Αρχική Απόψεις Aρθρα Κώστας Μούνδρος: Πρωταρχικός στόχος η αποτύπωση τουριστικής επιδίωξης

Κώστας Μούνδρος: Πρωταρχικός στόχος η αποτύπωση τουριστικής επιδίωξης

29

Πρωταρχικός στόχος η αποτύπωση τουριστικής επιδίωξης 

 

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΥΝΔΡΟΥ

Προέδρου Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής

Ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομικής ζωής της Χίου, εκτός από την ναυτιλία , είναι αυτός του Τουρισμού με αποτέλεσμα  για πάνω από δυο δεκαετίες  μέσα στον  ορισμό  της ανάπτυξης για το νησί μας  να  περιλαμβάνεται  και η διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών για την αύξηση του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος. Παρά την κοινά αποδεκτή χαραγμένη ρότα, δεν έχει επιτευχτεί  πλήρως ο στόχος ,  καθώς ο δείκτης  ασφαλείας των αφίξεων επισκεπτών με πτήσεις charter  μειώνεται  χρόνο με το χρόνο, ιδιαίτερα όταν σε άλλες περιοχές της Ελλάδος κινείται έντονα ανοδικά.

Πάνω σε αυτή την διαπίστωση οφείλουμε να κινηθούμε και να προτείνουμε τρόπους που θα  αυξήσουν την τουριστική κίνηση αποφέροντας έτσι σημαντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία.

Θα ήταν πολύ εύκολο, να κατονομάσουμε ως αιτίες της τουριστικής πτώσης την  έλλειψη επαρκών υποδομών, ελκυστικών δρομολογίων ή αναποτελεσματικής διαδικασίας προβολής.  Πιστεύω, ότι όλα τα προαναφερόμενα  πιθανώς να συντείνουν στη διαμόρφωση του τελικού  αποτελέσματος, δεν περιγράφουν όμως πιστά την πραγματικότητα καθώς  παραβλέπουν τις δυο βασικές παραμέτρους που εκτιμώ ότι εμποδίζουν το νομό μας  να απογειωθεί τουριστικά.

Ειδικότερα :

 1) Η παραδοχή της ανάγκης στροφής στον τουρισμό δεν αποτέλεσε ποτέ μέχρι σήμερα ένα «επικυρωμένο» τοπικό κοινωνικό συμβόλαιο, ικανό να ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις του νομού  μας  στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου. Πρέπει να γίνει σαφές ότι  η έννοια «τουρισμός» δεν αγγίζει μόνο τους επαγγελματίες του είδους αλλά  ολόκληρη την τοπική  κοινωνία,        όπως όμως και τα  οφέλη που θα  προκύψουν από την αύξηση της τουριστικής κίνησης. 

2)  Παράλληλα έχει εντοπιστεί  απουσία επιχειρηματικής βάσης ενασχολούμενης με τον τουρισμό. Η Ένωση Ξενοδόχων μετά βίας συμπληρώνει αριθμητικά τον απαραίτητο από το νόμο αριθμών μελών για την ύπαρξη της, μολονότι υπάρχουν  ιδιωτικά κεφάλαια που θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν με αξιώσεις στο χώρο του τουρισμού . Ωστόσο οι γραφειοκρατικές διαδικασίες  αποθαρρύνουν σοβαρούς επιχειρηματίες, που  και κατά καιρούς εκδηλώνουν ενδιαφέρον, να δραστηριοποιηθούν στο χώρο. Ανάλογα κινείται και η κατάσταση στο χώρο των ενοικιαζομένων δωματίων, αν και τα τελευταία χρόνια καταγράφονται ιδιαίτερα αξιόλογες προσπάθειες στην περιφέρεια του νησιού, εκμεταλλευόμενες σειρά επιδοτούμενων προγραμμάτων. Όλο αυτό το πλαίσιο  έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζεται το νησί μας με αθροιστικά μικρότερο αριθμό κλινών, συγκριτικά με τα περισσότερα ελληνικά νησιά γεγονός που  κρατά  χαμηλά την απαίτηση διαμόρφωσης υποδομών και πολιτικών για τον τουρισμό από τους κυρίως  ενδιαφερομένους με ότι αυτό συνεπάγεται και λειτουργεί ανασταλτικά για την διαμόρφωση ελκυστικών τιμών προσέλκυσης τουριστών ..

Οι δυο αυτοί παράμετροι  ενώ  έχουν ως αποτέλεσμα   να μην έχουμε ακόμη  καταλήξει στο   τι είδος  τουρισμού επιθυμούμε  για το νησί και αυτό να έχει μεταβληθεί σε πεδίο διαρκούς  αντιπαράθεσης ανάμεσα στους  λάτρεις του οικοτουρισμού ή του μαζικού τουρισμού ενώ στις περισσότερες των  περιπτώσεων επιτρέπεται ο  και συνδυασμός τους. Πιστεύω με βάση τα παραπάνω , ότι στην συζήτηση περί προβολής του νομού ως τουριστικού προορισμού πρέπει να συμπεριληφθούν και οι προαναφερθέντες  προβληματισμοί , προκειμένου  να  επιτύχουμε  την τόνωσης της  επισκεψιμοτητας  αλλά και την μεγίστη δυνατότητα προβολής του τόπου μας. 

Για αυτό, με την ευκαιρία ανάληψης του τομέα ευθύνης της Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής αισθάνομαι την ανάγκη πριν από όλα  να εστιαστούμε  στην αποτύπωση της τουριστικής επιδίωξης  και  τη δημιουργία  τουριστικής συνείδησης στο σύνολο της κοινωνίας που θα καθορίσει εν μέρη και τις τουριστικές πολιτικές .

Σε καμία περίπτωση όλο αυτό το πλαίσιο δεν αναιρεί την  υποχρέωση μας για μεγίστη  προβολή του νησιού μας , ως «ελκυστικού τουριστικού προορισμού» ένα στοίχημα που  απαιτεί κοινωνική συμμετοχή, καθιστώντας σε όλους σαφές ότι στην έννοια του τουρισμού πολλές φορές είναι εξίσου σοβαρός ο ρόλος και του τουριστικού πράκτορα ή του ξενοδόχου με αυτόν του απλού πολίτη – πρεσβευτή των αξιών της ταυτότητας του τουρισμού που επιδιώκουμε.

Η συνεργασία όλων σ’ αυτό το στρατηγικό στόχο ανάπτυξης είναι το αρχικό ζητούμενο της Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής ,και για τον λόγο αυτό δεν θα περιοριστούμε  σε συζητήσεις εντός των τειχών   αλλά θα επιδιώξουμε ένα ανοικτό  διάλογο, με στόχο αυτός να φτάσει ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Χίου, και να πείσει ότι ο τουρισμός της τελικής επιλογής μας μπορεί,  συνδυάζοντας  τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα παραγωγής, να παράγει εισόδημα για τον τόπο, και να αποτελέσει κυρίαρχο  μοχλό  ανάπτυξης  της Χίου.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο«Description de l’Égypte»: Ενας μοναδικός θησαυρός στη Βιβλιοθήκη ΚΟΡΑΗ- κάλεσμα για χορηγίες
Επόμενο άρθροΟμιλία για τη μαγνητική τομογραφία στο ΟΜΗΡΕΙΟ