Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ερώτηση Κ. Μουσουρούλη για το μεταφορικό ισοδύναμο

Ερώτηση Κ. Μουσουρούλη για το μεταφορικό ισοδύναμο

12

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Ερώτηση (Αρ. πρωτ. 13825/28-3-2011) για το σχεδιασμό της Κυβέρνησης, σχετικά με την άμβλυνση του κόστους μεταξύ των ακτοπλοϊκών ναύλων και των κομίστρων για τις χερσαίες μεταφορές (μεταφορικό ισοδύναμο) κατέθεσε, σήμερα, ο Βουλευτής Ν. Χίου και Υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της Ν.Δ., Κωστής Μουσουρούλης.

Ο Βουλευτής στην Ερώτησή του αναφέρεται σε παραδείγματα εφαρμογής της αντιμετώπισης της διαφοράς του κόστους μεταφοράς σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την εφαρμογή «σιδηροδρομικού» ή «οδικού» ισοδυνάμου, βάσει των οποίων υπολογίζεται ότι μπορεί να υπάρξουν σημαντικές μειώσεις των ναύλων για τη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων και ζητά να ενημερωθεί για τις διαδικασίες ανάθεσης σχετικής μελέτης και τον επανασχεδιασμό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση.

 

 ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ

ΟΝΟΜΑ ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ:ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΝΟΜΟΣ ΧΙΟΥ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

(Αρ. πρωτ. 13825/28-3-2011)

 

 

 

Προς:   – Υπουργό Οικονομικών

                – Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

– Υπουργό  Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων & Αλιείας

 

 

Θέμα: Εφαρμογή του «Μεταφορικού Ισοδύναμου[1]»

 

 

Οι έως σήμερα ακολουθούμενες πολιτικές, αν και αναγνωρίζουν το ζωτικό ρόλο[2] των θαλάσσιων μεταφορών για τους κατοίκους των νησιών, δεν έχουν καταφέρει να αμβλύνουν τις ανισότητες που δημιουργούν οι αποκλίσεις του κόστους, μεταξύ ακτοπλοϊκού ναύλου και κομίστρου χερσαίας μεταφοράς ίσης απόστασης (φθάνουν έως και 500%). Η επιδότηση της διαφοράς του κόστους αυτού, έχει ήδη εφαρμοστεί σε χώρες της Ε.Ε. με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, ενώ στην Ελλάδα έχει υπολογιστεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τιμών των εισιτηρίων[3] μέχρι και 88%, εξασφαλίζοντας έτσι συνθήκες βιώσιμης και ισόρροπης  ανάπτυξης στις νησιωτικές μας περιοχές.  

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

1.      Ποιος είναι ο συνολικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης, για την άμβλυνση των ανισοτήτων που δημιουργεί η διαφορά του κόστους μεταξύ ακτοπλοϊκού ναύλου και κομίστρου χερσαίας μεταφοράς ίσης απόστασης;

 

2.      Για ποιους λόγους καθυστέρησε η διαδικασία ανάθεσης της μελέτης[4] εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου που προκηρύχθηκε στις 10/6/2010; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μελέτης;

 

3.      Τι περιλαμβάνει ο επανασχεδιασμός των ακτοπλοϊκών δρομολογίων και ποιο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και εφαρμογής του;

 

 

Ο Ερωτών Βουλευτής                                                                                                              Αθήνα, 28.03.2011

 

 

 

 

Κωστής Μουσουρούλης                                                                         

Βουλευτής Νομού Χίου[1]       Το μεταφορικό ισοδύναμο ορίζει την ισοδυναμία των μέσων μεταφοράς στα νησιά και τη στεριά σχετικά με το χιλιομετρικό κόστος, καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της υπηρεσίας που αυτά παρέχουν, όπως η συχνότητα, η ταχύτητα, η μεταφορική ικανότητα, η περιβαλλοντική φιλικότητα κ.ά.

[2]       Ο ζωτικός ρόλος των θαλάσσιων επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών για τους κατοίκους των ευρωπαϊκών νησιών έχει αναγνωρισθεί στον Κανονισμό (EΟΚ) αριθ. 3577/92 του Συμβουλίου της 7ης Δεκεμβρίου 1992 για την εφαρμογή της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας των υπηρεσιών στις θαλάσσιες μεταφορές στο εσωτερικό των κρατών μελών και έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο με το Ν. 2932/2001.

[3]       Υπολογίζεται ότι το κόστος μεταφοράς στη γραμμή Χίου – Πειραιά σε οικονομική θέση θα μπορούσε να μειωθεί στα 8,5 Ευρώ από 33,5 Ευρώ που είναι σήμερα αν εφαρμοζόταν το «σιδηροδρομικό ισοδύναμο» που εφαρμόζεται για τη σύνδεση της Κορσικής με την ηπειρωτική Γαλλία. Στη γραμμή των Εξωτερικών Εβρίδων Νήσων της Σκωτίας εφαρμόζεται επίσης το «οδικό ισοδύναμο».

[4]       Απόφαση πρόσκλησης ενδιαφέροντος 25006/ΕΥΣΣΑΑΠ 1952/10.06.2010, ανακοινώσεις αρμόδιου Υπουργείου 19.01.2011

 

 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔημήτρης Τσούχλης: εκτιμήσεις για σύσκεψη σχετικά με ανεμογεννήτριες
Επόμενο άρθροΔίκη για υπόθεση Αγγελικής: 14η ημέρα- κατάθεση από το γιατρό του ΕΚΑΒ