Αρχική Νέα Τοπικά ΜΗΚΥΟ αρωγής για τα θύματα ναρκοπεδίων- συμμετέχει η εικαστικός Κ. Χαλιορή

ΜΗΚΥΟ αρωγής για τα θύματα ναρκοπεδίων- συμμετέχει η εικαστικός Κ. Χαλιορή

6

 

Πριν από δύο χρόνια η εικαστικός Καίτη Χαλιορή ξεκίνησε  “…το ταξίδι…”  στη Χίο, με το εικαστικό δρώμενο που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ξυλά, με την συμμετοχή των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων της Χίου. Κατόπιν πέρασε από το Λαύριο, Θεσσαλονίκη,  Αλεξανδρούπολη, Αθήνα.


     Φέτος,  με την ευκαιρία της ανακήρυξης της Ελλάδας ως χώρας καθαρής από νάρκες, η καλλιτέχνης συμπληρώνει την εικαστική της προσπάθεια με μια κοινωνική και συνάμα ρεαλιστική κίνηση. Την ίδρυση του συλλόγου “Αρωγή Θυμάτων Ναρκοπεδίων” που στοχεύει στη στήριξη των θυμάτων που επέζησαν ακρωτηριασμένοι και ζουν στο περιθώριο, εγκαταλελειμμένοι από το κράτος, αν και σύμφωνα με τη συνθήκη της Οτάβα οφείλει να μεριμνά γι’ αυτούς. 


  Η ανακοίνωση της ίδρυσης της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης θα γίνει κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που θα πραγματοποιήσει το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Εκστρατείας κατά των Ναρκών, το μεσημέρι της προσεχούς Παρασκευής, 26 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα (Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Φωκίωνος Νέγρη 42)..


Στην ίδια εκδήλωση θα παρουσιαστεί και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της συνάντησης κορυφής, “για έναν κόσμο χωρίς νάρκες” (Καρθαγένη, Κολομβία 4/12/2009), σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι πλέον χώρα ελεύθερη από νάρκες, τέσσερα χρόνια νωρίτερα από στην τελική ημερομηνία που είναι το 2014.


Να σημειώσουμε ότι μεταξύ του 1999 και του 2008, το Παρατηρητήριο Ναρκών Ξηράς (Landmine Monitor) εντόπισε τουλάχιστον 108 θύματα ναρκών ξηράς (66 άτομα έχασαν την ζωή τους και 42 τραυματίστηκαν)· η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν πολίτες ξένων κρατών. Δεν υπάρχει επίσημο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον κίνδυνο από νάρκες στην Ελλάδα, όμως τα ναρκοπέδια διαθέτουν σήμανση και είναι περιφραγμένα.


   Στους επιζώντες από νάρκες προσφέρθηκαν κάποιες υποστηρικτικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα στον τομέα επείγουσας ιατρικής περίθαλψης, αλλά η βοήθεια στους τομείς αποκατάστασης, ψυχολογικής υποστήριξης και κοινωνικό-οικονομικής επανένταξης είναι περιορισμένη.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗΜΕΡΑ ΣΚΕΨΗΣ από τους Προσκόπους του Βροντάδου
Επόμενο άρθροΑπεργούν και οι δημοσιογράφοι, Τετάρτη 24/2