Αρχική Νέα Τοπικά 2ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου: προβλήματα λόγω παλαιότητας κτηρίου και έλλειψη αιθουσών

2ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου: προβλήματα λόγω παλαιότητας κτηρίου και έλλειψη αιθουσών

84

 

 Ενα αιώνα ζωής συμπληρώνει το σχολείο στην Παναγιά Ερειθιανή του Βροντάδου (φώτο από τα εγκαίνια το 1913). Λόγω της παλαιότητας του κτηρίου πολλά είναι τα προβλήματα, τα οποία και με έγγραφό του επισήμαινε στις 15/12/2010 ο Διευθυντής του Σχολείου.
Τώρα η Δημοτική Αρχή του Δήμου Χίου καλείται να δώσει λύσεις ώστε το ιστορικό δημοτικό σχολείο να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του.
Το υπόμνημα του Διευθυντλη Γιώργου Παντελίδη είναι το ακόλουθο:

 

Αξιότιμοι κύριοι
 παίρνουμε την πρωτοβουλία να επικ
οινωνήσουμε μαζί σας με το γραπτό αυτό υπόμνημα, ώστε να δοθούν οι ενδεδειγμένες λύσεις για τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν το σχολείο μας.

Όπως θα γνωρίζετε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου βρίσκεται στο κέντρο του Βροντάδου, κοντά στην εκκλησία της Παναγίας Ερειθιανής. Είναι ένα ωραίο πέτρινο οικοδόμημα σε νεοκλασικό σχέδιο που θεμελιώθηκε το 1911 και εγκαινιάστηκε το 1913, λίγους μήνες μετά την απελευθέρωση της Χίου από τους Τούρκους. Το σχολείο της Παναγίας Ερειθιανής Βροντάδου Χίου έχει μακρότερη ιστορία που ξεκινά από το 1846, έτος ιδρύσεως του στον περίβολο της εκκλησίας. Κατά τη μακροχρόνια διάρκεια δράσης του Σχολείου της Ερειθιανής πέρασαν απ’ αυτό σπουδαίοι δάσκαλοι και δημιουργικοί μαθητές. Οι περισσότεροι μαθητές έγιναν ναυτικοί και όργωσαν τα πελάγη. Αρκετοί όμως σπούδασαν και διέπρεψαν στις επιστήμες τους. Ένας μάλιστα αξιώθηκε να γίνει Πατριάρχης, ένας Αστροφυσικός στη NASA, ένας Λογοτέχνης πανελλήνιας εμβέλειας και πολλοί άλλοι ξεχώρισαν σε διάφορους άλλους τομείς.

Σήμερα φοιτούν σ’ αυτό 104 μαθητές/τριες και εργάζονται 14 εκπαιδευτικοί , επίσης λειτουργεί ολοήμερο τμήμα μέχρι τις 4:30 το απόγευμα με 25 παιδιά. Το σχολείο βρίσκεται σε μια κατάσταση λόγω παλαιότητας η οποία δεν ικανοποιεί τις συνθήκες αλλά και τις  προδιαγραφές για την εκπαιδευτική διαδικασία που λαμβάνει χώρα σ’ αυτό. Συγκεκριμένα για να τεκμηριώσουμε την θέση μας αυτή θα σας αναφέρουμε  μια σειρά από προβλήματα:

1.      Υπάρχει έλλειψη χώρων αφού μία τάξη κάνει μάθημα σε ημιυπόγειο κοντά στην αποθήκη και το λέβητα της θέρμανσης και το ολοήμερο τμήμα δεν διαθέτει δικό του  χώρο. (Για την επίλυση του προβλήματος έλλειψης χώρων βρίσκεται σε εξέλιξη από το Δήμο Ομηρούπολης και από τη Νομαρχία Χίου η εκτέλεση έργου προσθήκης δυο αιθουσών διδασκαλίας με αντίστοιχους βοηθητικούς χώρους, αποθήκη, λεβητοστάσιο, τουαλέτες.)

2.      Η οροφή του κτιρίου δεν είναι απόλυτα στεγανή και σε ορισμένα σημεία εισέρχονται νερά κατά τη διάρκεια έντονη βροχόπτωσης.

3.      Τα επιχρίσματα στους τοίχους είναι σαθρά  με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κρεμάσουμε ούτε τα κουρτινόξυλα σ’ αυτά.

4.      Η ηλεκτρολογική εγκατάσταση παρουσιάζει προβλήματα αφού όταν υπερφορτωθεί διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα να είναι απαγορευτική η χρήση νέων σύγχρονων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών . Η ηλεκτρική παροχή είναι αδύναμη και τοποθετήθηκε στο σχολείο μας για να καλύψει ανάγκες της δεκαετίας του 1950. Ταυτόχρονα υπάρχει ανάγκη να αναπτυχθούν υποδομές για την εξυπηρέτηση δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών για κάθε τάξη αφού ζούμε στην εποχή των νέων τεχνολογιών και θα πρέπει το σχολείο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των μαθητών.

