Αρχική Πολιτισμός Βιβλία Θυμάμαι στα 1924…

Θυμάμαι στα 1924…

112


 {fnc titlos}


Διπλά ήταν τα Χριστούγεννα στα 1924, αφού “η αλλαγή του πολιτικού ημερολογίου, η οποία είχε γίνει κατά το προηγούμενο έτος, άφησε την εκκλησία δεκατρείς μέρες πίσω κι έτσι τα Χριστούγεννα του ’23 εορτάστηκαν τον Ιανουάριο του ’24. Μετέπειτα η απόφαση της εκκλησίας να ακολουθήσει κι αυτή αλλάζοντας το ημερολόγιο, το Μάρτη του 1924, την έκανε να συμβαδίσει με το πολιτικό…”, σημειώνει στον πρόλογο της έκδοσης “ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΜΝΗΜΗΣ, Χίος 1924” ο Γιάννης Μακριδάκης.
Καταγράφωντας τα πιο σημαντικά γεγονότα της εποχής ο εκδότης του περιοδικού ΠΕΛΙΝΝΑΙΟ σημειώνει τη διάσταση που είχε πάρει η “έκθεση βρεφών που έτεινε να πάρει τη μορφή επιδημίας αναδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη της ίδρυσης ορφανοτροφείου, το οποίο και στεγάστηκε στην πρώην οικία του Οθωμανού προκρίτου Νουρή Βέη στο Βαρβάσι”.
Τη χρονιά αυτή είχαμε το δημοψήφισμα του “ναι” και “όχι” όπου ο λαός απεφάνθη υπέρ της Δημοκρατίας και της κατάργησης της Βασιλείας. Μάλιστα η εφημερίδα “TIMES” του Λονδίνου αναφέρει ότι η Χίος ήρθε δεύτερη πανελληνίως σε ποσοστό υπερψήφισης της Δημοκρατίας. Θα ήταν σίγουρα πρώτη δε, αν οι κάτοικοι του Πυργίου, κατευθυνόμενοι προφανώς από επιτήδειους δεν υπερψήφισαν τη Βασιλεία, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά εντός και εκτός του νησιού.
Τη χρονιά αυτή όπως καταγράφονται στο ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΜΝΗΜΗΣ σημαντικά γεγονότα είναι:
η δημιουργία ξεχωριστής Μητρόπολης στα Καρδάμυλα, με Μητροπολίτη τον Ιωακείμ Στρουμπή.
τη σύσταση του Φιλοπρόοδου Ομίλου Βροντάδου
η δωρεά του Γ. Λιβανού για την κατασκευή του Λιβάνειου Γυμνασίου ΚΑρδαμύλων
η άφιξη του αγάλματος του Κανάρη από τα χυτήρια του Παρισιού και
η δημιουργία του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού τμήματος του Επιμελητηρίου.
Το περιοδικό ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΜΝΗΜΗΣ θα το βρείτε στα χιώτικα βιβλιοπωλεία ή από τα γραφεία του ΠΕΛΙΝΝΑΙΟΥ (Μαγαζιωτίσσης 5, Χίος, τηλ. 22710-42972).
Η φωτογραφία του εξώφυλλου από το φωτογραφικό αρχείο Ι.&Μ. Χωρέμη όπου έχουμε “πλύσιμο ρούχων στον Κρύο ποταμό, Αμάδες 1923”.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ τιμή της μαστίχας
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη με τη συγγραφέα Αγγελική Μαστρομιχαλάκη