Αρχική Ομογένεια Τον Ελληνισμό της Αλεξάνδρειας επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για τον...

Τον Ελληνισμό της Αλεξάνδρειας επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό της Βουλής Ελ. Τσουρή

8

Αίγυπτος – Τον Ελληνισμό της Αλεξάνδρειας επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό της Βουλής κα Ελπίδα Τσουρή


26 Μαρτίου 2010Με τον Ελληνισμό της Αλεξάνδρειας γιόρτασε τις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου η Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό της Βουλής κα Ελπίδα Τσουρή, η οποία βρέθηκε προσκεκλημένη στην Αίγυπτο από την Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας, σε κλιμάκιο βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου όπου συμμετείχε και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας.
Η κα Τσουρή έγινε θερμά δεκτή από την Κοινοτική Επιτροπή, στο Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι, όπου την υποδέχτηκε ο Προεδρεύων κ. Δημήτρης Βαφειάδης και συζήτησαν από κοινού θέματα της παροικίας, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην εκπαίδευση των ομογενών.Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο μείωσης της παρουσίας των εκπαιδευτικών στα ελληνικά εκπαιδευτήρια στην Χώρα του Νείλου, τονίζοντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση, η όποια συρρίκνωση θα λειτουργήσει εναντίον της μακρόχρονης πορείας και προσπάθειας της ελληνικής παροικίας να κρατήσει «Θερμοπύλες». «Για μας, τα σχολεία μας, αποτελούν πνεύμονες πολιτισμού, ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς», τόνισε ο κ. Βαφειάδης, «και παρακαλούμε θερμά την Πολιτεία, παρά την κρίση που όλοι καταλαβαίνουμε και συνειδητοποιούμε ότι υφίσταται, να μην μας κόψει αυτό το οξυγόνο γνώσης και μάθησης για τους αιγυπτιώτες μαθητές μας».
Από την πλευρά της, η κα Τσουρή υποσχέθηκε να μεταφέρει το αίτημα προς την αρμόδια Υπουργό, αποδεχόμενη την τεράστια σημασία και τον ιστορικό ιδιαίτερο ρόλο των σχολείων της Αλεξάνδρειας αλλά και του Καΐρου για την ελληνική ομογένεια.
Τα θέματα της Κοινότητας εν συνόλω συζήτησε η Πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής και με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας κ. Γιάννη Σιόκα.

 

Η κα Τσουρή συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) κ. Στέφανο Ταμβάκη, δηλώνοντας ότι είναι σημαντικό ότι τον επισκέπτεται στον χώρο καταγωγής του, και επισημαίνοντας ότι τόσο η ίδια όσο και η Βουλή βρίσκονται στο πλευρό του ΣΑΕ, πιστεύοντας στα οράματά του και αγωνιζόμενοι από κοινού για την όλο και πιο αποτελεσματική επίτευξη των στόχων του, που είναι κοινοί με την ελληνική πολιτεία και αποτελούν την διατήρηση της ελληνικής λαλιάς και παράδοσης και στην τελευταία γωνιά της οικουμένης, όπου υπάρχει ελληνισμός.
Από την πλευρά του, ο κ. Ταμβάκης μετέφερε την αγωνία και την συμπαράσταση όλου του Προεδρείου του ΣΑΕ για τις δύσκολες στιγμές με την οικονομική κρίση που περνά η χώρα μας, δηλώνοντας την απόλυτη συμπαράστασή τους και την ενεργοποίηση εκ μέρους των ομογενών για την ενίσχυση του Ταμείου Στήριξης για την Ελλάδα, της οποίας προσπάθειας έχει τεθεί επικεφαλής ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.
Τέλος, η κα Τσουρή επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, όπου έγινε θερμά δεκτή από τον Πατριαρχικό Επίτροπο Επίσκοπο Μαρεώτιδος κ. Γαβριήλ, καθώς και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Γ. Διακοφωτάκη ενώ επίσης συνάντησε Προέδρους και Εκπροσώπους παροικιακών σωματείων στν χώρο του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας όπου την υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του ιστορικού σωματείου κ. Εδμόνδος Κασιμάτης.
Φωτο: από αριστερά προς δεξιά-Στέφανος Ταμβάκης, Ελπίδα Τσουρή, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Δημήτρης Βαφειάδης, Επίσκοπος Νειλουπόλεως, Αρχιγραμματεύων της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, κ. Γεννάδιος.

 

του ανταποκριτή Ν. Κάτσικα

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ana-mpa.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜια ώρα μπροστά από τις 28/3
Επόμενο άρθροΠυρκαγιά σε μεζονέτα στην Ευαγγελίστρια