Αρχική Απόψεις Aρθρα Τάκης Πετρίδης- αρχιτέκτονας πολεοδόμος: Πολεοδόμηση και ποιότητα ζωής

Τάκης Πετρίδης- αρχιτέκτονας πολεοδόμος: Πολεοδόμηση και ποιότητα ζωής

19

 Πολεοδόμηση και ποιότητα ζωής


Αν θεωρήσουμε ότι ‘πολεοδόμηση’ είναι η εφαρμογή  πολεοδομικων αποφάσεων στο χώρο της πόλης, τότε είναι προφανές οτι αυτή η δραστηριότητα επηρεάζει την ποιότητα ζωής πολλών πολιτών, είτε θετικά ή αρνητικά. Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή, γνώση και εμπειρία στη λήψη τέτοιων αποφάσεων και επι πλέον, στην εποχή μας, η συμβολή των ‘καταναλωτών’ που είναι οι πολίτες. Αυτό δε, όχι μόνο γιατί οι πολίτες θα κάνουν χρήση των έργων της πολεοδόμησης αλλά και γιατί οι ίδιοι παρέχουν τους πόρους για τα έργα.


Φυσικά υπάρχουν διαβαθμίσεις στη σημαντικότητα και την ακτίνα επιρροής των διαφόρων πολεοδομικών αποφάσεων. Έτσι μια τοπική μονοδρόμηση ίσως επηρεάσει λίγο αρνητικά ένα μικρό αριθμό κατοίκων αλλα πολύ θετικά το σύνολο εκείνων που χρησιμοποιούν αυτό το πέρασμα χωρίς να είναι περίοικοι.


Αν όμως ασχοληθούμε με τον χώρο της προκυμαίας του λιμανιού στη Χίο, μιλάμε για επίδραση σε όλο σχεδόν τον πληθυσμό της πόλης και σε μεγάλο τμήμα πληθυσμού τού  νησιού.


Η ορθή αντιμετώπιση μιάς δραστικής αλλαγής στη υφιστάμενη κατάσταση ειναι γνωστή σε κάθε σπουδαστή πολεοδομίας ανα τον κόσμο. Μελετάμε τις πιό καθαρές αντιπροσωπευτικές λύσεις, δύο ή τρεις κλπ. και τις θέτουμε υπόψη φορέων και πολιτών. Δίνουμε επαρκή χρόνο για αφομοίωση, έκφραση απόψεων και συζήτηση και μετά μελετάμε πάλι το θέμα και προτείνουμε μια από τίς αρχικές λύσεις, ή μια καινούρια λύση που φαίνεται να ικανοποιεί περισσότερο τις συλλογικές ανάγκες.


Ένα σημαντικό στάδιο στη διαδικασία αυτή ειναι ο καθορισμός της ακτίνας επιρροής της αλλαγής . Πχ, αν προτεινεται η απάλειψη των θεσεων στάθμευσης της προκυμαιας ολο το χρόνο, τί επιπτώσεις θα προκύψουν για το σύνολο του κέντρου της πόλης. Ή, αν προτεινεται ο αποκλεισμός της κινησης πεζων σε επαφή με τα κτίρια, τι επίδραση θα εχει αυτό στην πελατεια των εμπορικών μαγαζιών που βρίσκονται ανάμεσα στις καφετέριες.


Γενικά το πρόβλημα τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων σε πεζοδρόμια εχει απασχολήσει πολλές πόλεις και νησιά της Ελλάδας, αλλά και αλλού. Οι διάφορες λύσεις εξαρτώνται κατά πολύ από τις τοπικές συνθήκες, δηλαδη το διαθέσιμο πλάτος πεζοδρομίου, μεταβλητές της κυκλοφορίας οχημάτων, όπως η παρουσία βαρέων οχημάτων, υψηλών φόρτων κλπ, η βαρύτητα της λειτουργίας αναψυχής κ.ο.κ.
Μία καλή λειτουργική λύση που εχω συναντήσει είναι αυτή που αφήνει μιά επαρκή λωρίδα πεζών δίπλα στη βάση των κτιρίων και μία δεύτερη στην εξωτερική πλευρά. Οι αναλογίες των δύο λωρίδων εξαρτώνται απο τις τοπικές συνθήκες και για τον καθορισμό τους απαιτειται προσεκτική μελέτη. Πάντως για την εξωτερική λωρίδα απαιτείται τουλάχιστον χαμηλή και αργή κυκλοφορία οχημάτων, αν δεν είναι δυνατή η πλήρης ή μερική πεζοδρόμηση της οδού.


Τάκης Πετρίδης
αρχιτέκτονας πολεοδόμος 
ιδρυτικό μέλος του Φίλου του Πεζού

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜπάσκετ τοπικό: αποτελέσματα 24/2
Επόμενο άρθροΚλειστή λόγω εργασιών η Λ. Ενώσεως