Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κατάθεση τροπολογιών του επενδυτικού νόμου από τον Κωστή Μουσουρούλη

Κατάθεση τροπολογιών του επενδυτικού νόμου από τον Κωστή Μουσουρούλη

12

Πέμπτη, 13.01.2011

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Κατάθεση τροπολογιών του επενδυτικού νόμου από τον Κωστή Μουσουρούλη

 Δύο τροπολογίες στο σχέδιο νόμου «Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή», κατέθεσε χθες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο Βουλευτής Ν. Χίου και Υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής Κωστής Μουσουρούλης.

 Με την πρώτη τροπολογία προβλέπεται η ενίσχυση επενδύσεων που αφορούν σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού (οικοτουρισμός, αγροτουρισμός, φυσιολατρικός, πολιτιστικός, περιπατητικός, αθλητικός, εκπαιδευτικός και άλλες ανάλογες μορφές).

 Ο Κωστής Μουσουρούλης επισημαίνοντας την ανάγκη διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος της χώρας με την αξιοποίηση και διατήρηση της πλούσιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της, καθώς και το γεγονός της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, πρότεινε να προβλέπεται η ενίσχυση ανάλογων επενδυτικών σχεδίων.

 Με τη δεύτερη τροπολογία προβλέπεται για τις νησιωτικές παραμεθόριες και τις παραμεθόριες περιοχές, η δυνατότητα του επενδυτή, μέσω του σχεδίου που υποβάλλει, να επιλέγει εκείνος το είδος της ενίσχυσης που θα λάβει, δηλαδή άμεση ενίσχυση ή φορολογικές απαλλαγές, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία υπάγεται η επένδυσή του (το σχέδιο νόμου προβλέπει τρεις κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων : γενικής επιχειρηματικότητας, τεχνολογικής ανάπτυξης και περιφερειακής συνοχής).

 Ο Κωστής Μουσουρούλης ζήτησε τη διαφοροποίηση αυτή για τις νησιωτικές παραμεθόριες και τις παραμεθόριες περιοχές, λόγω τόσο της αναπτυξιακής υστέρησης που εμφανίζουν όσο και του υψηλότερου κόστους των επενδύσεων.

 Ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης κατά την τοποθέτησή του, δεσμεύτηκε να μελετήσει τις προτάσεις του Βουλευτή και να τοποθετηθεί, υιοθετώντας την κατεύθυνση προς την οποία κινούνται.

 

Ομιλία Κωστή Μουσουρούλη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου

(συνεδρίαση 12.1.2010) στο Σχέδιο Νομου:

 

«Ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την περιφερειακή συνοχή».

 « Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

 Ξεκινώ με την τροπολογία για τα καύσιμα. Εάν είχε εφαρμοστεί το θεσμικό πλαίσιο που ψηφίσαμε τον Ιούλιο του 2009, όχι μόνο σε επίπεδο υπουργικών αποφάσεων, αλλά στην πράξη, δηλαδή αν είχε εφαρμοστεί το σύστημα εισροών – εκροών, η τροπολογία που καταθέσατε για την καταδολίευση των αντλιών θα ήταν περιττή.  Θυμίζω επίσης, την έκρηξη των τιμών των καυσίμων. Οι διεθνείς τιμές της αμόλυβδης βενζίνης ανέβηκαν την περασμένη εβδομάδα από 841 δολάρια το μετρικό τόνο στα 874 δολάρια, με αποτέλεσμα οι τιμές στα βενζινάδικα να ξεπεράσουν τα 1,6 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι  η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα στο πεδίο του ανταγωνισμού και να εντατικοποιήσει τους ελέγχους. Εμείς συμφωνούμε με την τροπολογία, ωστόσο δεν θεραπεύει το πρόβλημα.

 

Μια παρατήρηση τώρα για τα φωτοβολταϊκά. Σωστά είπατε ότι υπήρξε έκρηξη αιτήσεων, αλλά αυτό έγινε διότι η Κυβέρνηση δεν αποφάσισε να «παγώσει» τον επενδυτικό νόμο αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της, αλλά άφησε να διαρρεύσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2010, με αποτέλεσμα να διπλασιαστούν οι αιτήσεις αυτές. Η υπηρεσία σας, κύριε Υπουργέ, έχει τα νούμερα. Τι ακριβώς κάνετε τώρα; Κάνετε διάκριση μεταξύ των τεχνολογιών ΑΠΕ, εξαιρώντας τα φωτοβολταϊκά, και αυτό δεν είναι σωστό κύριε Υπουργέ. Από τη στιγμή που υπάρχει Νόμος για την αμοιβή της παραγόμενης ενέργειας, πρέπει όλες οι ΑΠΕ, ανεξαρτήτως τεχνολογίας, ή να επιδοτούνται από το αναπτυξιακό νόμο ή να απολαμβάνουν μόνο την εγγυημένη τιμή. Ένα από τα δύο. Ή ενίσχυση ή αποκλεισμό για όλες τις τεχνολογίες. Η διάκριση είναι άσκοπη.

