Αρχική Νέα Τοπικά Δίκη για υπόθεση Αγγελικής: 15η ημέρα- κατάθεση από τον ειδικευόμενο γιατρό Ν....

Δίκη για υπόθεση Αγγελικής: 15η ημέρα- κατάθεση από τον ειδικευόμενο γιατρό Ν. Παντελάρο- έπρεπε να γίνει αξονική

21

Την κατηγορηματική θέση ότι ένα συμβάν όπως της Αγγελικής θα έπρεπε να νοσηλευθεί στη Χειρουργική κλινική, λόγω της κάκωσης που είχε υπάρξει, όπου εκεί θεράπων γιατρός και υπεύθυνος για το συντονισμό της όποιας ομάδας γιατρών θα ήταν ο εφημερεύων χειρουργός εξέφρασε ο μάρτυρας Γιάννης Παντελάρος.

Ειδικευόμενος γιατρός που είχε βάρδια στην Κλινική της Παθολογικής του Σκυλίτσειου από τις 10 το πρωί του Σαββάτου στις 8/4/ 2006, ο κ. Παντελάρος, απαντώντας στις ερωτήσεις από την  Έδρα σημείωσε ότι ο παθολόγος Γιάννης Μαλακός ενημερώθηκε ότι στα ΤΕΠ έφθασε η ασθενής από το σύζυγό της (που λίγο νωρίτερα επίσης τον είχε ενημερώσει για το συμβάν). Μετά την επιστροφή του στην κλινική εξήγησε στους ειδικευόμενους γιατρούς ότι η ασθενής έχει αναφέρει κάκωση που προήλθε από διένεξη την ώρα εργασίας, παρουσιάζει αυχεναλγία, έκανε εμετό κατά την κλινική εξέταση και ότι θεωρεί πως πρόκειται για κρανιοεγκεφαλική κάκωση, για αυτό συστήνει κάποια πράγματα. Αυτά ήταν η αξονική τομογραφία και ο εκτεταμένος νευρολογικός έλεγχος.

Σε επανειλημμένες ερωτήσεις που δέχτηκε ο κ. Παντελάρος εξήγησε ότι η κρανιοεγκεφαλική κάκωση παραπέμπει σε μια μεγάλη γκάμα πιθανόν πραγμάτων, όπως αιμορραγία κλπ, ενώ χαρακτήρισε το θέμα του υστερικού επεισοδίου σαν το τελευταίο που θα απασχολούσε τον ίδιο και μόνο αν είχαν αποκλειστεί τα άλλα ενδεχόμενα.

Ερωτηματικά δημιουργούνται πάντως γιατί ο κ. Μαλακός ενώ πήγε στο ακτινολογικό να δει τι έδειξε η αξονική και μίλησε με το σύζυγο της Αγγελικής όπου έμαθε ότι στη Χειρουργική αποφάσισαν ότι δεν χρειάζεται να γίνει αξονική, δεν μίλησε απευθείας με το χειρουργό.

Απαντώντας εξάλλου στις ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης του χειρουργού κ. Ρουμελιώτη, ο κ. Παντελάρος σημείωσε ότι ο χειρουργός θα μπορούσε να επικοινωνήσει με τον κ. Μαλακό για να του ζητήσει νευρολογικό έλεγχο με δεδομένο ότι ο νευρολόγος δεν είχε εφημερία.

Και σε νέα ερώτηση της Προέδρου, αν στις 3.00 μ.μ. που η ασθενής ξύπνησε και είχε συγκεκριμένα συμπτώματα στένευαν τα πιθανά σενάρια της διαφοροδιάγνωσης, απάντησε θετικά. 

Σε ερώτηση εξάλλου της Εισαγγελέας απάντησε ότι αν γινόταν η αξονική πριν τις 3.00 μ.μ. θα μπορούσε να βοηθήσει αφού μην δείχνοντας τίποτα, θα απέκλειε το θέμα του αιμορραγικού επεισοδίου ή κάποιας άλλης κάκωσης.

Το θέμα του ότι η αξονική δεν «έδειξε» τίποτα, προσπάθησε κατά κόρον να το χρησιμοποιήσει ως ελαφρυντικό στοιχείο ο συνήγορος του κ. Ρουμελιώτη σε μια λογική ότι και που δεν έγινε δεν άλλαξε κάτι!

Σε ερωτήσεις σχετικά μες τον αναισθησιολόγο κ. Κάβουρα ο μάρτυρας σημείωσε ότι δεν γνωρίζει ποιος τον κάλεσε, αλλά εφόσον άπτεται της ειδικότητάς του η ιατρική πράξη που του ζητούν μπορεί να εκφράσει την άποψή του. Ομως πάντα ο συντονισμός είναι του ειδικού γιατρού της κλινικής που νοσηλεύεται ο ασθενής. Μάλιστα σημείωσε σε ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Βαρλά ότι μπορεί να αρνηθεί να εκτελέσει μια ιατρική πράξη αν διαφωνεί με τη συγκεκριμένη θεραπεία.

Ο μάρτυρας εξάλλου ερωτηθείς από τη συνήγορο του κ. Μαλακού τι σημαίνει σε έγγραφο που έχει συντάξει την επομένη του συμβάντος ο χειρουργός γιατρός ότι η ασθενής «εισήχθη επειγόντως», σχολίασε ότι το επειγόντως εκφράζει σύμφωνη γνώμη των γιατρών.

Αν και το ερώτημα που γεννάται είναι μήπως αυτός ο χαρακτηρισμός έχει την έννοια της άμεσης αντιμετώπισης του συμβάντος, που με βάση τις δυνατότητες που είχε τότε το Σκυλίτσειο είναι αξονική και κλήση νευρολόγου;

 

Κατάθεση δύο εγγράφων

Ενδιαφέρον είχαν οι αντιδράσεις και με την κατάθεση 2 εγγράφων από συνηγόρους υπεράσπισης.

Καταρχήν από τη συνήγορο του κ. Μαλακού που αφορούσε τις αεροδιακομιδές από το Σκυλίτσειο την περίοδο 2005-2008. Άμεση ήταν η παρέμβαση της Εισαγγελέας που ρώτησε γιατί δεν της κοινοποιήθηκε το αίτημα και να ζητήσει τη σχετική λίστα, αφού πρόκειται για προσωπικά δεδομένα ασθενών! Σύμφωνα με τη λίστα οι κλήσεις στο ΕΚΑΒ έχουν γίνει στη συντριπτική πλειοψηφία από τη Χειρουργική κλινική

 Το δεύτερο ήταν από τη συνήγορο του κ. Γιαννούλου που αφορούσε τον κανονισμό λειτουργίας των ΤΕΠ. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο θα έπρεπε στα ΤΕΠ εκτός του ειδικευόμενου να είχε πάντα εφημερία και ειδικός γιατρός.

Ενδιαφέρον είχε το μεταξύ σχόλιο του παθολόγου κ. Μαλακού προς το συνάδελφό του νευρολόγο κ. Γιαννούλο για το αν και αυτός εφημερεύει κάτω στα ΤΕΠ.

 

Σήμερα Τετάρτη αναμένεται να καταθέσει εξάλλου ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων Απόστολος Βουλδής που από χθες βρίσκεται στο νησί για τη συγκεκριμένη δίκη. Ο κ. Βουλδής είχε ενημερωθεί ως πρόεδρος της Ένωσης, όπως και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χίου, από την ίδια την Αγγελική για το συμβάν της ΔΕΗ το μοιραίο πρωινό.