Αρχική Νέα Τοπικά Αντιδρούν οι νησιώτες για τυχόν αύξηση ΦΠΑ

Αντιδρούν οι νησιώτες για τυχόν αύξηση ΦΠΑ

8

Στο στόχαστρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μπήκαν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές του ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει ότι τα έσοδα του ΦΠΑ στην Ελλάδα υστερούν κατά 32% σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο και κρίνεται αναγκαίο να αυξηθούν.

Για να επιτευχθεί όμως αυτός ο στόχος, θεωρείται απαραίτητο να διευρυνθεί η φορολογική βάση και μία από τις «προτάσεις» για να γίνει αυτό είναι και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Πάντως, όπως ήδη τονίζεται από εκπροσώπους παραγωγικών φορέων του αρχιπελάγους, «η προτεινόμενη από το ΔΝΤ κατάργηση των μειωμένων συντελεστών θα έχει άμεσες, καταστρεπτικές επιπτώσεις στις τοπικές νησιωτικές οικονομίες».

Αποτέλεσμα της κατάργησης θα είναι οι τιμές στα εισαγόμενα στα νησιά προϊόντα να εκτοξευθούν. Για παράδειγμα, τα προϊόντα που είναι ενταγμένα στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ θα πωλούνται κατά 7% ακριβότερα, αφού από το 16% ο ΦΠΑ θα ανεβεί στο 23%. Ανάλογα θα αυξηθούν και οι άλλοι μειωμένοι σήμερα συντελεστές του ΦΠΑ.

Το θέμα κατήγγειλε η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο, τονίζοντας πως «κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με όλα τα άλλα μέτρα που μέχρι σήμερα έχουν πάρει ή σχεδιάζουν να πάρουν, είναι κυριολεκτικά η ταφόπετρα για όλους εμάς που κατοικούμε στα νησιά».

Ηδη παρέμβαση για το θέμα έκανε ο βουλευτής της Ν.Δ. Σπύρος Γαληνός, ο οποίος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, ενώ ο νέος αιρετός περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Νάσος Γιακαλής τονίζει: «Δεν δεχόμαστε επ’ ουδενί αυτή την εξομοίωση με την ηπειρωτική Ελλάδα».

Του Στρατή Μπαλάσκα
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 21/12/2010

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕλπίδα Τσουρή σε ημερίδα ανάπτυξης για τα νησιά- Ιδρυση Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής
Επόμενο άρθροΓιορτή στο περίπτερο των Ατόμων με Αναπηρία