Αρχική Νέα Τοπικά «ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»: υποχρεωτική η δημοσίευση των αποφάσεων του...

«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»: υποχρεωτική η δημοσίευση των αποφάσεων του Π.Σ.

13

Μυτιλήνη  310/3/2011

 

ΘΕΜΑ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

Προς:      κ. Σταύρο Δημηρούδη, Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου

              κα. Καλλιόπη Γώμου – Πρωτογεράκη, γραμματέα του Περιφ. Συμβουλίου

 

Κύριε Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου,

Κυρία Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου

 

Η πργρ 6 του άρθρ. 170 το Ν.3852/2010 («Καλλικράτης») αναφέρει:.

«Τρεις (3) ημέρες μετά τη συνεδρίαση του περιφερει­ακού συμβουλίου, με ευθύνη του γραμματέα, δημοσιεύ­εται πίνακας στον οποίο σημειώνονται τα θέματα που συζητήθηκαν, ο αριθμός των αποφάσεων και το περιε­χόμενό τους. Ο πίνακας αυτός αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα της περιφέρειας, παράλληλα με άλλες δια­τάξεις που προβλέπουν τυχόν ειδικό τρόπο για τη δημο­σίευση των αποφάσεων του περιφερειακού συμβουλίου».

Και η πργρ. 8 του ίδιου άρθρου προσθέτει:

«Η μη δημοσίευση των αποφάσεων στην ιστοσελίδα συνιστά λόγο ακυρότητας της απόφασης».

Παράλληλα με βάση το πρόγραμμα «Διαύγεια» που εφαρμόζεται στη περιφέρειά μας από τις 15.3.2011, οι πολίτες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου μπορούν και πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση, στο σύνολο το Νόμων και Αποφάσεων που εκδίδουν τα κυβερνητικά όργανα, οι φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα και οι Ανεξάρτητες Αρχές και πλέον και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού.

Ο ίδιος ο κ. περιφερειάρχης, με αφορμή την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος «Διαύγεια» έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

«Το πρόγραμμα «Διαύγεια» έρχεται για να εξασφαλίσει ευρεία δημοσιότητα και πρόσβαση στην πληροφορία και προοδευτικά θα συντελέσει σε συνολική αλλαγή κουλτούρας σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση σε θέματα διαφάνειας. Η εφαρμογή του θα συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου στη σχέση του Πολίτη με το Κράτος. Όλο αυτό το διάστημα το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειάς μας, παρακολούθησε τη λειτουργία του προγράμματος και είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών».

Και όμως, τρεις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων σας και 15 ημέρες από την έναρξη του προγράμματος «Διαύγεια», πλην ελαχίστων αποφάσεων που αφορούν στην έγκριση διαφόρων ψηφισμάτων, καμία άλλη απόφαση του περιφ. συμβουλίου δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας ότι έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της περιφέρειας.

Έτσι Κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 29/3 σας ζήτησα να φροντίσετε για τη κάλυψη των σοβαρών ελλείψεων που παρουσιάζει η ιστοσελίδα (www.pvaigaiou.gov.gr/) της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (ακόμα και στο οργανόγραμμα της ΠΕ Λέσβου και της ΠΕ Λήμνου αν ανατρέξει κανείς θα δει να υπάρχουν μέχρι σήμερα υπηρεσίες, ονόματα και τηλέφωνα των «απελθόντων» νομαρχιακών και επαρχιακών υπηρεσιών και τοπικών αρχόντων).

 

 

Από την απάντησή του κ. Προέδρου στη παρατήρησή μου αυτή, ότι δηλ. αυτό το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί εν καιρώ γιατί σήμερα υπάρχουν προβλήματα στελέχωσης της αρμόδιας περιφερειακής υπηρεσίας,  βγαίνει το συμπέρασμα ότι ίσως δεν λαβαίνετε σοβαρά υπόψη τις παραπάνω διατάξεις και υποχρεωτικές δεσμεύσεις, που είναι και σαφείς και καθολικής εφαρμογής (δεν ξεχωρίζουν αποφάσεις που πρέπει να τύχουν δημοσιότητας και άλλες που δεν είναι απαραίτητοι) αλλά και που δεν τελούν υπό την αίρεση οιωνδήποτε υποκειμενικών ή αντικειμενικών δυσκολιών της διοίκησης.

Μετά από όλα τα παραπάνω θα πρέπει να φροντίσετε το συντομότερο δυνατό ώστε να  παύσει να υπάρχει αυτή η απόκλιση από τη νομιμότητα, ώστε και η αρχή της «διαφάνειας» να πάρει σάρκα και οστά, αλλά και για να διασφαλιστεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από οποιεσδήποτε νομικές περιπέτειες από προσφυγές πολιτών ή  νομικών προσώπων κατά της εγκυρότητας αποφάσεων του περιφ. συμβουλίου που δεν έτυχαν της απαραίτητης –κατά τα παραπάνω- δημοσιότητας.

 

 

Με τιμή και εκτίμηση

 

                                              Βασίλης Τεντόμας

Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης

«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Περιφερειάρχη με Διοικητή 98 ΑΔΤΕ
Επόμενο άρθροΚέντρο Παιδιού και Εφήβου: Βία και Εκφοβισμός στο σχολείο. Η σημασία της πρόληψης