Αρχική Νέα Τοπικά Το ΕΣΠΑ πρέπει να τρέξει, σύσκεψη στη Μυτιλήνη

Το ΕΣΠΑ πρέπει να τρέξει, σύσκεψη στη Μυτιλήνη

5

 

«Το ΕΣΠΑ πρέπει να τρέξει και θα τρέξει. Με απλοποιημένες διαδικασίες, με έμφαση στις πράσινες δράσεις, με ενίσχυση της νησιωτικότητας και της περιφερειακής ανάπτυξης». Μ’ αυτή τη δέσμευση εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας Ναυτιλίας αλλά και του Πρωθυπουργού, ξεκίνησε χθες την ομιλία του προς τους φορείς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο Υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Σταύρος Αρναουτάκης, στη σύσκεψη που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
     Μαζί με τον Υφυπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Νίκο Σηφουνάκη, παρουσίασαν τις προοπτικές που διαγράφονται για τα νησιά, στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ.
     «Οι προτεραιότητες για το Βόρειο Αιγαίο, όπως έχουν τεθεί και από την συνεργασία  με το Υπουργείο Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας , προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση, αφορούν σε μεγάλο βαθμό την Ακτοπλοΐα και το Μεταφορικό ισοδύναμο», επισήμανε ο κ. Σηφουνάκης.
     Για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ η Γενική γραμματέας Σοφία Θεολογίτου ανέφερε ότι «στο Βόρειο Αιγαίο οι πόροι που θα διατεθούν έως το 2013 ανέρχονται σε 411 εκ. ευρώ. Φυσικά σε αυτά προστίθενται και οι πόροι από τα τομεακά πρόγραμμα, κι έτσι τα διαθέσιμά μας πολλαπλασιάζονται!
     Σήμερα έχουν ανοίξει 17 προσκλήσεις στην Περιφέρειά μας και έχει συνολικά ενεργοποιηθεί το 44% του προϋπολογισμού. Οι εντάξεις βρίσκονται στο 9%, ενώ οι δαπάνες είναι ακόμη λιγότερες, δύο και πλέον χρόνια από την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ».
     Χαρακτήρισε μαζί με την πιστοποίηση της Περιφέρειας, την προσαρμογή του προγράμματος σε μια περισσότερο αναπτυξιακή κατεύθυνση σαν τα πιο σημαντικά στοιχεία και έδωσε τις βασικές κατευθύνσεις πάνω στις οποίες θα πρέπει να κάνουν τις προτάσεις τους οι φορείς στο επόμενο διάστημα.

     Πιο αναλυτικά οι τοποθετήσεις των 2 υφυπουργών και της ΓΓ Περιφέρειας:


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Το ΕΣΠΑ πρέπει να τρέξει και θα τρέξει. Με απλοποιημένες διαδικασίες, με έμφαση στις πράσινες δράσεις, με ενίσχυση της νησιωτικότητας και της περιφερειακής ανάπτυξης». Μ’ αυτή την δέσμευση εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας Ναυτιλίας και του Πρωθυπουργού, ξεκίνησε, σήμερα Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη, την ομιλία του προς τους φορείς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο Υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, όπου μαζί με τον Υφυπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Νίκο Σηφουνάκη, παρουσίασαν τις προοπτικές που διαγράφονται για τα νησιά, στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ.
Στη συνάντηση που συγκάλεσε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κ. Σοφία Θεολογίτου, συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Χαλκιώτης, οι Βουλευτές Χίου κ. Ελπίδα Τσουρή και κ. Κώστας Μουσουρούλης, ο Βουλευτής Σάμου κ. Πυθαγόρας Βαρδίκος, οι Νομάρχες, Λέσβου κ. Παύλος Βογιατζής, Χίου κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης και Σάμου κ. Μανώλης Κάρλας, οι Πρόεδροι των ΤΕΔΚ, Λέσβου κ. Σωτήρης Ζαμτράκης, Χίου κ. Γιάννης Μαλαφής και Σάμου κ. Φίλιππος Πετρούσκας, καθώς και το σύνολο των Δημάρχων και των τριών νομών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων, εκπρόσωποι κομμάτων, οικονομικοί, παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς των νησιών.
