Αρχική Απόψεις Aρθρα Γιώργης Αμπαζής: Οι Ενεργειακές πηγές του Αιγαίου παραδίδονται (συνεκμετάλλευση – συνδιαχείρηση) στο...

Γιώργης Αμπαζής: Οι Ενεργειακές πηγές του Αιγαίου παραδίδονται (συνεκμετάλλευση – συνδιαχείρηση) στο Τουρκικό και Ελληνικό κεφάλαιο

34

Οι Ενεργειακές πηγές του Αιγαίου παραδίδονται (συνεκμετάλλευση – συνδιαχείρηση) στο Τουρκικό και Ελληνικό κεφάλαιο

 

Σε ρόλο χωροφύλακα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ

“Η Χίος στο επίκεντρο της δίνης των οικονομικών συμφερόντων”

 

Η παρουσία του πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Ερζερούμ της Τουρκίας, σε μια εσωτερικού χαρακτήρα σύσκεψη Τούρκων πρεσβευτών υπό τον Ερντογάν δείχνει με τον πιο καθαρό τρόπο το διακαή πόθο των αστικών τάξεων των δυο χωρών: “Να εξασφαλίσουν στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στα μονοπώλια των δυο χωρών αλλά και των ΗΠΑ και ΕΕ, πλούσια κερδοφορία, σε βάρος των δυο λαών”.

 Αυτό σηματοδοτεί ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδας, όπως είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα εξαιρετικά πλούσια κοιτάσματα χρυσού, ουρανίου παραδίδονται στο κεφάλαιο.

 Η εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας, τα εθνικά κυριαρχικά σύνορά της, παραδίδονται βορά στα αδηφάγα οικονομικά συμφέροντα.

 

Όλα αυτά δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν κάνει στρατηγική επιλογή να μην ασκούν – επί χρόνια – δικαιώματα, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, όπως τα 12 μίλια και ο ορισμός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Αιγαίο. Όλα αυτά οδηγούν στην επαναχάραξη συνόρων και τη συρρίκνωση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αέρα θάλασσα και βυθό, που θα’χει σοβαρές επιπτώσεις στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας των νησιών Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Λέρος, Κάλυμνος, Κως, Ρόδος και Κάρπαθος και βέβαια των μικρότερων νησιών που αποτελούν μέρη των εθνικών συνόρων.

 Η 7η Γενάρη 2011 θα αποτελέσει τον καταλύτη των ραγδαίων εξελίξεων, αφού σύμφωνα με τον Τουρκικό τύπο οι δυο πρωθυπουργοί θα ανακοινώσουν το “σχέδιο ειρήνης” μεταξύ των δυο χωρών “με κυρίαρχα θέματα αυτά του Αιγαίου και της υφαλοκρηπίδας”.

 Βέβαια δεν είναι μυστικό ότι η αστική τάξη της Ελλάδας έχει επιλέξει για το Αιγαίο τη διέξοδο της συνεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και της συνδιαχείρισης σε επίπεδο ελέγχου και άμυνας. Την “πάσα” την πήρε η αστική τάξη της Τουρκίας και δια στόματος του υπουργού Ε. Μπαγίς στην κυπριακή εφημερίδα “Σημερινή” δηλώνει: “Η άποψή μου είναι ότι μπορεί να ψάξουμε μαζί στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και να εξορύξουμε το πετρέλαιο που πιθανόν να υπάρχει. Έτσι θα προκύψει πλούτος και αφθονία και για τις δυο χώρες. Συνεκμετάλλευση 50-50 του Αιγαίου…. Ας βρούμε πετρέλαιο, ας βγάλουμε λεφτά, ας τα μοιραστούμε κι έτσι οι πλατφόρμες του πετρελαίου να αποτελέσουν πλατφόρμα για λύση, πρέπει να μετατρέπουμε τις κρίσεις σε ευκαιρίες…”

 Αυτή την άποψη έχει ήδη διατυπώσει το πολιτικό προσωπικό της ντόπιας αστικής τάξης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος στις 21/7/2010 στο ρ/σ “Real Fm” ότι “η υφαλοκρηπίδα μας φθάνει μόνο μέχρι τα 200μ βάθος βυθού” αφήνοντας έτσι για διευθετίσεις τύπου 50-50 το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου, το οποίο βάση του Διεθνούς Δικαίου ανήκει στην Ελλάδα.

 Όλα αυτά υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ, που δια στόματος του ειδικού απεσταλμένου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, για την ενέργεια στην Ευρασία -συνέντευξη στην καθημερινή 1/8/2010 – Ρίτσαρντ Μόρνινγσταρ, προτρέπει τις δυο χώρες να συνάψουν εμπορική συμφωνία για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που βρίσκονται στο Αιγαίο, ακόμα και αν προηγουμένως δεν έχουν λύσει τις μεταξύ τους “συνοριακές” διαφορές στο Αιγαίο που ο ίδιος το χαρακτηρίζει ως “αμφισβητούμενη περιοχή”.

Η ελληνική κυβέρνηση βάζει βόμβα σε βάρος του ελληνικού λαού ανατρέπει το στάτους που είχε διαμορφωθεί στο Αιγαίο μετά τους Βαλκανικούς πολέμους (1912-13) και τη συνθήκη της Λωζάνης (1923).

 Τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών του Αιγαίου μπαίνουν σε αμφισβήτηση είτε με τη λύση της συνεκμετάλλευσης, είτε με τη λύση της χάραξης τη υφαλοκρηπίδας με τρόπο, που θα οδηγούσε σε περικύκλωση των νησιών μας, από την Τουρκική υφαλοκρηπίδα.

 Τα σχέδια των ιμπεριαλιστών είναι να ξεφυτρώσουν ως “αμανίτες” τουρκικές πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου ή φυσικού αερίου και μετά, με την επίκληη από την Τουρκία της προστασίας και ασφάλειας των “ζωτικών” της συμφερόντων (βλ, πλατφόρμες), να αλλάξει τα δεδομένα στον έλεγχο του εναερίου χώρου, της αρμοδιότητας έρευνα και διάσωσης, αλλά και συνολικά της άμυνας των νησιών.

 Όλα αυτά, εν μέσω κρίσης, που οι εργαζόμενοι δέχονται μια χωρίς προηγούμενο επίθεση στα δικαιώματά τους. Επιδιώκεται νέα ισχυροποίηση των θέσεων των μονοπωλίων σ’όλα τα επίπεδα.

 Οι λαοί μια διέξοδο έχουν: Να απεμπλακούν απ’ το ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, να απαλλαγούν από την εξουσία των μονοπωλίων.

 

Γιώργης Αμπαζής

Γραμματέας της ΝΕ Χίου του ΚΚΕ

Χίος 6/1/2011