Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Παναγιώτης Κρητικός για ΕΝΑ Χίου: Συνετά για να αντέξουμε τη μπόρα

Παναγιώτης Κρητικός για ΕΝΑ Χίου: Συνετά για να αντέξουμε τη μπόρα

16

Συνέντευξη στο Θοδωρή Πυλιώτη,
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 8/2/2010 (DIMOKRATIKI.ORG)

 

  Συνετή στάση ώστε η αναπτυξιακή εταιρεία ΕΝΑ Χίου να ξεπεράσει τα έντονα προβλήματα ρευστότητας και να μπορέσει να υλοποιήσει προγράμματα, μέσα από τις 32 προτάσεις που έχει ετοιμάσει για το ΕΣΠΑ και το INTERREG ζητά ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας και νομαρχιακός σύμβουλος Παναγιώτης Κρητικός.
  Το έμπειρο στέλεχος της παράταξης Λαμπρινούδη, σε αποκλειστική συνέντευξη του στη «Δ» μιλά για τα προβλήματα της ΕΝΑ, για το γεγονός ότι δεν υπήρξε φροντίδα ώστε να υπάρξει απόθεμα για τις δύσκολες ώρες.
  Χαρακτηρίζει απαράδεκτο το γεγονός ότι διέρρευσαν τα όσα ελέχθησαν στη Γενική Συνέλευση, αναφέροντας ότι το δικό του πρόβλημα δεν είναι οι υψηλές συμβάσεις κάποιων αλλά το αν φέρνουν και τα ανάλογα πράγματα στην εταιρεία. Ζήτησε από τους εργαζόμενους να στηρίξουν την εταιρεία σε αυτή τη δύσκολη φάση και το διευθυντή να είναι πραγματικά διευθυντής της ΕΝΑ.
  Παράλληλα τονίζει ότι θα θεωρήσει προσωπική του δικαίωση τη συγχώνευση αναπτυξιακών εταιρειών με το σχεδίο «Καλλικράτης».
  Σε ότι αφορά το ρόλο της εταιρείας και σαν πολιτικό όπλο της εκάστοτε Νομαρχιακής Αρχής ξεκαθαρίζει ότι για τον ίδιο σημασία έχει να μπορεί να συγκεράσει το οικονομικό αποτέλεσμα με την αναγκαιότητα, τονίζοντας δε ότι δεν έχει πάρει λεπτό από αυτή την προσφορά του στα κοινά.
  
  
  ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Κρητικέ ποια είναι η κατάσταση στην ΕΝΑ;
  ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καταρχήν θέλω να πω ότι είμαι εκεί από το Μάρτη του 2007 σαν διευθύνων σύμβουλος. Μετά την παραίτηση του συναδέφλου Μικέ Γιαννάρα που ήταν πρόεδρος λόγω ασυμβίβαστου από τη συμμετοχή του στις βουλευτικές εκλογές, ανέλαβα την προεδρεία της ΕΝΑ με διευθύνοντα σύμβουλο τον Πέτρο Φλάμο.
 
  ΕΡ: Άρα γνωρίζετε αρκετά χρόνια την πορεία της ΕΝΑ και τι ρόλο παίζει στα τοπικά δρώμενα
  ΑΠ.: Κανείς δεν είπε ότι η ΕΝΑ όπως και οι υπόλοιπες αναπτυξιακές είναι στα καλύτερά τους. Δηλαδή αν δεν έχουν προγράμματα αναπτυξιακά τα οποία να κινούνται, οι εταιρείες αυτές δεν έχουν έσοδα.
  Τώρα, το αν θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί από κάποια προηγούμενα χρόνια μια τυχόν κακή χρονιά. Από τότε που ανέλαβα εγώ δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, αφού δεν εμφανίστηκε καινούργιο πρόγραμμα. Φέτος εμφανίστηκαν καινούργια  προγράμματα και έχουμε υποβάλλει συνολικά 32 προτάσεις στο INTERREG και στο ΕΣΠΑ.
           Αυτή τη στιγμή είναι απλήρωτοι και για κάποιους μήνες οι εργαζόμενοι στην ΕΝΑ, γιατί έπρεπε να πληρώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές όλων των δομών και να μην βγούμε εκτεθειμένοι. Σε λίγες μέρες θα αρχίσουν να διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι για να πάρουν χρήματα και θα είναι δικαιολογημένοι.
Υποχρεωτικά δηλαδή τη χρονιά αυτή θα την πάμε συνετά, να περάσει η μπόρα και να επανέλθουμε…

ΕΡ.: Όταν λέτε συνετά, τι εννοείτε;
  Απ. Εννοούμε όσο γίνεται λιγότερα έξοδα.
 
