Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Μαθητικός διαγωνισμός για τον Αδαμάντιο Κοραή από τη Βιβλιοθήκη “Κοραής”

Μαθητικός διαγωνισμός για τον Αδαμάντιο Κοραή από τη Βιβλιοθήκη “Κοραής”

6

Πρόσκληση προς όλα τα Λύκεια του νομού απευθύνει η Βιβλιοθήκη ΚΟΡΑΗ για συμμετοχή σε μαθητικό διαγωνισμό με θέμα τον Αδαμάντιο Κοραή που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Απριλίου στις 10 το πρωί στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης.
Συγκεκριμένα στην πρόσκληση τονίζονται τα εξής:

 

“Έχουμε την καλή τύχη στη Χίο μας να διαθέτουμε μία από τις αξιολογότερες βιβλιοθήκες που υπάρχουν στον Ελλαδικό χώρο. Ο θησαυρός αυτός φέρει το όνομα του μεγάλου Χιώτη διαφωτιστή Αδαμάντιου Κοραή, για προφανείς λόγους.

Η ευγνωμοσύνη και αναγνώριση των Ελλήνων και ιδιαίτερα των Χίων στο πρόσωπο του πνευματικού αυτού πατέρα, πρέπει να είναι αδιάλειπτη, έκδηλη και δηλωτική της εκτίμησής μας για την προσφορά του στον τόπο μας.

Πιστεύουμε ότι η σχετική με το έργο του Κοραή γνώση είναι χρήσιμη στη νέα γενιά και η επαφή με τις διαχρονικές αξίες που αντλούνται από αυτό, πολύτιμη. Για τούτο, το Εφορευτικό Συμβούλιο θεώρησε σκόπιμο να αποφασίσει την προκήρυξη μαθητικού διαγωνισμού που θα αφορά τον Κοραή. Καλεί λοιπόν τους μαθητές της Α’ και Β’ τάξης των Λυκείων του νησιού μας να συμμετάσχουν σε 2-ωρο λογοτεχνικό διαγωνισμό ο οποίος θα διενεργηθεί στις 9 Απριλίου 2011, ημέρα Σάββατο, και ώρα 10 π.μ. στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης.

Η συμμετοχή είναι προαιρετική. Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος που δεν είναι άλλος από το να φέρουμε τους νέους σε επικοινωνία με τη Βιβλιοθήκη και το πνευματικό ανάστημα του ΚΟΡΑΗ, θεωρούμε σκόπιμο οι ενδιαφερόμενοι μαθητές να μελετήσουν: α) βασικά στοιχεία σχετικά με το βίο και το έργο του Αδαμάντιου Κοραή και β) ενδεικτικά από το συγγραφικό του έργο, το αφήγημα «Παπατρέχας». Αυτά όλα μπορούν να τα βρουν στη Βιβλιοθήκη «Κοραής» , στα βιβλιοπωλεία και ενδεχομένως στο διαδίκτυο. Τα θέματα- ερωτήματα του διαγωνισμού θα στηρίζονται στα παραπάνω αναφερθέντα θεματικά πλαίσια. Τα γραπτά θα εξεταστούν από ειδική τριμελή επιτροπή Φιλολόγων εκπαιδευτικών.

Οι μαθητές θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στα Λύκειά τους μέχρι και την παραμονή του διαγωνισμού ή στη Βιβλιοθήκη (τηλ 22710 44246).

Θα υπάρξουν βραβεία, όμως εξίσου σημαντικό είναι η μελέτη του Κοραή και η συμμετοχή στον διαγωνισμό:

Πρώτο βραβείο 400 €, δεύτερο βραβείο 300 € και τρίτο βραβείο 200 €. Η βράβευση θα γίνει στα πλαίσια της ειδικής τελετής, που θα διοργανωθεί αμέσως μετά το Πάσχα.

 

Για το Εφορευτικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

 

Παύλος Καλογεράκης”

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο«Description de l’Égypte»: Ενας μοναδικός θησαυρός στη Βιβλιοθήκη ΚΟΡΑΗ- κάλεσμα για χορηγίες
Επόμενο άρθροΟμιλία για τη μαγνητική τομογραφία στο ΟΜΗΡΕΙΟ