Από τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του, στη Μυτιλήνη, στην έδρα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι «ξεκινάμε από δω τον κύκλο των επισκέψεων σε όλη την ελληνική περιφέρεια ώστε να συνεργαστούμε με τους κατά τόπους φορείς για την καλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Έχοντας υπηρετήσει την αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια για 20 χρόνια, γνωρίζω πολύ καλά ότι μόνο μαζί μπορούμε να βάλουμε την βάση για την περιφερειακή ανάπτυξη. Το Οκτώβρη ξεκινήσαμε μ’ ένα μεγάλο όραμα, με στρατηγική και στόχους να ξαναδώσουμε και πάλι την ανάπτυξη και την προοπτική».
Σχετικά με το Γ΄ ΚΠΣ, ο κ. Αρνουτάκης ανακοίνωσε ότι «το πρόγραμμα έκλεισε λογιστικά, χωρίς απώλεια πόρων» ενώ ανέφερε ότι μέσα στους στόχους του Υπουργείου και της Κυβέρνησης, είναι η Περιφέρεια να οραματίζεται να προγραμματίζει και να υλοποιεί και όχι η κεντρική διοίκηση. «Για τον λόγο αυτό, προωθούμε άμεσα την περιφερειοποίηση του ΕΣΠΑ, δίνοντας περισσότερες αρμοδιότητες στις διαχειριστικές Αρχές των περιφερειών, οι οποίες γνωρίζουν καλύτερα τις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες, και άρα μπορούν να ιεραρχήσουν με πιο ορθό τρόπο τις προτεραιότητες κάθε περιφέρειας. Στόχος μας να επιτευχθεί το αυτονόητο. Η κάθε Περιφέρεια να καθορίζει μόνη της την αναπτυξιακή της πολιτική», τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, επισήμανε ότι «σήμερα είναι ανάγκη για την χώρα, σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο, να προχωρήσουμε και έχουμε υποχρέωση και ευθύνη να δώσουμε τις πιστώσεις που αναλογούν στην Περιφέρεια ώστε να υπάρχει δημοκρατικός προγραμματισμός» . Ο Υφυπουργός ανέφερε ότι δίνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές και ενόψει της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, ανέφερε ότι «η φετινή χρονιά είναι κρίσιμη και καθοριστική, ώστε να υπάρξει μια καλή προετοιμασία για τα έργα που θα υλοποιηθούν στην περιοχή μας».
Ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τονίζοντας ότι θα αυξηθεί στο 4% του ΑΕΠ, ενώ σχετικά με τον Αναπτυξιακό νόμο, ανέφερε ότι μέχρι στις 30 Ιουνίου θα έχουν πληρωθεί όλες οι οφειλές και «θα προχωρήσουμε άμεσα στον νέο Αναπτυξιακό νόμο. Μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα ερχόμαστε και δίνουμε την αξιοπιστία στο κράτους απέναντι στους πολίτες, στους επενδυτές, στους μικροεπιχειρηματίες».
«Ως Κυβέρνηση έχουμε βάλει ένα στόχο να ενισχύσουμε την νησιωτική πολιτική. Τα μειονεκτήματα των νησιών θα πρέπει να γίνουν για μας πλεονεκτήματα. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο τοπικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα έχει το κάθε νησί» τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, ενώ σχετικά με το μεταφορικό ισοδύναμο, δήλωσε ότι έχει συσταθεί μια επιτροπή  και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, «θα προχωρήσουμε και αυτό το διαχρονικό αίτημα των νησιών μας. Υπηρετούμε τον πολίτη και όπου κι αν ζει να έχει το ίδιο επίπεδο διαβίωσης, για να κάνουμε πράξη την βιώσιμη ανάπτυξη, την περιφερειακή ανάπτυξη».
«Σχετικά με τα μεγάλα έργα της Περιφέρειας και ειδικά της νησιωτικής, βούλησή μας είναι να ενταχθούν στα τομεακά προγράμματα» τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, ενώ για τα κοινωνικά προγράμματα που υλοποιούν οι δήμοι όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ανέφερε ότι είναι μέχρι τέλος του χρόνου εξασφαλισμένοι οι πόροι και προχωρούν κανονικά οι συγκεκριμένες δομές για το 2010.