  ΕΡ: Και αυτά πως μπορούν να μειωθούν;
  ΑΠ.: Η εταιρεία εκτός από τα πρόγραμμα αναπτυξιακά, τις δράσεις που κάνει για λογαριασμό διαφόρων υπουργείων, δουλεύει και με προγραμματικές συμβάσεις με τη νομαρχία. Αντί να προσληφθούν λοιπόν κάποια άτομα ως συμπληρωματικά για να υλοποιήσουμε αυτές τις δράσεις, θα προσπαθήσουμε να τις καλύψουμε από το ήδη υπάρχων προσωπικό.
 
  ΕΡ.: Διέρρευσε στον τύπο, και για θέμα αμοιβών στελεχών και για θέμα προσωπικού,. Πως θα κινηθείτε σε αυτά τα θέματα;
  Απ.: καταρχήν να διευκρινίσω ότι τους μισθούς τους μικρούς ή τους μεγάλους και τα άτομα τα υπεράριθμα ή όχι δεν τους δώσαμε και δεν τα προσλάβαμε εμείς. Τα βρήκαμε. Δεν είναι όμως υπεράριθμα τα άτομα.
  Το πρόβλημα δεν είναι οι μικροί ή οι μεγάλοι μισθοί, αλλά αν οι μεγάλοι μισθοί ανταποκρίνονται στις ευθύνες που τους αναλογούν.
  Κάλεσα το συμβούλιο και διέρρευσε ότι διέρρευσε στον τύπο. Όμως η κάθε εταιρεία, οργανισμός έχει τα προβλήματα τα δικά του. Αυτά εγώ πίστευα ότι δεν πρέπει να διαιρούσουν προς τα έξω. Δεν είχε νόημα να διαρρεύσουν.
  Μέσα σε μια εταιρεία υπάρχουν και χαμηλόμισθοι και υψηλόβαθμοι. Το θέμα είναι πόσο και οι μεν και οι δε κάνουν τη δουλειά τους.
  Επειδή εκεί υπήρχε μια χαλαρότητα, ο λόγος που κάλεσα το συμβούλιο ήταν για να επιστήσω την προσοχή σε ΟΛΟΥΣ , όχι μόνο στους υψηλόμισθους, να κάνουν τη δουλειά τους. Να μη λένε όχι σε τίποτα (και πάντα στα πλαίσια της λογικής) για να μπορέσουμε να βγάλουμε τη δύσκολη αυτή χρονιά.
  Σε ότι αφορά τους υψηλόμισθους, και για να μιλάμε ξεκάθαρα αυτό που διέρρευσε επικεντρώθηκε στο διευθυντή, τα ποσά που βγήκαν δεν είναι τα ποσά που βάζει στην τσέπη ο συγκεκριμένος αλλά είναι μαζί με τις εισφορές.
  Το πρόβλημα μου δεν είναι ο υψηλός μισθός, αλλά η συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών που ζητάμε από το συγκεκριμένο άτομο που δουλεύει με σύμβαση έργου. Και εκεί εγώ δεν ήμουν ευχαριστημένος.
  Στο συμβούλιο αυτό είπα, ότι δεν είμαι ευχαριστημένος από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες του διευθυντή,. Ήθελα αυξημένες υπηρεσίες του διευθυντή, ακριβώς γιατί ο μισθός του δεν είναι μισθός απλού υπάλληλου.
  Το συζητήσαμε στο συμβούλιο και δώσαμε μια περίοδο χάριτος. Περίοδο ανοχής αν θέλετε για να μπορέσουμε να δούμε τι θα γίνει παραπέρα. Το επισημάναμε όχι μόνο στο διευθυντή αλλά σε όλους τους εργαζόμενους. Πως θα πρέπει να δουλέψουν μέσα στην εταιρεία για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  Όχι για εμάς, γιατί εμείς είμαστε άμισθοι όλοι. ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ δεκάρα  από την ΕΝΑ και κανένας από τους αιρετούς, τουλάχιστον όσο είμαι εγώ.
  Και αυτό θα ήθελα να τονιστεί γιατί δεν ξέρω που αναφέρεται το δημοσίευμα της περασμένης Παρασκευής του προέδρου του Επιμελητηρίου για «μαγαζάκι». Να μας δώσει στοιχεία ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ο κ. Ζαννίκος και από εκεί και πέρα να εξεταστεί. (σ.σ. ήταν και από τα λίγα σημεία της συζήτησής; μας που ο Π. Κρητικός ανέβασε τους τόνους)
 
  ΕΡ.: Πως δουλεύει η ΕΝΑ; Σαν μια ιδιωτική εταιρεία ή συναντά κανείς μια δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, που κατά την άποψη μου σημαίνει ότι έχω μια σταθερή δουλειά
  Απ. Ξέρετε ότι προέρχομαι από μια ιδιωτική εταιρεία. Ήμουν διευθυντής 30 χρόνια στην ΕΑΣ. Εκεί αν δεν δουλεύαμε δεν είχαμε μεροκάματο. Δεν μας επιχορηγούσε κανένας. Άρα ή δουλεύουμε σωστά και είχαμε το μισθό μας είτε δεν δουλεύαμε σωστά και φυτοζωούσαμε.
  Το ίδιο εφαρμόζω και εδώ. Και γι’ αυτό το λόγο έχω παραπάνω αξιώσεις από όλους, γιατί έχω διαπιστώσει ότι αν η εταιρεία δεν δουλέψει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια δεν θα επιβιώσει.
  Ο μόνος που μας βοηθά μέχρι αυτή τη στιγμή είναι η Νομαρχία, και αυτή χτυπάνε τώρα. Μα η νομαρχία είναι η μόνη που στηρίζει. Από κανένα Δήμο δεν έχουμε πάρει ούτε ΜΙΑ προγραμματική ούτε ένα έργο.
 
  Ερ.: Είστε ικανοποιημένοι από τη δουλειά που έχει γίνει στον εκθεσιακό- συνεδριακό χώρο. Ανεξάρτητα αν το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό.
   Απ. Όχι, θα μπορούσαν να γίνουν και άλλα. Και όχι μόνο στο συνεδριακό αλλά και στις υπόλοιπες αναπτυξιακές δράσεις της εταιρείας.
  Εκεί ήταν και η έκρηξη η δική μου αν θέλεις προς το διευθυντή πιο πολύ και στο προσωπικό στη συνέχεια. Ότι θα έπρεπε να είχαμε προβλέψει κάποια πράγματα για τις δύσκολες ημέρες, από εκεί ξεκίνησε.
  Και από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είναι μια εταιρεία που πρέπει να βασίζεται δε ξένα πόδια, αλλά μόνο στα δικά της.
  Και αν θες για αυτό μπήκα στην ΕΝΑ. Δεν μπήκα για να διαχειριστώ μια κατάσταση, αλλά να βοηθήσω να γίνει μια εταιρεία να προσφέρει στο νομό και όχι να την βοηθά η τοπική αυτοδιοίκηση.
 
 
  Ερ. : ΘΑ αντέξει την κρίση;
  Απ. Ναι, πιστεύω ότι παρόλα αυτά αντιμετωπίζεται. Δεν τίθεται θέμα κλεισίματος της ΕΝΑ.
  Και να το πω για μια ακόμα φορά στην ΕΝΑ δεν μπήκα για να είμαι ένας απλός διαχειριστής. Μπήκα για να μπορέσω να κάνω τη συνένωση των εταιρειών. Δεν με ακολούθησε κανείς. Και όχι με το σκεπτικό της συνένωσης όλων των αναπτυξιακών εταιρειών των δήμων με τα προβλήματα και το προσωπικό που έχουν. Δεν είπα να γίνει μια αναπτυξιακή- ρουσφετολογική, αλλά μια αναπτυξιακή που θα ασχοληθεί με το κομμάτι της ανάπτυξης και θα βοηθήσει την τοπική αυτοδιοίκηση με χρήματα που θα της φέρει και όχι με χρήματα που θα της πάρει.
 
