Αρχική Νέα Τοπικά Σε αδιέξοδο το Νοσοκομείο με τις εφημερίες γιατρών

Σε αδιέξοδο το Νοσοκομείο με τις εφημερίες γιατρών

14

Εφημεριακό αδιέξοδο δημιουργούνται στο Νοσοκομείο εκτιμά το Επιστημονικό Συμβούλιο του Σκυλιτσείου μετά τις αλλαγές που αφορούν τόσο το εφημεριακό επίδομα αλλά και τη μεταφορά του Νοσοκομείου μας από την Γ’ στη Β’ εφημεριακή ζώνη.
Μάλιστα το Επιστημονικό Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του (αναδημοσίευση από το kounoupi.gr) τονίζει ότι χρειάζεται ενημέρωση της κοινής γνώμης, ενώ εκτιμά ότι είναι θέμα χρόνου να προκύψει μια νέα δικαστική οδύσσεια…
Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Το Επιστημονικό Συμβούλιο συζήτησε διεξοδικά τα νέα δεδομένα εφημέρευσης του Νοσοκομείου όπως προκύπτουν: α) μετά τον ορισμό εφημεριακού επιδόματος ανά γιατρό ανά μήνα από Σεπτέμβριο 2010, β) με βάση την υπ’ αριθμό 2/75264/0022/30-11-2010 κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που μειώνει τη δαπάνη των πρόσθετων αναγκαίων εφημεριών για ασφαλή εφημέρευση στο 9% της συνολικής μηνιαίας αποζημίωσης των τακτικών εφημεριών και γ) την αιφνιδιαστική τροπολογία του άρθρου 34 του νόμου 3896/2010 που μεταφέρει το Νοσοκομείο μας από την Γ’ στη Β’ εφημεριακή ζώνη.

 Με βάση λοιπόν το πλαφόν εφημεριών εκ των οποίων 1 είναι Σάββατο και 1 Κυριακή και 2 ετοιμότητας καθημερινές, ο δε διευθυντής για την εκτέλεση 4 ενεργών εφημεριών, εκ των οποίων 1 είναι Σάββατο και 1 Κυριακή και 3 ετοιμότητας καθημερινές. Για δε τους ειδικευόμενους ιατρούς θέτει ανώτατο όριο τις 7 ενεργείς εφημερίες, εκ των οποίων 1 είναι Σάββατο και 1 είναι Κυριακή, όταν μέχρι τώρα εκτελούσαν 10-11 ενεργείς εφημερίες ανά μήνα.

 Οι παραπάνω συνθήκες δημιουργούν εφημεριακό αδιέξοδο στο Νοσοκομείο μας, αφού το κράτος φαίνεται να τιμωρεί με κατάρρευση όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου που είναι υποστελεχωμένα και ταυτόχρονα να καταργεί τα όποια κίνητρα δινόταν μέχρι τώρα για την στελέχωση των νοσοκομείων της παραμεθορίου. Πρώτο κρούσμα αδυναμίας ασφαλούς εφημέρευσης για το νοσοκομείο μας προκύπτει στην Παθολογική κλινική, όπου με τα νεότερα δεδομένα και για τον μήνα Ιανουάριο καλύπτονται με ενεργό εφημερία 14 ημέρες και με εφημερία ετοιμότητας επιπλέον 7.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο Νοσοκομείο δεν θα εφημερεύει ειδικευόμενος παθολόγος για το ένα τρίτο του μήνα. Αντίστοιχα προβλήματα αναμένεται να προκύψουν και στα άλλα Τμήματα του Νοσοκομείου. Με τα παραπάνω δεδομένα στη Χειρουργική κλινική π.χ δεν θα υπάρχει εφημερεύων σε καθημερινή βάση, πολύ δε περισσότερο δεν θα διαθέτει εφημερεύοντα ετοιμότητας σε περίπτωση έκτακτου χειρουργείου, όπως και τα Εργαστήρια δεν θα διαθέτουν ειδικευμένο εφημερεύοντα σε καθημερινή βάση κοκ. Είναι προφανείς οι δυσλειτουργίες που θα προκύψουν στην όλη λειτουργία του Νοσοκομείου, τη στιγμή μάλιστα που το Νοσοκομείο βρίσκεται σε καθημερινή 24ψρη γενική εφημερία.

Με τα δεδομένα αυτά, ο κίνδυνο που προκύπτει για την υγεία των πολιτών είναι προ των πυλών. Είναι θέμα χρόνου, να προκύψει μία νέα δικαστική οδύσσεια με θύματα πρώτα από όλους εμάς τους ίδιους και την υπόληψή μας. Οι συγκυρίες είναι δύσκολες και απαιτούν εξίσου δύσκολες αποφάσεις. Οι προτάσεις του επιστημονικού συμβουλίου είναι οι εξής:

1)      Ένσταση προς την αρμόδια Υ.ΠΕ, για την ένταξη στη Β’ Ζώνη, που θα οδηγήσει σε απογύμνωση του Νοσοκομείου μας αυτή τη στιγμή εφημερεύει οριακά με τις συνθήκες της Γ. Ζώνης και σε καμία περίπτωση δεν διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό για να εφημερεύει με τον τρόπο που ορίζει η Β’ Ζώνη.

2)      Ενημέρωση της κοινωνίας για τα αδιέξοδα που έχουν προκύψει, για να μην γίνονται οι γιατροί ο δέκτης της κοινωνικής οργής. Η πολιτεία με τις αποφάσεις της θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και θα είναι υπεύθυνη για όσα από εδώ και εμπρός συμβούν.

3)      Ενημέρωση των Εισαγγελικών αρχών για τον κίνδυνο που προκύπτει για την υγεία των πολιτών, ώστε οι γιατροί να είναι νόμιμα κατοχυρωμένοι όταν προκύψει το πρόβλημα.

4)      Ενημέρωση του Ιατρικού Συλλόγου Χίου και των συναδέλφων ιδιωτών καθώς η εξασφάλιση της 24ωρης λειτουργίας του Νοσοκομείου, αφορά όλους, δημόσιους λειτουργούς και ιδιώτες.

Σε δύσκολους καιρούς έχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης. Το επιστημονικό συμβούλιο έχει πολλές φορές γνωμοδοτήσει για το πρόγραμμα των εφημεριών όλων των τμημάτων του Νοσοκομείου και για την κατά το δυνατόν ασφαλή εφημέρευση αυτού”.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΘέμα αποζημιώσεων πλημμυροπαθών από τον Αντινομάρχη στον υπουργό Οικονομικών
Επόμενο άρθρο3ήμερη απεργία για τους δικηγόρους εκτός Αθηνών