Για τα έργα προσπελασιμότητας, ο Υφυπουργός δήλωσε ότι «θα πρέπει να ολοκληρωθούν και άμεσα θα βρούμε λύση για να ενισχύσουμε τις μελέτες και να προτάξουμε τα ώριμα έργα που θα πρέπει να υλοποιηθούν στις περιφέρειες, πάντα με διαβούλευση, πάντα με δημοκρατικές διαδικασίες».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε ότι «είμαστε εδώ για να ακούσουμε όλες τις προτάσεις των φορέων και μαζί να προγραμματίσουμε και να υλοποιήσουμε το ΕΣΠΑ. Είμαστε όλοι συνεργάτες για ένα κοινό σκοπό: Να δώσουμε ξανά πνοή στην ελληνική περιφέρεια και να βάλουμε από κοινού τα θεμέλια για ένα κράτος που θα βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και όχι απέναντι του».
Στο στόχο της υπέρβασης της κρίσης εστίασε την τοποθέτησή του ο υφυπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων κ. Νίκος  Σηφουνάκης  καλωσορίζοντας τον υφυπουργό Οικονομικών  κ. Σταύρο Αρναουτάκη.
Ο  υφυπουργός κ. Σηφουνάκης θύμισε ότι 25 χρόνια πριν το Βόρειο Αιγαίο υπήρξε πρωταρχικός φορέας υλοποίησης των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων και συνέστησε την αξιοποίηση  της θετικής εμπειρίας που ο τόπος, και οι πολιτικοί και οικονομικοί   παράγοντες έχουν αποκομίσει από το Α, Β και Γ Κοινοτικό Πλαίσιο  Στήριξης  ώστε με την κατάλληλη πολιτική βούληση και ιεράρχηση ,να επιτευχθούν  οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για  τα προγράμματα ΕΣΠΑ που  η Ευρωπαϊκή ‘Ένωση απαιτεί.
«Θα  πρέπει  να υπάρχει  ιεράρχηση ως αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης στα σημεία κατάρτισης  και αναθεώρησης  των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων ΕΣΠΑ, που σ΄αυτή την χρονική στιγμή αποτελούν μέγιστη πρόκληση για τον τόπο» υπογράμμισε  ο κ.
Νίκος Σηφουνάκης, και τόνισε: «Από το 3Ο Κοινοτικό  πλαίσιο  στήριξης  υπάρχει  δυστυχώς  ήδη μεταφορά πιστώσεων που επιβαρύνει το ΕΣΠΑ και  είναι δύσκολο  να ξεπεραστεί.»
«Οι προτεραιότητες για το Βόρειο Αιγαίο, όπως έχουν τεθεί και από την συνεργασία  με το Υπουργείο Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας , προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση, αφορούν σε μεγάλο βαθμό την Ακτοπλοία και το Μεταφορικό ισοδύναμο .»
«Η έλλειψη σκαφών», σημείωσε   ο εποπτεύων  υφυπουργός  της Γενικής Γραμματείας  Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Σηφουνάκης, «έχει τεθεί σοβαρά υπόψη του Υπουργείου Οικονομικών, από την ώρα που η έλλειψη  αυτή δημιουργεί  δυστοκία ως προς την συμμετοχή σε διαγωνισμούς  που μέχρι τώρα έχουν αποβεί άκαρποι. 
«Το δεύτερο κρίσιμο σημείο  των προτεραιοτήτων, κατέληξε ο υφυπουργός, αφορά  την μετάβαση στην Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση».
Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Σοφία Θεολογίτου, στην ομιλία της τόνισε ότι: «Η σημερινή διευρυμένη σύσκεψη, με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σηματοδοτεί την αφετηρία μιας νέας πορείας για την ανάπτυξη της νησιωτικής Περιφέρειάς μας».
Για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ ανέφερε ότι «στην Περιφέρειά μας, στο Βόρειο Αιγαίο οι πόροι που θα διατεθούν έως το 2013 ανέρχονται σε 411 εκ. ευρώ. Φυσικά σε αυτά προστίθενται και οι πόροι από τα τομεακά πρόγραμμα, κι έτσι τα διαθέσιμά μας πολλαπλασιάζονται! Σήμερα έχουν ανοίξει 17 προσκλήσεις στην Περιφέρειά μας και έχει συνολικά ενεργοποιηθεί το 44% του προϋπολογισμού. Οι εντάξεις βρίσκονται στο 9%, ενώ οι δαπάνες είναι ακόμη λιγότερες, δύο και πλέον χρόνια από την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ».