  ΕΡ.: Ο Καλλικράτης όμως βάζει συγκεκριμένους όρους…
  Απ. Πράγματι, Πιστεύω ότι όλα αυτά που δεν κατάφερα χρόνια είτε με τη μελέτη από τη νομαρχία είτε με τον αγώνα μου τόσα χρόνια, γιατί μία εταιρεία αναπτυξιακή χρειάζεται στο νομό, μπορεί να γίνει με τον «Καλλικράτη». Αυτή θα είναι αν θες η δική μου δικαίωση.
 
  ΕΡ. Πόσα άτομα απασχολεί η ΕΝΑ;
  ΑΠ.: Να διαχωρίσω τα άτομα που είναι στις δομές και τα άτομα που είναι στην ΕΝΑ. Στην ΕΝΑ είναι 11 με συμβάσεις έργου ή συμβάσεις αορίστου χρόνου. Είναι όμως ένα πρόβλημα αν δεν μπορούμε να πάρουμε καινούργια άτομα. Ζητήσαμε θέσεις και μας τις απέρριψαν.
  Πρέπει να πούμε όμως ότι η ΕΝΑ είναι η μόνη αναπτυξιακή εταιρεία που έχει τη διαχειριστική επάρκεια και που μπορεί να διαχειριστεί ευρωπαϊκά προγράμματα..
 
  ΕΡ.: Τι περιμένετε αυτό το διάστημα και από το διευθυντή της ΕΝΑ;
  Απ. Μιας και έγινε πολύς λόγος για το διευθυντή. Εγώ θέλω ό διευθυντής της ΕΝΑ να είναι Διευθυντής της ΕΝΑ!
  Επειδή προέρχομαι από τον ιδιωτικό τομέα, μπορεί να ζητώ παραπανίσια. Ζητώ όμως πολλά γιατί χρειάζεται να αποδίδει και πολλά.
  
  «Προσπαθώ να συγκεράσω το οικονομικό αποτέλεσμα με την αναγκαιότητα»


ΕΡΩΤΗΣΗ: Κε Κρητικέ υπάρχει η εικόνα ότι η ΕΝΑ Χίου έπαιζε το ρόλο διαχειριστή κάποιων χρημάτων. Ποιες θα αναφέρατε ως σημαντικές προτάσεις της ΕΝΑ που βρήκαν εφαρμογή;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όλες οι δράσεις της ΕΝΑ είναι σημαντικές. Και αυτές που κάνει για λογαριασμό του υπουργείου Απασχόλησης είτε της Εργατικής Εστίας.  Οπωσδήποτε όμως τα αναπτυξιακά μας προγράμματα είναι το βασικό μας αντικείμενο.
Όμως και το Βοήθεια στο Σπίτι, και το ΚΔΑΠ ΜΕΑ είναι σημαντικά. Δεν σημαίνει ότι δεν κάνεις και τίποτα.
Γιατί όταν εκτελώ εργασίες για λογαριασμό του δημοσίου και κάνει το δημόσιο 5-6 μήνες για να υπογράψει σύμβαση, όχι για να δώσει χρήματα, και μας υποχρεώνει να ξεκινήσουμε από το Σεπτέμβρη το πρόγραμμα κάποιος πρέπει να πληρώσει.
Παρόλα αυτά αν και είναι Φλεβάρης δεν έχει υπογραφεί σύμβαση!
Με κάποια πίεση δυνατή, συγκεκριμένα της περασμένης Τετάρτης που είχαμε και με τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας και με υπουργείο Απασχόλησης ξυπνήσανε και είπανε στείλτε τα χαρτιά που απαιτούνται. Και έπρεπε εκείνοι να μας ζητήσουν το φάκελο, εμείς ήμασταν έτοιμοι, για να υπογραφεί η σύμβαση. Χρήματα πότε θα έρθουν; Δεν το ξέρω.
Για όλο αυτό το διάστημα η ΕΝΑ πληρώνει τουλάχιστον τις ασφαλιστικές εισφορές για να μην βρεθούμε εκτεθειμένοι και από εκεί,. Που τα βρίσκει τα χρήματα αυτά;
 
  ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα ξέρετε και εσείς όμως πολύ καλά τις συζητήσεις που γίνονται ότι η ΕΝΑ είναι ο εύκολος τρόπος, δε θα πω να «βολέψετε», αλλά  για να μπορέσετε να κάνετε προσλήψεις, επειδή θεωρείται ότι πρέπει να έχετε και μια τέτοια κοινωνική δράση. Επειδή πρέπει να βρει και ο κόσμος  δουλειά.
  ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
  Καταρχήν ήθελα να πω το εξής. Και με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών που ήμουνα επί 30 χρόνια και με τα κοινά που επίσης είμαι αναμιγμένος σχεδόν 30 χρόνια, είναι ελάχιστα οι φορές που έχω λειτουργήσει σαν πολιτικός και να προσπαθώ να «βολέψω» όπως το είπες κάποιους ανθρώπους χωρίς να συνεκτιμήσω το οικονομικό αποτέλεσμα.
  Και στην ΕΑΣ αλλά και στην ΕΝΑ τώρα που είμαι, ναι θα προσπαθήσω κάποια στιγμή όταν βλέπω κάποια ανάγκη να την καλύψω. Αλλά αν βλέπω ότι δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα δεν θα το κάνω. Προσπαθώ να συγκεράσω το οικονομικό αποτέλεσμα με την αναγκαιότητα.
  Μπορεί πράγματι, και το παίζει η ΕΝΑ τον κοινωνικό της ρόλο. Αλλά από την ημέρα που πάτησα το πόδι μου εδώ, για μένα μετρά απόλυτα, όπως και στο παρελθόν, το τι οικονομικές δυνατότητες υπάρχουν. Ακριβώς για να μπορέσουμε να περάσουμε μια δύσκολη στιγμή.
  Και σου μιλάω ξεκάθαρα, μιλάω για μένα, για το διάστημα που είμαι εγώ. Για τα προηγούμενα δεν θέλω να μιλήσω και δεν ξέρω να μιλήσω. Και για αυτό καταφέρνουμε αν θες, έχοντας κάποια αποθέματα, και μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Θεωρώ ότι και αυτή τη δύσκολη χρονιά, την πιο δύσκολη, με μια μεγάλη προσπάθεια θα τα βγάλουμε πέρα.
 
  ΕΡΩΤΗΣΗ: Βρίσκει έδαφος πάντως για να γίνει σκληρή αντιπολίτευση από τη μείζονα μειοψηφία. Θα αναφέρω δύο κινήσεις από πλευράς νομαρχιακής αρχής Λαμπρινούδη που έχει άμεση σχέση με την ΕΝΑ.
  Δηλαδή το κέντρο μεσογειακής διατροφής, που τουλάχιστον φαινόταν, ότι θα μπορούσε να έρθει στη Χίο και σταμάτησε, όπως και το θέμα του χειρισμού του ΠΕΛΙΝΝΑΙΟΥ ΟΡΟΥΣ.
  ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι δεν ήμουν στο τιμόνι της ΕΝΑ εκείνη την περίοδο. Δεν μου αρέσει να σχολιάζω ή να αναφέρομαι σε πράγματα που δεν είμαι υπεύθυνος εγώ. Ας απολογηθούν, εάν πρέπει να απολογηθούν, όποιοι είναι αυτοί.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣτέκι Μεταναστών: για το νομοσχέδιο σχετικά με τους μετανάστες
Επόμενο άρθροολομέλεια του ΣΥΡΙΖΑ Χίου στις 11/2 στη ΦΑΙΔΡΑ