Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κ. Μουσουρούλης: σχετικά με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο «Ίδρυση Πράσινου Ταμείου».

Κ. Μουσουρούλης: σχετικά με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο «Ίδρυση Πράσινου Ταμείου».

22

 Πέμπτη, 25.2.2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΞεκάθαρη αποτύπωση της περιβαλλοντικής στρατηγικής, ζήτησε από την Κυβέρνηση, ο Βουλευτής N. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας, χθες, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, κατά την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Τ. Μπιρμπίλη, σχετικά με το  υπό κατάθεση νομοσχέδιο «Ίδρυση Πράσινου Ταμείου».


Όπως σημείωσε ο Κ. Μουσουρούλης, η Κυβέρνηση, προβλέπει την ίδρυση ενός χρηματοδοτικού εργαλείου, με στόχο τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων για την υποστήριξη εφαρμογής της περιβαλλοντικής στρατηγικής, χωρίς, όμως, να μας λέει ποια είναι αυτή η στρατηγική:


« Πρέπει να αποτυπωθεί σε ένα κείμενο, να παρουσιαστεί και να συζητηθεί, ποια είναι η περιβαλλοντική στρατηγική, είναι εθνική, είναι ευρύτερη κοινοτική; Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει ένα τεράστιο πλέγμα Οδηγιών και Κανονισμών που έχουν να κάνουν με την περιβαλλοντική διάσταση της ανάπτυξης, όχι μόνο σε όρους αειφορίας, αλλά και σε όρους επίτευξης εθνικών ή υπερεθνικών στόχων. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να μας εξηγήσετε ώστε να καταλάβουμε αν αυτό το Πράσινο Ταμείο είναι κάτι πολύ ευρύτερο από τη χωροταξία και τα δάση δηλαδή αν θα είναι μια ομπρέλα που θα καλύπτει και θα χρηματοδοτεί ακόμα και έργα ενεργειακής αποδοτικότητας ή  πχ υγρών και στερεών αποβλήτων,  ως χρηματοδοτικός βραχίονας μιας συγκεκριμένης και ξεκάθαρης περιβαλλοντικής στρατηγικής, η οποία, προς το παρόν παραμένει άγνωστη »;


Και συνέχισε, λέγοντας:


«Θα πρέπει επίσης να μας εξηγήσετε, αν πρόκειται για μια μονομερή δράση του κράτους ή είναι μία παρέμβαση, η οποία απαιτεί συνέργειες με ένα μεγάλο αριθμό φορέων, είτε του ιδιωτικού τομέα – χρηματοπιστωτικό σύστημα – είτε του ευρύτερου δημόσιου τομέα; Και κάτι ακόμη : ποιος θα υποστηρίζει αυτό το Πράσινο Ταμείο επιστημονικά και τεχνικά; Γνωρίζετε ότι το Υπουργείο διαθέτει φορείς αναγνωρισμένου κύρους, όπως το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας που είναι σε θέση να δώσουν αυτή την τεχνική υποστήριξη»;


Τελειώνοντας την παρέμβασή του ο Κ. Μουσουρούλης αναφερόμενος στους απαιτούμενους πόρους και στις μελέτες που θα έπρεπε να έχουν γίνει, ρωτά την Υπουργό:


« Έγινε μία λειτουργική επισκόπηση των δυο υφιστάμενων φορέων, του ΕΤΕΡΠΣ και του Ταμείου Δασών που ενοποιούνται; Είδατε τι και γιατί δεν πάει καλά; Και δεύτερον, αναθέσατε σε κάποιον, εγνωσμένου κύρους, οίκο, να σας κάνει μία μελέτη για το πώς θα λειτουργήσει αυτό το ταμείο; Αυτές οι μελέτες είναι προϋπόθεση πριν νομοθετήσουμε. Συνήθως στη χώρα μας – κι εδώ αποτυγχάνουν όλα τα εργαλεία – νομοθετούμε και στη συνέχεια ψάχνουμε να δούμε πώς αυτά θα λειτουργήσουν ».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔεντροφύτευση στην Αγ. Παρασκευή Καρυών, 28/2
Επόμενο άρθροΕκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: αφιέρωμα στην Ομάδα Καλλιτέχνες σε Δράση