Σχετικά με την διαδικασία που ακολουθείτε η κ. Θεολογίτου δήλωσε ότι: «Από τις πρώτες ημέρες κιόλας της παρουσίας μου εδώ, προκάλεσα συναντήσεις με Υπουργεία και κεντρικούς φορείς παραγωγής πολιτικής, ώστε να διεκδικήσουμε επιπλέον πόρους για τα νησιά μας και σας ομολογώ ότι η κατάσταση που αντιμετώπισα ήταν προβληματική: οι συμφωνίες αυτές είτε δεν υπήρχαν καθόλου, είτε βρίσκονταν σε νηπιακό στάδιο ή, ακόμη, η κεντρική κατεύθυνση αφορούσε μια συγκεντρωτική λογική, όπου το κέντρο αποφάσιζε για τα έργα και τις δράσεις που θα γίνουν στον τόπο μας. Φυσικά αυτή η εικόνα σταδιακά αποκαθίσταται και μπαίνουμε στην αναπτυξιακή λογική της ολοκληρωμένης ανάπτυξης.
Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε πραγματικά πολύ πίσω και η προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί είναι τεράστια».
Σχετικά με τις προτεραιότητες η Γενική Γραμματέας τόνισε ότι «Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής μας αποτέλεσε η απλοποίηση του συστήματος διαχείρισης σε μια περισσότερο αποτελεσματική κατεύθυνση και έγιναν και από εμάς συγκεκριμένες προτάσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται και η απόφαση για εκχώρηση στην Περιφέρειά μας του συνόλου των πόρων καθώς και άλλων από τα τομεακά προγράμματα μέσω προγραμματικών συμβάσεων. Η κίνηση αυτή αποτελεί την προϋπόθεση για την αφύπνιση του ΕΣΠΑ. Από τις πρώτες διαπιστώσεις μου ήταν ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ήταν η μόνη Περιφέρεια η οποία δεν είχε πιστοποιημένη υπηρεσία για την υλοποίηση έργων ΕΣΠΑ με καταφανή κίνδυνο αποκλεισμού όλων των μη πιστοποιημένων φορέων και κυρίως όλων σχεδόν των Δήμων (εκτός τεσσάρων). Αμέσως στελέχωσα την ΔΕΚΕ, βγήκε πρόσκληση από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή και εντός των επόμενων ημερών θα πιστοποιηθεί η Περιφέρεια».
Δεύτερη και εξίσου σημαντική κίνηση είναι η αναθεώρηση, ή αλλιώς προσαρμογή, του προγράμματος σε μια περισσότερο αναπτυξιακή κατεύθυνση. Αυτό σημαίνει ότι, «χωρίς να ξεχνάμε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους κοινοτικούς κανονισμούς και ιδιαίτερα την υποχρέωση κάλυψης του ν+3 στο τέλος του 2010, προχωράμε σε μια προσαρμογή του προγράμματος στη λογική»:
* της ενίσχυσης δράσεων επιχειρηματικότητας -«πράσινης επιχειρηματικότητας»,
* της υλοποίησης ολοκληρωμένων παρεμβάσεων που είναι απολύτως συμβατές με τη νέα φιλοσοφία χωρικής και τομεακής ανάδειξης των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας,
* της υλοποίησης δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αποδοτικότητας σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια,
* της χρηματοδότησης δράσεων βιώσιμης διαχείρισης αστικών λυμάτων και εξοικονόμησης νερού και εξυπηρέτησης του συνόλου των ανειλημμένων υποχρεώσεων της χώρας μας για τις οποίες και πληρώνουμε καθημερινά βαριά πρόστιμα για μη περιβαλλοντική συμμόρφωση,
* της ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας στον Τουρισμό και Πολιτισμό με την αξιοποίηση των τοπικών πόρων μας,
* τέλος, της ενίσχυσης ειδικά των Μικρών Νησιών μας, πάντοτε όμως στη λογική της αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξής τους, με τη δημιουργία συνθηκών αειφορίας στην κλίμακά τους.
