Αρχική Νέα Τοπικά Αναθεώρηση για άνοιγμα ΕΣΠΑ-Σύσκεψη υπό την Περιφερειάρχη

Αναθεώρηση για άνοιγμα ΕΣΠΑ-Σύσκεψη υπό την Περιφερειάρχη

7

 
   
   Με στόχο να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να «ξεκλειδώσουν» επιτέλους τα προγράμματα του ΕΣΠΑ (που έχει ξεκινήσει από το 2007 και λήγει το 2013) όπως και να γίνει αναμόρφωση στη βάση της πολιτικής αρχής της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την πράσινη ανάπτυξη, ζητήθηκε αναθεώρηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος από τη χώρα μας.
   Καμπανάκι χτύπησαν και οι Χιώτες αιρετοί. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του Παναγιώτη Καμίτση, Δημάρχου Ιωνίας, ότι έχουν βαλτώσει τα πάντα εξαιτίας του ότι δεν εντάσσονται έργα και ότι αυτό αφορά όλη την οικονομική ζωή του τόπου.
   Στα πλαίσια έτσι της ενημέρωσης των ΟΤΑ και των λοιπών φορέων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη χθες στη Νομαρχία υπό την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Β. Αιγαίου Σοφία Θεολογίτου.
   Μετά την ολοκλήρωση των συσκέψεων αυτών στους νομούς της Περιφέρειας πρόκειται να συνταχθούν δύο πολύ «σοβαρά κείμενα», όπως τα χαρακτήρισε η κα Θεολογίτου.
   Το πρώτο θα αφορά την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και το δεύτερο το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
  

Η Γ.Γ. τόνισε την ανάγκη να κλείσουν οπωσδήποτε τα έργα του Γ’ ΚΠΣ και να είναι πλήρως ώριμα τα έργα προς ένταξη στο ΕΣΠΑ. Όπως είπε στόχος είναι να έρθουν χρηματοδοτήσεις και από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων, όπου μέχρι σήμερα δεν ήταν τίποτα ξεκαθαρισμένο.
  
   Ψάχνοντας τον … κλειδούχο
   «Δεν είναι όλα έτοιμα. Δεν είναι ένα στρωμένο τραπέζι», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπηρεσιακός παράγοντας της Περιφέρειας και συμπατριώτης μας Κώστας Πλακωτάρης. «Είναι σαν να έχουμε ένα δωμάτιο με πόρτα κλειστή και πρέπει να βρούμε ποιος έχει το κλειδί», σημείωσε για να εξηγήσει ότι με την αναθεώρηση δεν πειράζονται τα κονδύλια για τις υποδομές, αντίθετα αυξήθηκαν κωδικοί που αφορούν την ποιότητα ζωής και την αειφόρο ανάπτυξης. Όσο αφορά την επιχειρηματικότητα ζητήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο οι προσκλήσεις για άνοιγμα μέτρων να έχουν τέτοια κριτήρια ώστε να μπορούν να μπουν και επιχειρήσεις των νησιών.
   Λαμβάνοντας το λόγο ο Νομάρχης Πολύδωρος Λαμπρινούδης τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση του ΕΣΠΑ. Ζήτησε να υπάρξει απλούστευση των διαδικασιών για την ένταξη των έργων, ενώ σημείωσε ότι ο νομός έχει ώριμα έργα σε πολιτισμό και εκπαίδευση. Εξάλλου τόνισε ότι η αναθεώρηση να συμπεριλάβει και την αλλαγή τίτλων, όπως για παράδειγμα αντί υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις να μπορούν να ενταχθούν και νέα έργα.
   Ιδιαίτερη αναφορά στην τύχη του Δ’ μέρους της παράκαμψης της πόλης Χίου έκανε ο Δήμαρχος Παντελής Βρουλής, ενώ για τα έργα που αφορούν τους Δήμους τους μίλησαν και οι υπόλοιποι Δήμαρχοι.
   Σήμερα η συζήτηση θα συνεχιστεί με τις τεχνικές συσκέψεις σε κάθε Δήμο, όπου αναμένεται να υπάρξει και εξειδίκευση σε έργα.
   
   του Θοδωρή Πυλιώτη,
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ 26/2/2010

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜπάσκετ τοπικό: αποτελέσματα 24/2
Επόμενο άρθροΚλειστή λόγω εργασιών η Λ. Ενώσεως