωρώ ότι στο βωμό του κέρδους μπορεί κάποιος να γράφει τέτοια πράγματα. Φυσικά είναι δικαίωμα του, καθώς έχουμε και ελευθεροτυπία.  Αλλά είναι απαράδεκτη η φράση του αυτή. Στα σχολειά μας, όλοι δίνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να «αναστήσουμε» το δημόσιο σχολειό και ίσως οι επόμενες γενιές να τα καταφέρουν.
  Σχετικά τώρα με το θέμα των εκδρομών ο προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θέτει σαν επιχείρημα την αναπλήρωση των ωρών, ενώ επίσημα μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει κανένα επίσημο έγγραφο από το υπουργείο. Επίσης δήλωσε ότι η απόφαση αυτή δεν είναι τιμωρία αλλά δίδαγμα, γι  αυτούς τους 5-6 μαθητές που κλείνουν τα σχολεία, Ας τον ενημερώσει κάποιος ότι οι μαθητές ψηφίζουν δημοκρατικά ώστε να κλείσουν τα σχολεία..
 Κανείς δεν αναρωτήθηκε γιατί γίνονται οι καταλήψεις. Γίνονται, γιατί όλοι εμείς (μαθητές) νιώθουμε ένα μίσος για αυτό το σάπιο εκπαιδευτικό σύστημα και το δημόσιο σχολειό.
Αλλά για ποιο δημόσιο σχολείο μιλάμε, όταν βλέπουμε τους γονείς μας κάθε μήνα να δίνουν 700 & 800 (στην καλύτερη περίπτωση) για τα φροντιστήρια,  προκειμένου να μάθουμε αυτά που έπρεπε να μάθουμε στο σχολείο.
Για ποιο σωστό εκπαιδευτικό σύστημα  μιλάμε, όταν το λύκειο έχει καταντήσει προθάλαμος εισαγωγής στα ΑΕΙ & ΤΕΙ της χώρας, αντί να είναι ένα μέρος γνώσης; ‘Έχει καταντήσει ένα μέρος παπαγαλίας και βαθμοθηρίας.
Για την κατάντια του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ρίχνουν την ευθύνη στους μαθητές. Και σε αυτό φταίμε; Γιατί για όλα φταίνε οι μαθητές;  Οι μαθητές είναι οι τελευταίοι που φταίνε! Που είναι το υπουργείο όταν μαθητές και καθηγητές φωνάζουν γι αυτό το σάπιο εκπαιδευτικό σύστημα; Κοιμάται  τον ύπνο του δικαίου! Το υπουργείο παιδείας έχει καταντήσει η βιτρίνα της κυβέρνησης!!
Για   αναπλήρωση των ωρών  μιλάνε μόνο όταν γίνονται καταλήψεις! Κάθε χρόνο χάνονται δεκάδες διδακτικές ώρες στην αρχή του χρόνου λόγο έλλειψης καθηγητών (μόλις προχθές ήρθαν καθηγητές στο ΕΠΑΛ της Χιου και στο λύκειο Καλιμασσιάς) σε πανελλαδικά μαθήματα. Γι αυτές τις ώρες δεν θα μιλήσει κανένας; Εε; Πότε θα φτάσουν τα παιδιά την υλη;  Κάθε χρόνο οι μαθητές παίρνουν βιβλία παραδοσιακά 1 μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς! Ούτε για αυτά μιλάνε…
Στο Σχολείο τόσα χρόνια, μας μαθαίνουν για την Δημοκρατία που με τις θυσίες κερδήθηκε, όπως και το ότι  μέσα σε μια μέρα κάποιοι «γκρέμισαν» την ιστορία αυτή και «τσαλαπάτησαν» κάθε είδος δημοκρατίας. Με αποφάσεις που θυμίζουν «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»  μας κόβουν τις εκδρομές!
Αυτή είναι η δημοκρατία τους. Μας θέλουν με το κεφάλι στο χώμα και όχι στο ουρανό. Μην ξεχνάτε είμαστε νέοι με οράματα και ένα μέλλον δίκαιο μας ανήκει!
Τι προσπαθούν να κερδίσουν με τις κινήσεις αυτές; Πιστεύουν ότι θα μας φοβίσουν έτσι; Κάνουν λάθος! Οι μαθητές δεν τρομοκρατούνται!! Το μόνο σίγουρο είναι ότι η «δημοκρατική» απόφαση θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και μετά θα είναι αργά… πολύ αργά!!!
                                                                                                                                                                                                   Γιώργος Χάμπας
Μαθητής της Γ΄ Λυκείου

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔήμος Οινουσσών: συζήτηση για Τεχνικό πρόγραμμα και «Καλλικράτη»
Επόμενο άρθροΔημήτρης Λαβατσής: Η αξιοπρέπεια των αγώνων