Αρχική Απόψεις Aρθρα Κυριάκος Πρωάκης: μεθεόρτια Μόστρας Θυμιανών

Κυριάκος Πρωάκης: μεθεόρτια Μόστρας Θυμιανών

22

 

 


            Όλα πηγαινοέρχονται μέσα σ’ αυτή την σφαίρα…Έτσι δε λέει το λαϊκό τραγούδι; Κι έτσι είναι… Έτσι λοιπόν και η Μόστρα των Θυμιανών, την περασμένη Κυριακή 14 Φλεβάρη, έγραψε άλλη μια ιστορία στο βιβλίο της ζωής των Θυμιανών με τον απλό τίτλο «Μόστρα 2010».


            Με χτυποκάρδια οι μαστόροι μοστράρηδες, λόγω των συνεχών ανωμαλιών του καιρού που απειλούσε και πραγματοποιούσε βροχές κι αέρηδες και κρύα, ετοιμάστηκαν τα άρματα και παρήλασαν, ευτυχώς χωρίς κανένα εμπόδιο, μπροστά στα μάτια των χιλιάδων θεατών που ήλθαν να δούνε τα θυμιανούσικα δρώμενα.


Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.:


            Την Τυρινή Παρασκευή, το βράδυ έγινε το «Κατέβασμα της Μόστρας». Πολλοί «κουδουνάτοι» χόρεψαν το χορό των σπαθιών, το «Ταλίμι» και στο τέλος τον «Δετό». Και τα δύο είναι αναμνηστικά καμώματα της ένδοξης νίκης των Θυμιανούσων κατά των Μερμπερίνων Πειρατών τον Μεσαίωνα. Είχε αρκετό κόσμο παρ’ ότι ο καιρός απειλούσε με βροχή. Όλοι ενθουσιάστηκαν και απόλαυσαν τα καμώματά των κουδουνάτων και τους χορούς κάτω από τους μελωδικούς ήχους των τοπικών οργάνων, τουμπιών και παγιαυλιών. Η βραδινή Μόστρα τελείωσε με πάρτι στην αυλή του Δημ. Σχολείου, που όμως ήταν σύντομο, γιατί ήλθαν οι πρώτες ψιχάλες της βροχής….


            Την Κυριακή της Τυρινής η Καρναβαλική εκδήλωση έγινε με πιο πολύ άνεση, γιατί η ΕΜΥ δεν έδειχνε βροχές, ούτε αέρηδες τις πρωινές ώρες. Έτσι, κατά το έθιμο, έγινε ο εκκλησιασμός των μασκαρεμένων, σήμερα βρακάδων, πειρατών κουδουνάτων κ.λπ. στα δύο εξωκλήσια όπου και τα συνάφια, του Αγίου Ιωάννου Στενακούσων και του Αγίου Δημητρίου Χτιστών κι απ’ εκεί, με τις σημαίες και τα λάβαρα και με την συνοδεία των τουμπιών και παγιαυλιών και χορεύοντας αραιά ταλίμι, έγινε η συνάντηση των δύο συναφιών στην νοτινή πλατεία (Βουρνού) του χωριού.


            Ο ήχος της Μόστρας και οι μασκαρεμένοι πέρασαν πριν ξεκινήσουν και μέσα από τα νεκροταφεία και οστεοφυλάκια «ν’ ακουστεί» ο θόρυβος των ζωντανών από τους προγόνους συγχρόνους και προγενέστερους…


            Γύρω στις 11 και κάτι η Μόστρα πήρε την συνηθισμένη στράτα της καις τις 12 το  μεσημέρι ήταν στο κέντρο του χωριού, όπου και οι επίσημοι καλεσμένοι του Δήμου Αγίου Μηνά και του ΜΕΟΘ.


            Οι βρακάδες και οι πειρατές χόρεψαν το «ταλίμι» σε αρκετά σημεία και τον «δετό» κι έτσι έκλεισε το παραδοσιακό μέρος του εθίμου, που όπως είναι γνωστό και πολυειπωμένο, συμβολίζει την αναπαράσταση της μάχης των θυμιανούσων κατά των πειρατών.


            Όλα πήγαν καλά. Το αξιοσημείωτο είναι πως το «ταλίμι» χόρεψαν και μικρά παιδιά του Δημοτικού, καθώς επίσης και παγιαύλι έπαιξαν πάλι εκτός των μεγάλων και μικροί μαθητές. Είναι μια μεγάλη ελπίδα της διαιώνισης του εθίμου. Σ’ αυτό βοήθησαν και οι δάσκαλοι του εδώ Δημοτικού Σχολείου.


            Ακολούθησε η παρέλαση των αρμάτων. Εφέτος ήταν 11. Τα αναφέρουμε με τη σειρά παρέλασής τους:


1. Ο καρνάβαλος: Εφέτος ντυμένος βαλεντίνος, λόγω της γιορτής του εν λόγω Αγίου


2. Η καρδιά : Κι αυτή στο ίδιο πνεύμα των ερωτευμένων.


3. Η γη να σουβλίζεται: Ένα περιβαλλοντολογικό θέμα, όπου ένας Αμερικάνος κι ένας Κινέζος, οι σύγχρονοι δυνατοί και ανυπάκουοι, «καίουν» τον πλανήτη, αμετανόητα.


4. Το αρκουδάκι BabyBear: στο ίδιο περίπου θέμα με το προηγούμενο για τους μικρούς φίλους.


5. Η γρίπη των χοίρων : Εδώ η φαντασία έπλασε ένα τεράστιο γουρούνι για να σατυρίσει το γεγονός της γρίπης, που έδωσαν χωρίς να πρέπει, τόσο μεγάλη διάσταση.


6. Δούρειος Ίππος: Η ελληνική οικονομία μοιάζει με τα κάστρα της Τροίας που για να πορθηθούν χρειαζόταν μεγάλη «πονηριά» σαν τον Δούρειο Ίππο.


7. Καλλικράτης: Θα γίνει; Δε θα γίνει; Η συνένωση των υπαρχόντων Δήμων; Πόσοι θα καρφωθούν; Πόσοι θα κλάψουν;


8. Το καραβάκι:  Συμβολίζει την Ελλάδα να ταξιδεύει στη φουρτούνα της «κρίσης της οικονομίας» όπου τα δυό μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχουν την κύρια ευθύνη.


9. Men palist: Μάγος και μάγισσες.


10. Τραχτέρ: Τα τραχτέρ σοτυς δρόμους, όμως και πίσω των ιδιοκτητών οι βίλες. Ένα άρμα σατυρικό για τους πλούσιους της αγροτιάς.


11. Babywash:  Σατυρικό.


 


            Όλα τα άρματα συνοδεύονται από παιδιά μασκαρεμένο κατάλληλα. Εφέτος ήταν πολύ περισσότερα από κάθε χρονιά, γιατί συμμετείχαν εκτός των Θυμιανούσικων και από το Χαλκειός και από το Λύκειο.


            Πρέπει να δοθούν συγχαρητήρια σε όλους όσους βοήθησαν στην τέλεια οργάνωση, κύρια στο ΜΕΟΘ, στους τεχνίτες μαραγκούς, σιδεράδες, βαφιάδες, μοδίστρες, οργανοπαίχτες, στον καλλιτεχνικό σύμβουλο, ζωγράφο, Μπάμπη Κοιλιάρη, στα παιδιά όλα που χόρεψαν στην Αστυνομία που τήρησε άψογα την τάξη και σ’ όλους όσους τίμησαν καλεσμένους και όχι την εφετινή Μόστρα. Χρόνια τους πολλά και από τώρα Καλή Σαρακοστή.


 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 18/2/2010 (dimokratiki.org)

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚαταγγελία ν.σ. Γ.Μισετζή για οδικό δίκτυο στο Κοντυλόπος
Επόμενο άρθροΔημοτικός Μετασχηματισμός από τη Νέα Αντίληψη