Αρχική Νέα Τοπικά ΛΑΣ: ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ Επικίνδυνα σχέδια για το ΝΗΣΙ μας!

ΛΑΣ: ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ Επικίνδυνα σχέδια για το ΝΗΣΙ μας!

12


 

 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

Επικίνδυνα σχέδια για το ΝΗΣΙ μας!

Η προκλητική στήριξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σήμερα και της ΝΔ στο παρελθόν, σε ιδιώτες επενδυτές για την κατασκευή  τεράστιων ΠΑΡΚΩΝ ανεμογεννητριών, αποτελεί ένα ακόμα φαγοπότι με το πρόσχημα της «πράσινης ανάπτυξης» που δεν είναι τίποτε άλλο παρά «πράσινες μπίζνες» σε βάρος του λαού και των πραγματικών αναγκών του! Αυτές οι μπίζνες έρχονται στο νησί μας την Πέμπτη 24 Μάρτη για πολλοστή φορά!!!

Η  στήριξη αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την προώθηση των αντιαγροτικών και αντικτηνοτροφικών κατευθύνσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων και μείωση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής προς όφελος των σύγχρονων τσιφλικάδων.

Συνδέεται με το ξεπούλημα τις ενέργειας στο κεφάλαιο, που θα κερδοφορεί ασύστολα σε βάρος μας.

Την ίδια στιγμή δεσμεύεται γη που προοριζόταν για δάσος, για άλλες φυσικές δραστηριότητες και παραβιάζεται κατάφωρα το οικοσύστημα και στην περίπτωση του Αίπους καταπατώνται και αρχαιολογικές περιοχές.

Οι εταιρείες αιολικής ενέργειας- ΡΟΚΑΣ κλπ-, λόγω της αναμενόμενης κερδοφορίας έχουν κάθε συμφέρον να εγκαταστήσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερα Αιολικά Πάρκα στη χώρα μας και στο νησί μας , αγνοώντας συνειδητά τις συνέπειες εγκατάστασής τους σε παρθένα ορεινά και νησιωτικά τοπία.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εξάπλωση των Αιολικών Πάρκων έτσι όπως προωθείται διακυβεύει το μέλλον των τελευταίων φυσικών περιοχών και κατ’ επέκταση τον τρόπο και την ποιότητα ζωής των  κατοίκων του νησιού μας καθώς και τον τουρισμό για τον οποίο όλοι αυτοί κόπτονται.

Παράλληλα, οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας –ανεμογεννήτριες κλπ-  έχουν εξασφαλίσει μακροχρόνια συμβόλαια εγγυημένης απορρόφησης της παραγωγής τους με τιμές έως και δεκαπλάσιες από τις άλλες μορφές ηλεκτροπαραγωγής.

Αυτήν την υπέρογκη διαφορά θα την πληρώνει ο καταναλωτής με την αύξηση του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την αύξηση του ρεύματος. Τελικά, οι πραγματικά ωφελημένοι θα είναι οι τράπεζες, που σήμερα χορηγούν «πράσινα δάνεια» και οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι που θα αναλάβουν δουλειές δισεκατομμυρίων όπως π.χ. η Ισπανική Ibertrola – ΡΟΚΑΣ.

Οι ΑΠΕ (Φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες, γεωθερμία κλπ) μπορούν να αναπτυχθούν προς όφελος του λαού μας και των δημοτών μας μόνο μέσα στα πλαίσια ενός κεντρικού σχεδιασμού με τον απόλυτο έλεγχο του δημοσίου που θα υπηρετεί την εξουσία του λαού και όχι τα κέρδη των ολίγων.

Γνώμονας θα είναι το μέτρο στη φύση , στο τοπίο, στη φέρουσα ικανότητα του νησιού σε συνάρτηση με τις ενεργειακές του ανάγκες υπό το πρίσμα όχι της υπερκατανάλωσης αλλά της εξοικονόμησης ενέργειας με δωρεάν επιδοτήσεις για καθαρά ενεργειακές λύσεις σε επίπεδο οικιακής οικονομίας και σε επίπεδο δήμου , δημόσιων κτιρίων κλπ. Η παραγωγή της ενέργειας είναι ανάγκη να επιστρέψει στην μικρή κλίμακα που ανοίγει μεγάλες δυνατότητες στους   μικρούς τόπους να παράγουν τουλάχιστον ένα μέρος της ενέργειας που χρειάζονται με χρήση των ΑΠΕ. Μέχρι και το ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι «…η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να έχει ως όριο τη φέρουσα ικανότητα των μικρών νησιών, ήπιο και βιώσιμο ηλεκτρικό δίκτυο μικρής νήσου δεν μπορεί ποτέ να είναι μείζον δίκτυο υψηλής τάσης, γιατί ένα τέτοιο δίκτυο αντιστρατεύεται και βλάπτει τη βιωσιμότητα του νησιού ως ιδιαιτέρου και αυτοτελούς οικοσυστήματος, ενθαρρύνοντας την υπέρμετρη τουριστική και οικιστική ανάπτυξή του»[1]

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις οι σκέψεις και η δράση  της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ  επικεντρώνονται στη:

·        Σωστή λειτουργία των τοπικών σταθμών παραγωγής (όχι στη χρήση μαζούτ, τοποθέτηση φίλτρων).

·        Χρήση ηλιακής και αιολικής ενέργειας ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗ.

·        Λέμε ΟΧΙ στην τερατώδη επένδυση των ΡΟΚΑ- Ibertrola

·        Εξοικονόμηση ενέργειας, όχι άσκοπη κατανάλωση, όχι στον ολονύκτιο ηλεκτροφωτισμό εκκλησιών, ξωκλησιών, μεγάρων, γηπέδων, βράχων κλπ.

·        Να δίνονται κίνητρα για την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών για οικιακή χρήση

·        Μειωμένο έως και δωρεάν ρεύμα σε ανέργους , αναξιοπαθούντες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και γενικότερα μείωση των τιμών του ρεύματος σε εργαζόμενους και συνταξιούχους με παράλληλη αύξηση στους κεφαλαιούχους μεγαλοκαταναλωτές.

Κλείνοντας θεωρούμε ότι οι καταστροφικοί σχεδιασμοί  των κυβερνήσεων του δικομματισμού για την περιοχή και τη χώρα, χειροκροτήθηκαν και χειροκροτούνται από τους βουλευτές, νομάρχες, δημάρχους και τους τοπικούς παράγοντες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, από διάφορους παράγοντες του νησιού που μυρίζονται το ψητό και καταλαβαίνουν τις «πράσινες μπίζνες».

Μόνο η πολιτική απομόνωση , η καταδίκη αυτών των δυνάμεων και η μαζική δράση όσων νοιάζονται για το μέλλον αυτού του νησιού, ήδη εκτός από εμάς γίνονται κι άλλες κινήσεις σε θετική κατεύθυνση, μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για αλλαγές σε όφελος του λαού και των εργαζομένων του τόπου, ώστε να ξεδιπλωθούν αγώνες που θα ματαιώσουν τη νέα άλωση του νησιού μας από όλους αυτούς.

 [1] ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ηλεκτρονικό Περιοδικό Εύπλοια του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου και άρθρο της Χαράς Πελεκάνου στο ίδιο.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔικαιολογητικά για ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου 2011
Επόμενο άρθροΠεριφερειακή Παράταξη “ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ”: ερώτηση για τις προτάσεις της Περιφέρειας