5.      Είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν ψευδοοροφές στις αίθουσες διδασκαλίας οι οποίες έχουν ύψος 5,50 μέτρα ώστε να περιοριστεί η σπατάλη ενέργειας για την θέρμανσή τους αλλά και ταυτόχρονα να βελτιωθεί ο φωτισμός αλλά και να δοθεί διέξοδος για τη διέλευση νέων δικτυακών ηλεκτρονικών και ηλεκτρολογικών υποδομών.

6.      Η εγκατάσταση του καλοριφέρ είναι πεπαλαιωμένη με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί σωστά και οι αίθουσες του σχολείου παρά τη λειτουργία του να παραμένουν ψυχρές με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς σε δύσκολη θέση.

7.      Στο σχολείο μας υπάρχουν ακόμη πέντε ξύλινες πόρτες και έξι ξύλινα παράθυρα τον οποίων ξύλο έχει σαπίσει οι μεντεσέδες έχουν σκουριάσει με αποτέλεσμα οι πόρτες να μην ασφαλίζουν αφού οι κλειδαριές ξεκολλούν από επάνω τους και να κινδυνεύουν να πέσουν κάτω. Οι επισκευές σ’ αυτές είναι αδύνατες λόγω της παλαιότητας και  είναι απαραίτητο να αντικατασταθούν με αλουμινίου για να παρέχουν περισσότερη ασφάλεια αλλά μόνωση.

8.      Χρειάζεται να δημιουργηθεί χώρος εκδηλώσεων αφού η αίθουσα της βιβλιοθήκης που χρησιμοποιείται για αυτό το λόγο δεν χωράει τους μαθητές και τους γονείς με αποτέλεσμα οι συνθήκες κατά τη διάρκεια των σχολικών εορτών να είναι δύσκολες.

9.      Στις νοτινές αίθουσες η βροχή εισέρχεται στις τάξεις μέσα από τις ξύλινες πόρτες επικάθεται στα πατώματα με αποτέλεσμα αυτά να φουσκώνουν και οι πόρτες να μην ανοίγουν.

10. Τα πατώματα στις τάξεις είναι ξύλινα έχουν υποστεί σημαντικές φθορές για αυτό και τρίζουν και υποχωρούν κάθε φορά που περνούν τα παιδιά είναι προφανές  ότι  χρειάζονται άμεση επισκευή και   συντήρηση .

11. Οι σιδερένιες εξωτερικές πόρτες του σχολείου μας σαπίζουν καθώς και τα τοιχία περίφραξης (φεύγουν κομμάτια) έχουν υποστεί από το χρόνο ανεπανόρθωτες ζημιές και υφίσταται ανάγκη επισκευής και συντήρησης όπως και ο κήπος του σχολείου ειδικότερα τα παρτέρια του που είχαν δημιουργηθεί με αισθητική. 

12. Απαιτείται διευθέτηση των όμβριων υδάτων από την αυλή του σχολείου μας, αφού με την πρώτη νεροποντή πλημμυρίζει με αποτέλεσμα τα παιδιά να μουσκεύονται άμεσα.

13. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του σχολείου παρουσιάζουν είναι σχεδόν ανύπαρκτες αφού διαθέτουμε γήπεδο μπάσκετ αλλά δεν έχουμε μπασκέτες ταυτόχρονα δεν υπάρχουν κερκίδες ώστε να μπορούν τα παιδιά να παρακολουθούν τις αθλητικές εκδηλώσεις.

14.  Ο κήπος του σχολείου παρόλο που διαθέτει πλούσια βλάστηση χρειάζεται να συντηρηθούν και να επισκευαστούν τα παρτέρια του αφού κινδυνεύουν να διαλυθούν με δυσάρεστες συνέπειες για την ασφάλεια των παιδιών.

15. Η διαρρύθμιση των χώρων των τάξεων είναι ακατάλληλη αφού η ακουστική επηρεάζει τις διπλανές τάξεις ακόμη για να εισέλθεις σε μια τάξη πρέπει να περάσεις από την άλλη. Ταυτόχρονα οι τάξεις χωρίζονται με ξύλινες πόρτες αντί για τοίχους αφού το σχολείο λειτουργούσε τα πρώτα χρόνια ως τετραθέσιο. 

Από όλα τα παραπάνω που σας ανάφερα αντιλαμβάνεστε  ότι το ιστορικό  σχολείο μας χρειάζεται μια γενναία επισκευαστική παρέμβαση, ώστε να καταστεί λειτουργικό , σύγχρονο και ελκυστικό για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Ωστόσο γίνεται προφανές ότι για να γίνουν πράξη όσα σχεδιάζονται και προγραμματίζονται θα πρέπει να εξευρεθούν άμεσα οι αναγκαίοι πόροι ακολουθώντας τα χνάρια των προγόνων μας που πριν από εκατό σχεδόν χρόνια ύψωσαν ένα λαμπρό διδακτήριο όπως αυτό της Παναγίας Ερειθιανής.

 

Με εκτίμηση

Παντελίδης Γεώργιος

Δ/ντης 2ου Δημοτικού Σχολείου Βροντάδου

 Παναγίας Ερειθιανής

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕΛΓΑ: εκτιμήσεις για παγετό 13/12/2010- προθεσμία για ενστάσεις
Επόμενο άρθροΠαραποιημένα φάρμακα: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει κανόνες για καλύτερη προστασία των ασθενών