Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ερώτηση Κ. Μουσουρούλη σχετικά με την ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα...

Ερώτηση Κ. Μουσουρούλη σχετικά με την ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά

8

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΟ Βουλευτής Ν. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, κατέθεσε, σήμερα, μαζί με άλλους τέσσερις Βουλευτές της Ν.Δ. (Ι. Βρούτση, Σ. Γαληνό, Τ. Ιατρίδη και Αθ. Νάκο), Ερώτηση (Αρ. πρωτ. 6472/23.2.10), σχετικά με την ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές της χώρας.
Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της Ερώτησης, η εφαρμογή των μειωμένων κατά 30% συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά με το άρθρο 1, παρ. 26 του ν. 2093/92 (ΦΕΚ 181 Α΄- 25.11.1992) που ψήφισε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κατά την περίοδο 1990 – 1993. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ορίζεται ότι στα Δωδεκάνησα, στη Σάμο, τη Χίο, τη Λέσβο, τις Κυκλάδες, τις Βόρειες Σποράδες, τη Σκύρο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο, εφαρμόζονται μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. κατά 30%, έναντι των εκάστοτε συντελεστών που ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Κατ’ αυτό τον τρόπο, η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναγνώρισε, αφενός τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η νησιωτική Ελλάδα (λόγω της γεωγραφικής και μορφολογικής της ιδιαιτερότητας) και αφετέρου εξασφάλισε ένα ισχυρό (φορολογικό) κίνητρο, το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των περιοχών, καθιστώντας παράλληλα αυτές περισσότερο ανταγωνιστικές. Ο μειωμένος συντελεστής του Φ.Π.Α., αποτελεί ένα σημαντικό αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στο αυξημένο κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών στα νησιά, το οποίο καθιστά ανταγωνιστικότερες τις τιμές των προϊόντων στις νησιωτικές αγορές.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, συζητείται έντονα, ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη το ενδεχόμενο της κατάργησης αυτού του ειδικού φορολογικού καθεστώτος και παράλληλα της αύξησης του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές.
Επειδή, μια τέτοια απόφαση αντίκειται πλήρως στην συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας να λαμβάνει υπόψη της, κατά τη διαμόρφωση των πολιτικών της, την ιδιαιτερότητα των νησιωτικών περιοχών της χώρας. Επειδή, ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης και ανάπτυξης της οικονομίας των νησιών. Επειδή, η εν λόγω απόφαση της κυβέρνησης αποτελεί ένα άδικο και εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρο, το οποίο θα αυξήσει κατακόρυφα το κόστος διαβίωσης των νησιωτών. Επειδή, η πολιτεία οφείλει κατ’ ελάχιστη υποχρέωση να στέκεται αρωγός απέναντι στη νησιωτική Ελλάδα, ενισχύοντας την κοινωνική και εδαφική συνοχή. Επειδή, η άσκηση της νησιωτικής πολιτικής από την κυβέρνηση δεν πρέπει να γίνεται μόνο σε επίπεδο διακηρύξεων, οι Βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό:


Προτίθεται, πράγματι, το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, καταργώντας παράλληλα, τον ισχύοντα μειωμένο φορολογικό συντελεστή, όπως αυτός ισχύει βάσει του ν. 2093/92 (ΦΕΚ 181 Α΄- 25.11.1992) ;

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜπάσκετ τοπικό: αποτελέσματα 24/2
Επόμενο άρθροΚλειστή λόγω εργασιών η Λ. Ενώσεως