 

Προχωρώ γρήγορα στο σχολιασμό του επενδυτικού νόμου.

 

Υπάρχουν κύριε Υπουργέ πολύ μεγάλες καθυστερήσεις εγκρίσεων, ελέγχων και εκταμιεύσεων. Οι περισσότερες περιφέρειες αναμένουν χρήματα από τον Ιούλιο. Πληροφορήθηκα ότι στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μια τελευταία εκταμίευση έγινε το Δεκέμβριο και ακόμη τα χρήματα δεν έχουν εκταμιευθεί προς τους επενδυτές. Τι θέλω να πω με αυτό; Αν υπολογίσετε την αναμονή για την υπαγωγή και την αναμονή που υπάρχει για την εκταμίευση, μπορεί να φτάνει και τα 3 έτη. Στον αδρανή αυτό χρόνο, πρώτον, εξανεμίζεται η ιδία συμμετοχή του επενδυτή και, δεύτερον, η ονομαστική αξία της επιχορήγησης μεσοσταθμικά πέφτει. Μπορεί δηλαδή να χάσει το 25% έως και το 30% της αξίας της.

 

Ως προς τα κίνητρα, θα ήθελα να πω ότι κακώς δεν τα διακρίνετε ανάλογα με το μέγεθος των επενδύσεων. Ή πολύ μικρές επιχορηγήσεις ή μεγάλες φοροαπαλλαγές. Οι μεγάλες επιχειρήσεις που βρίσκονται κυρίως στο κέντρο, μπορούν να «σηκώσουν» φοροαπαλλαγές. Όχι όμως και οι μικρές που, ως επί το πλείστον, βρίσκονται στην περιφέρεια. Αυτό που κάνετε δεν είναι περιφερειακή πολιτική. Γι’ αυτό, λοιπόν, κατέθεσα τροπολογία ειδικά για τις νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές, προκειμένου να υπάρχει ελεύθερη επιλογή του είδους των ενισχύσεων από τον ίδιο τον επενδυτή.

 

Το κίνητρο της ενίσχυσης, κατά τη γνώμη μου, πρέπει, κύριε Υπουργέ, να ενισχυθεί και με άμεσες προκαταβολές. Ενδεχομένως, αν κάτι φοβάστε, σας προτείνω να προσκομίζει ο επενδυτής εγγυητική επιστολή ακόμη και με προσαύξηση εάν θέλετε. Μπορεί επίσης να υπάρχει και μια πρόβλεψη του χρόνου καταβολής της επιχορήγησης.

 

Θα ήθελα επίσης να πω ότι η κατηγοριοποίηση των επενδύσεων σε γενικής επιχειρηματικότητας, τεχνολογικής ανάπτυξης και περιφερειακής συνοχής είναι επίπλαστη. Κατά τη γνώμη πρέπει να ορίσετε μεθοδολογία διαχωρισμού. Οι κατηγορίες επικαλύπτονται και αυτό ενέχει τον κίνδυνο αλλοίωσης του χαρακτήρα τους.

 

Σας θυμίζω επίσης ότι εμείς είχαμε εμπλουτίσει τα κριτήρια υπολογίζοντας την επιχορήγηση με βάση ένα αλγόριθμο ο οποίος προέκυπτε ως εξής: φτωχότερος νομός έναντι του πλουσιότερου στην ίδια περιφέρεια, συνδυασμός υψηλής ανεργίας με ΑΕΠ, νησιά, παραμεθόριες περιοχές κλπ. Αυτό τώρα δεν υπάρχει.

 

Η τελευταία παρατήρηση, κύριε Υπουργέ, αφορά στα πάγια. Τα περιορίζετε στο 40% του κόστους επένδυσης. Αυτός ο περιορισμός, είναι κατά τη γνώμη μου άστοχος. Πρέπει να υπάρξει περιορισμός ανάλογα με τη φύση της επένδυσης. Παράδειγμα, ένα ξενοδοχείο ή μια επένδυση logistics όπου, προφανώς, το κόστος των παγίων είναι πολύ μεγαλύτερο από το 40%. Είναι ποτέ δυνατόν το 60% τους κόστους ενός ξενοδοχείου να είναι τα έπιπλα; ή σε μια επένδυση logistics να είναι ο μηχανολογικός εξοπλισμός; Ειδικά για τα νησιά θα πρέπει αυτό το θέμα να το δείτε. Θα μπορούσατε να ανεβάσετε το ποσοστό στο 50% ή 60%, δεδομένου ότι το κόστος των υλικών στη νησιωτική Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι στην ηπειρωτική. Κλείνω με το θέμα της απόρριψης μιας επένδυσης λόγω των τυπικών δικαιολογητικών. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να αποκλείονται επενδύσεις εάν λείπει μια χρονική στιγμή ένα τυπικό έγγραφο.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε».

 

     

 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΛΑΣ: για την εκλογή μελών επιτροπών
Επόμενο άρθροΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ: «Μοναδική μου Ηλιαχτίδα»