Αρχική Απόψεις Aρθρα Ομιλία Κ. Μουσουρούλη στην Ειδική Επιτροπή για τη Χρηματοπιστωτική, Οικονομική και Κοινωνική...

Ομιλία Κ. Μουσουρούλη στην Ειδική Επιτροπή για τη Χρηματοπιστωτική, Οικονομική και Κοινωνική Κρίση (CRIS) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

14

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Ο Βουλευτής Ν. Χίου και Υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της ΝΔ, Κωστής Μουσουρούλης, συμμετείχε στην οργανωμένη συζήτηση που έλαβε χώρα στις 22.03.2011, μεταξύ των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής και αντιπροσωπείας της Ειδικής Επιτροπής για τη Χρηματοπιστωτική, Οικονομική και Κοινωνική Κρίση (CRIS) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Ο Βουλευτής, επεσήμανε ότι ορισμένες πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται από τις ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης νοθεύουν τη Συνθήκη, αλλά και εκφυλίζουν την αρχή της “αλληλεγγύης’’, επί της οποίας στηρίζεται το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ο Κωστής Μουσουρούλης απαντώντας σε όσα ειπώθηκαν από Ευρωβουλευτές, τόνισε πως η Ελλάδα συγκλίνει, παρόλο που ξεκίνησε από διαφορετική αφετηρία, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. και παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει σημαντικές δαπάνες που δεν έχουν τα υπόλοιπα Κράτη – Μέλη, όπως  οι αμυντικές ή το κόστος διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.

 

 

Ακολουθεί η Ομιλία του Βουλευτή από τα Πρακτικά της Βουλής.

 

Ομιλία Κωστή Μουσουρούλη

Κοινή συνεδρίαση:

Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου

Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων

Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων

Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

 

Συνεδρίαση 22/3/2011

 

«Συζήτηση – ανταλλαγή απόψεων με αντιπροσωπεία της Ειδικής Επιτροπής για τη Χρηματοπιστωτική, Οικονομική και Κοινωνική Κρίση (CRIS) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

 

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Θέλω καταρχήν να ρωτήσω τη γνώμη των συναδέλφων από την Ευρωβουλή, για την ελεύθερη πτώση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών προϊόντων και υπηρεσιών, Υπογραμμίζω δε ότι στις αγορές δεν ανταγωνίζονται ούτε η Ευρώπη, ούτε τα κράτη, ούτε καν οι επιχειρήσεις, αλλά τα προϊόντα και οι υπηρεσίες. Γιατί λοιπόν υπάρχει αυτή η ελεύθερη πτώση; Οφείλεται στο γεγονός ότι η Ευρωζώνη είναι από τις πιο υπερχρεωμένες νομισματικές ζώνες στον κόσμο και της αναλογεί το 46% του παγκόσμιου χρέους, ενώ παράγει μόνο το 22% του παγκόσμιου πλούτου;

Ένα δεύτερο παρεμφερές ερώτημα: Πού αποδίδεται η διαφορετική ελκυστικότητα μεταξύ των κρατών-μελών ως προς τις ξένες άμεσες επενδύσεις, δηλαδή επενδύσεις τρίτων χωρών προς την Ε.Ε.; Και αν μου επιτρέπετε, κύριε Martin, ένα ερώτημα ειδικά για σας :  γιατί η Αυστρία με την αυστηρή δημοσιονομική της πολιτική, την οργανωμένη δημόσια διοίκηση και τα εύρωστα οικονομικά, καταλαμβάνει το ίδιο σχεδόν με την Ελλάδα ποσοστό άμεσων ξένων επενδύσεων τρίτων χωρών;

Ένα επόμενο θέμα αφορά στη συνοχή. Η Ευρώπη χάνει τις ουμανιστικές της αξίες. Πολιτικές όπως η «Στρατηγική της Λισσαβόνας» και η «Ευρώπη 2020» που αποφασίζονται με πολιτικό τρόπο, νοθεύουν τις πολιτικές που εδράζονται στη Συνθήκη, όπως η πολιτική συνοχής.

Και να μην ξεχνάμε το Ζαν Μονέ, ο οποίος είπε ότι καμία Ευρώπη δεν μπορεί να έχει αξία ή νόημα για τους λαούς της, εάν αυτοί οι λαοί έχουν διαφορετικό επίπεδο ζωής μεταξύ τους. Στη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα της Ευρώπης εκφυλίσαμε τη  λέξη «αλληλεγγύη» σε «έντοκη αλληλεγγύη». Χρησιμοποιώ πρώτο πληθυντικό, γιατί εκτός από τους ωφελούμενους μερίδιο ευθύνης έχουν και τα κράτη που είναι καθαροί εισφορείς στον Κοινοτικό προϋπολογισμό.

Κυρία Πρόεδρε, ένα δευτερόλεπτο ακόμα για να συμπληρώσω το ερώτημά μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ροδούλα Ζήση): Έχει ζητήσει όμως να σας απαντήσει ο κ. Martin και πρέπει να του δώσω το λόγο. Ολοκληρώστε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Ολοκληρώνω.

Η Ελλάδα συγκλίνει. Έχει υπερβεί τον κοινοτικό μέσο όρο. Οι ανάγκες της χώρας μας είναι περισσότερες από τους πόρους που έχει στη διάθεσή της, αλλά και οι πόροι είναι περισσότεροι από την ικανότητα που έχει να τους απορροφήσει. Είναι αλήθεια. Όπως αλήθεια είναι και το ότι η Ελλάδα ξεκίνησε από διαφορετική αφετηρία, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες και αυτό το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Υπάρχουν ιστορικοί και άλλοι λόγοι.

Κάτι τελευταίο ως προς την «προσθετικότητα»: Το γεγονός ότι δεν μπόρεσε η χώρα να στηρίξει τις πολιτικές συνοχής με ίδιους πόρους, γνωρίζετε πού οφείλεται. Σας το είπαν και άλλοι συνάδελφοί μου. Οφείλεται και στις αμυντικές δαπάνες, και στο κόστος διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών αλλά και σε άλλα προβλήματα που δεν αντιμετωπίζουν χώρες της Ευρώπης που είναι καθαροί εισφορείς στον Κοινοτικό προϋπολογισμό. Σύντομα θα είναι και η Ελλάδα καθαρός εισφοράς. Άρα δεν είναι αυτό το θέμα.

 

Δείτε την ομιλία σε μορφή video:

https://www.yousendit.com/download/UFhzclVFdVVvQnRFQlE9PQ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔημήτρης Τσούχλης: εκτιμήσεις για σύσκεψη σχετικά με ανεμογεννήτριες
Επόμενο άρθροΔίκη για υπόθεση Αγγελικής: 14η ημέρα- κατάθεση από το γιατρό του ΕΚΑΒ