Οι παραπάνω πυλώνες της πρότασης αναθεώρησης – προσαρμογής του προγράμματος μας οδηγεί σε ένα πρόγραμμα που:
* Βραχυπρόθεσμα οδηγεί σε αναθέρμανση της οικονομίας και έξοδο από την κρίση με παράλληλη την επιτάχυνση υλοποίησης του ΕΣΠΑ,
* Μεσοπρόθεσμα οδηγεί σε παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και νέες θέσεις εργασίας που θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο του πολίτη με αιχμή την Πράσινη Ανάπτυξη.
Η χρηματοδοτική, λοιπόν, ενίσχυση των δράσεων περιβάλλοντος, η εξειδίκευση των δράσεων ολοκληρωμένου χαρακτήρα σε εκείνες που αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα στον πολιτισμό, το φυσικό περιβάλλον και τη μοναδική αξία του τόπου μας, η εξειδίκευση και εφαρμογή ενός ειδικού πλαισίου ανάπτυξης για τα Μικρά Νησιά του Βορείου Αιγαίου και, τέλος, η διεκδίκηση επιπλέον πόρων για τις υποδομές προσπελασιμότητας αποτελούν σύμφωνα με την κ. Θεολογίτους «τη βασική λογική μας στην πρόταση αναθεώρησης. Με την εκτίμηση αλλά και την πίστη ότι οι προσπάθειες μας προς αυτήν την κατεύθυνση θα επιτύχουν την πραγματική ανάπτυξη των νησιών μας, σας καλωσορίζω και ελπίζω στην κοινή μας προσπάθεια. Το όραμα υπάρχει, οι πόροι υπάρχουν και η πολιτική βούληση είναι δεδομένη. Μένει όλοι εμείς εδώ, και όσοι άλλοι κληθούν να εργαστούν μαζί μας, να αδράξουμε την ευκαιρία, να σηκώσουμε τα μανίκια και να αρχίσουμε τη σκληρή, αλλά ενδιαφέρουσα και, κυρίως, ζωτικής σημασίας για τον τόπο δουλειά, με πνεύμα συνεργασίας, συνεννόησης και δημιουργίας, με ευφυή κατανομή ρόλων και εργασιών σε όλους, για να εξασφαλίσουμε ταχύτητα και αποτελεσματικότητα και να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο. Θα σας θυμίσω, τέλος, ότι στον καιρό της μεγάλης κρίσης που περνάμε ως χώρα, αλλά και ως ΕΕ, και για να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που κάθε κρίση κρύβει και να την ξεπεράσουμε, χρειάζεται να κάνουμε πολύ ορθοπεταλιά!».
Τέλος στην ομιλία της η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ανέφερε ότι: «Εμείς έχουμε σαν στόχο τη μεγιστοποίηση της αναπτυξιακής προσπάθειας, κανένα ευρώ δεν πρέπει να πάει χαμένο, κι η Περιφέρεια θα είναι δίπλα στην αυτοδιοίκηση. Ανάπτυξη και καθώς αναπτυσόμεθα θα χωρέσουν όλων τα όνειρα, προχωράμε όλοι μαζί, προχωράμε με διαφάνεια και διαβούλευση. Θα υπάρχει ανοιχτή διαδικασία διαβούλευσης και ήδη προγραμματίζονται επισκέψεις σε όλα τα νησιά (οι οποίες θα επαναλαμβάνονται) για να επιτευχθεί πλήρης διαφάνεια. Το πρόγραμμα είναι συγχρηματοδοτούμενο, για κάθε ευρώ που μπαίνει το 80% έρχεται πίσω σαν εισροή από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τη βεβαιότητα ότι οι προσπάθειές μας θα επιτύχουν την πραγματική ανάπτυξη των νησιών μας, σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας, επίσης ευχαριστώ τη Διαχειριστική Αρχή και όλους όσους είναι δίπλα στην προσπάθειά μου».

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΦιλοζωϊκός Σύλλογος: δηλητηριασμένα περιστέρια στην πλατεία…
Επόμενο άρθρο24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΔΕΔΥ: Στο δρόμο για ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό