Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κ. Μουσουρούλης: άγνοιας υπουργείων για τη ναυτική εκπαίδευση

Κ. Μουσουρούλης: άγνοιας υπουργείων για τη ναυτική εκπαίδευση

9

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Άγνοια και έλλειψη σχεδιασμού για τη ναυτική εκπαίδευση αποτυπώνουν οι απαντήσεις που δόθηκαν από τα συναρμόδια Υπουργεία, στην Ερώτηση υπ. αριθμ. 5088/26.1.10 του Βουλευτή N. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Μουσουρούλη, σχετικά με τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, στο ΕΠΑΛ Χίου και Οινουσσών και με την πορεία της ναυτικής εκπαίδευσης γενικότερα.


Ειδικότερα, από τις απαντήσεις των Υπουργείων Παιδείας και ΥΠΟΙΑΝ προκύπτει ότι οι συναρμόδιοι Υπουργοί, πέντε μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους ή αγνοούν ή διαμάχονται για τις σχετικές αρμοδιότητες ή δεν έχουν το επίπεδο συνεργασίας που απαιτεί το σοβαρό θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης.


Πιο συγκεκριμένα, κατά το Υπουργείο Παιδείας, η ναυτική εκπαίδευση «είναι και πρέπει να παραμείνει αποκλειστική του αρμοδιότητα», την ίδια στιγμή που το ΥΠ.ΟΙ.ΑΝ σχεδιάζει και έχει «ως βασικό  μέλημα την ποιοτική της αναβάθμιση». Από αυτό και μόνο το σημείο των απαντήσεων είναι καταφανές ότι δεν υφίσταται κανένας σχεδιασμός για τη ναυτική εκπαίδευση, η οποία είναι κοινώς αποδεκτό ότι αποτελεί έναν από τους βραχίονες για την ανάπτυξη της ναυτιλίας μας, που συνεισφέρει στην Εθνική Οικονομία το 20%, περίπου, του ΑΕΠ. Επιπλέον, λίγους μήνες νωρίτερα, σε προηγούμενη Ερώτηση του Κ. Μουσουρούλη (Αρ. πρωτ. 59/20.11.2010), σε ερώτημα Ποιο Υπουργείο θα είναι αρμόδιο για τη Ναυτική Εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας απάντησε, ότι «το εν λόγω θέμα δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων».


Περαιτέρω, από τις απαντήσεις είναι εμφανές ότι παρατίθεται ένα γενικό πλαίσιο αρχών και κριτηρίων και αποφεύγεται κάθε αναφορά στις εξαγγελίες της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κας Λ. Κατσέλη, όπως η εκπόνηση μελέτης για το σύνολο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η αναδιάρθρωση των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) κλπ. Μάλιστα, για τις Α.Ε.Ν, παρότι υπάρχει συγκεκριμένο ερώτημα στην Ερώτηση του Βουλευτή,  το ΥΠΟΙΑΝ αποφεύγει να δώσει σαφές στίγμα για το αν ισχύουν οι δηλώσεις της Υπουργού περι «συγκέντρωσής τους, διότι έχουμε πάρα πολλές σπαρμένες στον ελληνικό χώρο», δηλώσεις, οι οποίες είχαν προκαλέσει ανησυχία, τόσο στη ναυτική και ναυτιλιακή κοινότητα, όσο και στην τοπική κοινωνία της Χίου και των Οινουσσών.


Επίσης, σχετικά με το πρόγραμμα επίσκεψης των μαθητών σε πλοία, για το οποίο ζητά να πληροφορηθεί ο Βουλευτής Ν. Χίου, αποδεικνύεται από τις απαντήσεις ότι, αν δεν αποτελούσε ένα ‘’πυροτέχνημα’’, είναι απλώς μία σκέψη που εξαγγέλθηκε, χωρίς καμία επεξεργασία και συνεννόηση με τους φορείς της επιβατικής και εμπορικής ναυτιλίας.


Σε ό,τι αφορά στα ΕΠΑΛ, είναι αξιοσημείωτο ότι, για μία τυποποιημένη διαδικασία, όπως είναι η προκήρυξη των κενών θέσεων, που δεν εμπεριέχει κάποια πολιτική απόφαση, η οποία να απαιτεί μελέτη, αυτή έγινε στις 4 Δεκεμβρίου 2009, στο τέλος, δηλαδή του πρώτου τριμήνου της σχολικής χρονιάς και δυο μήνες αφότου είχε αναλάβει Κυβέρνηση, ενώ για τον βρεφονηπιοκόμο δεν υπάρχει σαφής απάντηση.


Όσο για τις κενές θέσεις εκπαιδευτικών στην Α/βαθμια και Β/βάθμια εκπαίδευση Χίου, επίσης δεν δίνεται καμία σαφής απάντηση, ενώ από το κείμενο τεκμαίρεται κενό για τρεις (3) θέσης δασκάλων που θα καλυφθούν με ωρομίσθιους, παρόλο που ήδη, η σχολική χρονιά βρίσκεται στο μέσον της.


Η μόνη απάντηση που προκύπτει, σχετικά με το θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης είναι ότι το «ενδεχόμενο ενεργοποίησης των ΝΕΚΕ επανεξετάζεται», με το πρόσχημα της ποιοτικής βελτίωσης της ναυτικής εκπαίδευσης και της μη έκδοσης των κανονιστικών διαταγμάτων σε εφαρμογή του νόμου 3450/06, που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε, ενώ παράλληλα, αναγνωρίζεται το γεγονός ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση ήταν αυτή, που ενέταξε στα ΕΠΑΛ τον ναυτικό κύκλο.
     
Σε κάθε περίπτωση, ο Βουλευτής Ν. Χίου, Κωστής Μουσουρούλης παρακολουθεί συνεχώς το θέμα και προτίθεται να επανέλθει σε αυτό, εξαντλώντας όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα που ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔεντροφύτευση στην Αγ. Παρασκευή Καρυών, 28/2
Επόμενο άρθροΕκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: αφιέρωμα στην Ομάδα Καλλιτέχνες σε Δράση